Τρίτη 06 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Λειψυδρία: SOS εκπέμπει η λίμνη Κορώνεια – Επικίνδυνη πτώση της στάθμης των υδάτων

Λειψυδρία: SOS εκπέμπει η λίμνη Κορώνεια – Επικίνδυνη πτώση της στάθμης των υδάτων

Η λειψυδρία, η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν στεγνώσει τις περισσότερες λίμνες στην Κεντρική Μακεδονία και τη λίμνη Κορωνεία.

Η λίμνη Κορώνεια βρίσκεται στον νομό Θεσσαλονίκης, στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη και από την βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός. Ονομάζεται επίσης και λίμνη Αγίου Βασιλείου (από το ομώνυμο χωριό).

Ήταν η 5η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση με έκταση 42,5 τ. χλμ.

Η λίμνη τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα αποξήρανσης. Πριν αρχίσει να έχει σοβαρές απώλειες υδάτων καταλάμβανε έκταση 42,5 τ. χλμ. και ήταν η 5η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση.

Κορωνεία

Αεροφωτογραφίες από την περιοχή / Αρχείου (2019).

Το 2019 συστήθηκε μόνιμη επιτροπή για τη σωτηρία της λίμνης. Τα προβλήματά της έχουν γίνει γνωστά από το 1986 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί.

Τα έργα «διάσωσης» της λίμνης για τα οποία δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε βιώσιμη αποκατάσταση με την εικόνα να είναι εκ νέου αποκαρδιωτική.

Η στάθμη του νερού στη λίμνη Κορωνεία έχει υποχωρήσει κάτω από το ένα μέτρο

Το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε βάλτο ενώ ξεβράζονται πολλά νεκρά ψάρια. Έχει απολέσει ξανά μεγάλες ποσότητες νερού, με τη στάθμη να έχει πέσει περίπου στα 60 εκατοστά από σχεδόν 2,5 μέτρα ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αποξηραθεί σε λίγους μήνες.

Πέρα από το γεγονός ότι η λίμνη κοντεύει να στεγνώσει εντελώς, τα ψάρια πεθαίνουν λόγω του ευτροφισμού. Δεν έχουν δηλαδή οξυγόνο να αναπνεύσουν λόγω της υπέρμετρης ανάπτυξης του φυτοπλαγκτού το οποίο, όταν αποδομείται, στην συνέχεια οδηγεί σε κατανάλωση του οξυγόνου από τους οργανισμούς που το αποσυνθέτουν.

Η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, που αποτελούν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, έχουν μειώσει δραματικά τη στάθμη των υδάτων στη λίμνη. Οι μαρτυρίες κατοίκων του Αγίου Βασιλείου υποδεικνύουν ότι ακόμη και τα φλαμίνγκο, τα οποία συνήθως βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη, μαρτυρούν την επικίνδυνη πτώση της στάθμης των υδάτων.

Η οικολογική καταστροφή αποτυπώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο στις εικόνες που δημοσιεύει η Greenagenda.gr. Οι διαστάσεις του προβλήματος αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερες τις επόμενες εβδομάδες. «Η κατάσταση δυστυχώς εξελίσσεται ανησυχητικά», λένε χαρακτηριστικά οι υπάλληλοι της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας.

Sports in

ΠΑΟΚ: Η 11άδα για το παιχνίδι με την Μάλμε (pic)

Δείτε την ενδεκάδα που επέλεξε ο Ραζβάν Λουτσέσκου για τη μάχη του ΠΑΟΚ με τη Μάλμε στη Σουηδία για τον 3ο προκριματικό του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 06 Αυγούστου 2024