Δεν φαίνεται να έχει καλή έκβαση η ιδέα των Γάλλων να ρίξουν στα νερά του Σηκουάνα αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι αθλήτριες του τριάθλου από το Βέλγιο και την Ελβετία που κολύμπησαν την περασμένη Τετάρτη, τελικά αρρώστησαν.

Η κακή ποιότητα του νερού του Σηκουάνα έχει αποτελέσει μείζον θέμα συζήτησης πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς στον συγκεκριμένο ποταμό, επί 100 χρόνια κατέληγαν τα απόβλητα του Παρισιού.

«Το κολύμπι στον Σηκουάνα είχε απαγορευτεί εδώ και εκατό χρόνια, γιατί ήταν ένα τοξικό περιβάλλον», όπως τόνισε ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος ανέλυσε τους κινδύνους για την υγεία των αθλητών, και υπογράμμισε ότι παρά τις διάφορες επενδύσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς με αποστραγγιστικά κυρίως έργα και υδατοδεξαμενές, το κολύμπι στον Σηκουάνα παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Στα νερά του Σηκουάνα, επί 100 χρόνια κατέληγαν τα απόβλητα του Παρισιού

«Μια βροχή μπορεί να φέρει λύματα που δεν υπήρχαν»

Ο κ. Χαλβατσιώτης εξήγησε ότι «ο Σηκουάνας είναι ένα ποτάμι με συνεχή ροή και ακόμα και μία βροχόπτωση μπορεί να φέρει λύματα που δεν υπήρχαν», καθιστώντας τον ακατάλληλο για την διεξαγωγή οποιουδήποτε αγωνίσματος.

Συνέχισε την επιστημονική του τοποθέτηση λέγοντας πως «έχουμε μία εστία προβλημάτων δημόσιας υγείας, όπως κάθε ποτάμι σε μία μεγάλη πόλη που φέρει και βακτήρια, όπως το κολοβακτηρίδιο, ή διάφορους ιούς, παράσιτα, αλλά και από τις περιοχές που αποστραγγίζει φέρνει εντομοκτόνα, λιπάσματα, φαρμακευτικά παράγωγα, νιτρώδη, φωσφορικά, πλαστικά, ίσως και ραδιενεργά, καθώς και τα βοθρολύματα από τις αποχετεύσεις».

Τοξικά νερά

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φαίνεται να «σφυρίζει αδιάφορα» σχετικά με το ζήτημα που έχει προβληματίσει την παγκόσμια κοινότητα και όπως δήλωσε ο Π. Χαλβατσιώτης αρκείται μόνο στον καθημερινό υπολογισμό της περιεκτικότητας του νερού σε κολοβακτηρίδια.

Η περιστασιακή αναβολή των αγώνων για τις επόμενες ημέρες συμβαίνει διότι ανεβαίνει ξαφνικά η τιμή της περιεκτικότητας του νερού σε βακτήρια.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ τονίζει όμως ότι η υγεία όσων κολυμπάνε στον Σηκουάνα δε διασφαλίζεται λαμβάνοντας υπόψη μόνο την περιεκτικότητα του νερού σε αποικίες κολοβακτηριδίων και ιών. «Υπάρχουν μια σειρά από άλλες τοξικές ουσίες και παραπροϊόντα από τις περιοχές που αποστραγγίζει το ποτάμι, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για δερματικές αντιδράσεις, για αλλεργίες», επισημαίνει προειδοποιώντας μάλιστα για προβλήματα υγείας που ενδέχεται να εμφανιστούν μελλοντικά εξαιτίας της κολύμβησης σε τοξικά νερά.