Τρίτη 06 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Έλον Μασκ: Πιέσεις αμερικανών αξιωματούχων για την εκλογική παραπληροφόρηση του Grok

Έλον Μασκ: Πιέσεις αμερικανών αξιωματούχων για την εκλογική παραπληροφόρηση του Grok

Η τεχνητή νοημοσύνη Grok που απαντά ερωτήσεις χρηστών του Χ διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, καταγγέλλουν πέντε αμερικανικές πολιτείες.

Πέντε αμερικανικές πολιτείες απαιτούν από τον Έλον Μασκ να συνετίσει την τεχνητή νοημοσύνη του X, την οποία κατηγορούν για παραπληροφόρηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου.

Η επιστολή που έστειλαν στον μεγιστάνα οι πολιτειακοί υπουργοί της Μινεσότα, της Πενσιλβάνια, της Ουάσιγκτον, του Μίσιγκαν και του Νιου Μέξικο έρχεται να προστεθεί στις καταγγελίες της ΕΕ και διαφόρων οργανώσεων για αύξηση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους στο X, όπως μετονομάστηκε το Twitter μετά την εξαγορά του από τον Μασκ.

Για διασπορά ψευδών ειδήσεων έχει εξάλλου κατηγορηθεί και ο ίδιος ο Μασκ, ο οποίος τον περασμένο μήνα εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν άνοιξε τα σύνορα για δεκάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές, παρόλο που δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα και δεν εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο Μασκ, ο οποίος δηλώνει υποστηρικτής της «απόλυτης» ελευθερίας του λόγου, ανέπτυξε τη μηχανή διαλόγου Grok ως απάντηση στο ChatGPT, το οποίο όπως λέει ασπάζεται τη «woke» κουλτούρα και λογοκρίνει τις συντηρητικές απόψεις.

«Ως υπουργοί Εξωτερικών των οποίων τα γραφεία και οι 37 εκατ. ψηφοφόροι επηρεάστηκαν πρόσφατα από ψευδείς ειδήσεις που προσέφερε η πλατφόρμα σας, σας καλούμε να εφαρμόσετε άμεσα αλλαγές στον βοηθό αναζήτησης του Χ, το Grok, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ψηφοφόρων σε ακριβείς πληροφορίες σε αυτό το κρίσιμο εκλογικό έτος» αναφέρει η επιστολή που εστάλη στον Μασκ.

Μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα και να στηρίξει την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις, νυν αντιπροέδρου των ΗΠΑ, το Grok δήλωνε εσφαλμένα στους χρήστες ότι η Χάρις έχει χάσει την προθεσμία σε εννέα πολιτείες.

«Αυτό είναι ψευδές. Και στις εννέα πολιτείες ισχύει το αντίθετο» δηλώνουν οι υπουργοί.

Παρόλο που το Grok είναι διαθέσιμο μόνο στους premium συνδρομητές του X, επισημαίνουν, οι ψευδές ειδήσεις που διέσπειρε μοιράστηκαν σε εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι υπουργοί λένε ότι το Grok θα πρέπει να παραπέμπει τους χρήστες στο CanIVote.org, μια διακομματική ιστοσελίδα για τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Sports in

ΠΑΟΚ: Η 11άδα για το παιχνίδι με την Μάλμε (pic)

Δείτε την ενδεκάδα που επέλεξε ο Ραζβάν Λουτσέσκου για τη μάχη του ΠΑΟΚ με τη Μάλμε στη Σουηδία για τον 3ο προκριματικό του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 06 Αυγούστου 2024