Κύματα καύσωνα σαρώνουν την Ευρώπη, καθώς ήδη έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις από την Ισπανία έως και τη Γερμανία. Στο Παρίσι, οι Ολυμπιονίκες αγωνίστηκαν σε καυτή ζέστη – ακραίες συνθήκες που θα ήταν «σχεδόν αδύνατες» χωρίς την κλιματική αλλαγή που έχει προκληθεί από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Euronews, ξηρασίες και φωτιές έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, ως αποτέλεσμα του καύσωνα, ο οποίος φαίνεται ότι θα συνεχιστεί σε κάποια μέρη καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και πέραν αυτού.

Σημειώνεται ότι η ακραία ζέστη στοιχίζει επί του παρόντος περισσότερες από 175.000 ζωές ετησίως στην Ευρώπη, με τους αριθμούς να πρόκειται να εκτοξευθούν, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στο φουλ ο καύσωνας στην Ευρώπη

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Μετά από τον παρατεταμένο καύσωνα του Ιουλίου οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να πέφτουν, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας σημειώνονται βροχές. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη πάντως δεν αναμένεται κάποιο κύμα καύσωνα τουλάχιστον μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, αν και θα καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα.

Από την άλλη πλευρά, η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη αναφέρει πως αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, ενώ θα ενισχύονται και οι βοριάδες. Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αναμένονται ζεστές συνθήκες χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, με ανέμους μέτριας έντασης και περιορισμένη αστάθεια, η οποία θα εκδηλωθεί κυρίως με πολύ τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Από την Πέμπτη, οι βοριάδες θα ενισχυθούν σε 6 με 7 μποφόρ στο μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου, επηρεάζοντας και τα ανατολικά ηπειρωτικά και αυξάνοντας το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει, με προβλεπόμενες μέγιστες τιμές που θα πλησιάζουν τους 40 βαθμούς προς το τέλος της εβδομάδας.

Ξεπέρασε τους 43 βαθμούς το θερμόμετρο στην Ισπανία

Κίτρινες, πορτοκαλί και ακραίες κόκκινες προειδοποιήσεις για καύσωνα εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας (AEMET), καθώς οι θερμοκρασίες απειλούν να φτάσουν τους 43C στα νοτιοανατολικά.

Προβλέπεται καύσωνας σε όλη την ανατολική ακτή, τα νότια και τα κεντρικά της χώρας για το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου, με μέγιστη ένταση την Πέμπτη – με έναν στους εννέα μετεωρολογικούς σταθμούς της AEMET να φτάνει τους 40C ή και περισσότερο. Η Baza στη Γρενάδα και η βορειοδυτική Μούρθια θα πληγούν περισσότερο.

Η θερμοκρασία στη Βαρκελώνη έσπασε τα ρεκόρ την Τρίτη, τρέχοντας με 40C – η πιο ζεστή ημέρα που έχει δει η καταλανική πρωτεύουσα εδώ και τουλάχιστον 110 χρόνια, όταν άρχισαν οι καταγραφές. Σύμφωνα με την AEMET, οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από τις κανονικές μέχρι τον Οκτώβριο σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας.

Η νοτιοανατολική Γαλλία αντιμετωπίζει επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα

Ακραία ζέστη και στην Ρώμη

Ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα αντιμετώπισαν μεγάλη πυρκαγιά στη βορειοδυτική Ρώμη την Τετάρτη, καθώς νέο κύμα καύσωνα κατέλαβε την ιταλική πρωτεύουσα. Η πόλη έχει τεθεί υπό προειδοποίηση για μέγιστη ζέστη.

Οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει τους 30 βαθμούς. Η Φλωρεντία, η Μπολόνια, το Μιλάνο και το Τορίνο είναι μεταξύ των άλλων πόλεων που βρίσκονται επίσης υπό κόκκινη προειδοποίηση για τον καιρό.

Ενώ η πυρκαγιά στο Μόντε Μάριο είναι πλέον υπό έλεγχο, η Ρώμη και οι γύρω περιοχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιές. Το νότιο τμήμα της χώρας αντιμετωπίζει επίμονη ξηρασία, με τους αγρότες στη Σικελία να αναγκάζονται να σφάζουν ή να πωλούν τα ζώα τους λόγω σοβαρής έλλειψης νερού.

«Καμπανάκι» για τον καύσωνα στη Γερμανία – Ξεπερνά τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία

Δεν είναι μόνο η νότια Ευρώπη που αντιμετωπίζει τη ζέστη: Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία DWD εξέδωσε προειδοποίηση καθώς τμήματα της χώρας αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες άνω των 35C. Η Τετάρτη αναμενόταν να είναι η θερμότερη ημέρα του έτους – ιδιαίτερα στη νοτιοδυτική Γερμανία, η οποία σήμερα θα πληγεί από καταιγίδες και ισχυρές βροχές καθώς ο θερμός αέρας κινείται βόρεια.

Ομάδες εκστρατείας έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα δεν είναι καλά προετοιμασμένη για τους καύσωνες, με την Εταιρεία Έρευνας της Φρανκφούρτης Senckenberg για τη Φύση να προτρέπει στην ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς η απειλή των πυρκαγιών αυξάνεται.

Η περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση Deutsche Umwelthilfe, εν τω μεταξύ, δημοσίευσε έναν «έλεγχο ζέστης», ο οποίος αποκαλύπτει ότι λιγότερες από τις μισές από τις 190 γερμανικές πόλεις που αναλύθηκαν προστατεύουν επαρκώς τους πολίτες τους από τον καύσωνα. Λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μη στεγανοποιημένες επιφάνειες και χώροι πρασίνου σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη και η Στουτγάρδη για να γίνουν βιώσιμες.

Καύσωνας και στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι θερμοκρασίες στο Παρίσι έφτασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, καθώς η πόλη συνεχίζει να φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η WWA προειδοποίησε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση των αθλητών και να οδηγήσουν σε αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.

Η νοτιοανατολική Γαλλία αντιμετωπίζει επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα, με θερμοκρασίες έως και 40C να αναμένονται τουλάχιστον μέχρι τις 4 Αυγούστου. Η μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποιήσεις για καύσωνα στην Κορσική, την Προβηγκία-Αλπ-Κυανή Ακτή, την Οβέρνη-Ρον-Αλπ και την περιοχή της Οξιτανίας.

«Ακραία θερμικά φαινόμενα όπως ο Ιούλιος του 2024 στη Μεσόγειο δεν είναι πλέον σπάνια γεγονότα», αναφέρει η WWA. «Παρόμοιοι καύσωνες που επηρεάζουν την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο αναμένεται τώρα να συμβαίνουν κατά μέσο όρο περίπου μία φορά κάθε 10 χρόνια στο σημερινό κλίμα».

«Η ακραία ζέστη του Ιουλίου που συμβαίνει 1 φορά στα 10 χρόνια θα ήταν κατά 3C ψυχρότερη σε έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή», προσθέτει, προτρέποντας να σταματήσει γρήγορα η καύση ορυκτών καυσίμων.