Klebsiella: Προειδοποίηση ΠΟΥ για «υπερλοιμογόνο» βακτήριο με ανθεκτικότητα σε όλα τα αντιβιοτικά
Το διαβόητο βακτήριο Klebsiella pneumoniae, το οποίο ευθύνεται για πολλές νοσοκομειακές λοιμώξεις, εξελίσσεται σε στελέχη που δεν αντιμετωπίζονται ακόμα και με τα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής.
Στελέχη ενός διαβόητου βακτηρίου που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα ακόμα και στα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε έκθεσή του.
Τα «υπερλοιμογόνα» στελέχη του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae, γνωστά και ως hvKp, μπορεί να προκαλέσει ταχέως εξελισσόμενες, θανατηφόρες λοιμώξεις ακόμη και σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Το K.pneumoniae προκαλεί πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις του αίματος και μηνιγγίτιδα.
Ο ΠΟΥ λαμβάνει αυξανόμενες αναφορές για λοιμώξεις hvKp με ανθεκτικότητα στις καρβαπενέμες, μια κατηγορία αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.
Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός ζητά τώρα από τις χώρες να εντείνουν την επιτήρηση της απειλής.
«Η κορυφή του παγόβουνου»
Το K. pneumoniae (στην εικόνα, καλλιέργεια του βακτηρίου στο εργαστήριο) βρίσκεται στο περιβάλλον καθώς και στον λαιμό και το γαστρεντερικό σωλήνα διαφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
Η κλασική εκδοχή του μικροβίου αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπου μπορεί να μολύνει ιατρικό εξοπλισμό και να προκαλέσει ευκαιριακές λοιμώξεις, ειδικά σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Είναι γνωστό ότι προκαλεί πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις του αίματος και μηνιγγίτιδα.
Ο ΠΟΥ ζήτησε πληροφορίες από τα κράτη-μέλη του σχετικά με τον παγκόσμιο επιπολασμό του K. pneumoniae.
Από τις 43 χώρες που ανταποκρίθηκαν, οι 16 ανέφεραν περιπτώσεις hvKp, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, ενώ 12 ανέφεραν ότι εντόπισαν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στέλεχος του βακτηρίου που ονομάζεται ST23, το οποίο φέρει γονίδια που του επιτρέπουν να αντιστέκεται στις καρβαπενέμες και σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά βήτα-λακτάμης.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, αυτές οι περιπτώσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, δεδομένης της έλλειψης εργαλείων που απαιτούνται για την αξιόπιστη και γρήγορη ανίχνευση αυτών των λοιμώξεων.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει συστηματική επιτήρηση που να επιτρέπει την τακτική αναγνώριση και συλλογή πληροφοριών των στελεχών hvKp. Η αναγνώριση της hvKp είναι δύσκολη δεδομένου ότι καθορίζεται από τη διαθέσιμη εργαστηριακή ικανότητα για τη διενέργεια δοκιμών γονιδιωματικής αλληλουχίας ή ανάλυση συγκεκριμένων δεικτών που μπορεί να υποδεικνύουν υπερλοιμογόνο δράση, επομένως ο επιπολασμός των λοιμώξεων που σχετίζονται με hvKp μπορεί να υποτιμηθεί» ανέφερε ο οργανισμός στην έκθεσή του.
Ο διεθνής οργανισμός καλεί τις χώρες να βελτιώσουν τις προσπάθειες επιτήρησης των στελεχών του hvKp, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση των γιατρών, των εργαστηρίων δοκιμών και των συστημάτων δημόσιας υγείας.
- Βάρκιζα: Καρτέρι θανάτου είχαν στήσει στον 50χρονο τέσσερα άτομα – Τι είπε το θύμα στις αρχές
- Greek Household Deposits Up for Seventh Consecutive Year
- Ελλάδα: Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας
- Η ΑΕΚ του Αλμέιδα είναι… αλλεργική στα σερί
- ΣΥΡΙΖΑ: Ενίσχυση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και ένταξη στην ανώτατη εκπαίδευση
- ΠΑΣΟΚ: Πυκνές εξελίξεις από τη νέα χρονιά – Το μέτωπο στη Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας και τα οργανωτικά