Οι Άθλιοι – Η χειρότερη πόλη επί γης στη λίστα του Economist για 11 χρόνια σερί
Ο δείκτης αξιολόγησης ακολουθεί τις συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις με βάση τη σταθερότητα, την υγειονομική περίθαλψη, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τις υποδομές.
Η Δαμασκός, η Τρίπολη και το Αλγέρι είναι οι «λιγότερο βιώσιμες» πόλεις στον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Διαβίωσης 2024 του Economist Intelligence Unit –μια θλιβερή τριάδα που δεν αλλάζει μέσα στα τελευταία χρόνια.
Η πρωτεύουσα της Συρίας, η Δαμασκός, κατέλαβε την τελευταία θέση στην κατάταξη των 173 πόλεων παγκοσμίως, ενώ στη 10η θέση βρίσκεται το Καράκας, της Βενεζουέλας. Η Δαμασκός καταλαμβάνει σταθερά τη χαμηλότερη θέση στον κατάλογο από το 2013.
Η πρωτεύουσα της Λιβύης, η Τρίπολη, ήρθε δεύτερη από το τέλος, με την πρωτεύουσα της Αλγερίας, το Αλγέρι να κατατάσσεται ως η τρίτη χειρότερη πόλη.
Με άριστα το 100, η Δαμασκός ως προς τις συνθήκες διαβίωσης που προσφέρει, βαθμολογείται με 30. Η βαθμολογία της πόλης είναι σχεδόν δέκα βαθμούς χαμηλότερη από αυτή της επόμενης χειρότερης πόλης, της Τρίπολης.
❌️ | The worst cities in the world to live in 2024, according to The Economist Intelligence:
1. Damascus 🇸🇾
2. Tripoli 🇱🇾
3. Algiers 🇩🇿
4. Lagos 🇳🇬
5. Karachi 🇵🇰
6. Dhaka 🇧🇩
7. Harare 🇿🇼
8. Port Moresby 🇵🇬
9. Kiev 🇺🇦
10. Caracas 🇻🇪Source: Global Liveability Index 2024
— Breaking News (@PlanetReportHQ) July 1, 2024
Οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις και η τρομοκρατία
Ακολουθούν το Λάγος της Νιγηρίας, το Καράτσι του Πακιστάν, η Ντάκα του Μπανγκλαντές, το Χαράρε της Ζιμπάμπουε, το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα Νέα Γουινέα, το Κίεβο της Ουκρανίας και όπως είπαμε παραπάνω, το Καράκας της Βενεζουέλας.
Ο δείκτης αξιολόγησης ακολουθεί τις συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις με βάση τη σταθερότητα, την υγειονομική περίθαλψη, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την εκπαίδευση και τις υποδομές.
«Οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις και η τρομοκρατία είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες που επιβαρύνουν τις δέκα πόλεις με τη χαμηλότερη κατάταξη», ανέφερε το Economist Intelligence Unit.
«Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό ότι και οι δέκα χειρότερες χώρες, εκτός από την Τρίπολη, είδαν τη βαθμολογία τους να βελτιώνεται τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι περιορισμοί του Covid έχουν αμβλυνθεί».
Δείτε το σχετικό βίντεο
Η φθηνότερη αλλά η χειρότερη πόλη για να ζεις
Η Συρία συνεχίζει να υποφέρει από μια συνεχιζόμενη εμφυλιακή σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε το 2011 με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από το καθεστώς Άσαντ.
Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 550.000 ανθρώπους και έχει αφήσει μεγάλο μέρος της χώρας σε ερείπια και σε βαθιά οικονομική κρίση.
Παρόλο που η Δαμασκός έχει ξεφύγει από τα χειρότερα φαινόμενα εσωτερικής βίας, δοκιμάζεται από επιθέσεις του Ισραήλ, ενώ οι κάτοικοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα εν μέρει λόγω των εξουθενωτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.
Η πρωτεύουσα της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας, η Δαμασκός, έχει επιβεβαιωθεί ως η φθηνότερη πόλη παγκοσμίως όσον αφορά τα έξοδα, αλλά αναμφίβολα, η χειρότερη για να ζει κανείς.
Η χώρα υποφέρει από την επιδείνωση της οικονομίας και τη συνεχή πτώση της συριακής λίρας. Η αξία της κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 3.000 ανά δολάριο ΗΠΑ, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο.
Οι Σύροι υποφέρουν από την έλλειψη καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση των τιμών και την απουσία πολλών βασικών τροφίμων, ιδίως ψωμιού
Έλλειψη καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος
Εν τω μεταξύ, οι Σύροι προετοιμάζονται για τον επερχόμενο χειμώνα που αναμένεται να είναι ο πιο δύσκολος από την έκρηξη του πολέμου πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Υποφέρουν από την έλλειψη καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση των τιμών και την απουσία πολλών βασικών τροφίμων, ιδίως ψωμιού.
Η Economist Intelligence Unit (EIU) δημοσίευσε την εξαμηνιαία έκθεσή της «Παγκόσμιο Κόστος Διαβίωσης (WCOL)» σχετικά με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου. Κατέταξε τη Δαμασκό ως τη φθηνότερη πόλη για να ζήσει κανείς από άποψη κόστους, αλλά τη χειρότερη από άποψη διαβίωσης.
Η έκθεση συνέκρινε τις τιμές 138 προϊόντων και τις συνέκρινε με το πόσο κοστίζουν σε 133 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Εξέτασε το κόστος του ενοικίου, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, των τροφίμων και των ποτών, των οικιακών αγαθών και της προσωπικής φροντίδας. Οι τιμές στο τοπικό νόμισμα συγκρίθηκαν με το δολάριο ΗΠΑ, ενώ λήφθηκε υπόψη ο αντίκτυπος της πανδημίας covid.
Μετά από σχετική σταθερότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου το νόμισμα διαπραγματευόταν στις 2.200 λίρες ανά δολάριο, άρχισε να διολισθαίνει και πάλι. Στην μαύρη αγορά διαπραγματευόταν στα 2.930 ανά δολάριο
Δεκάδες καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν
Μετά από σχετική σταθερότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου το νόμισμα διαπραγματευόταν στις 2.200 λίρες ανά δολάριο, άρχισε να διολισθαίνει και πάλι. Στην μαύρη αγορά διαπραγματευόταν στα 2.930 ανά δολάριο, πρόσφατα.
Η απότομη πτώση οδήγησε σε αυξομείωση των τιμών των αγαθών. Ένας έμπορος στη Δαμασκό δήλωσε στο Asharq Al-Awsat ότι δεκάδες καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν με κάθε «σοκ» στη συναλλαγματική ισοτιμία, εξηγώντας ότι ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι η συριακή κοινωνία στηρίζεται σε τέτοιες μικρές επιχειρήσεις για να προωθήσει την παραπαίουσα οικονομία, λέγοντας ότι όσο ψηλά κι αν ανέβουν οι τιμές, δεν καλύπτουν τις απώλειες που προκαλούν οι ασταθείς συναλλαγματικές ισοτιμίες βραχυπρόθεσμα.
Από τα 2.000 δολάρια τον μήνα στα 100
Ο Abu Atef, σύμβουλος μηχανικών στον δημόσιο τομέα, ο οποίος λαμβάνει μηνιαίο μισθό 100 δολαρίων, δήλωσε ότι η έλλειψη βασικών υλικών στη χώρα έχει αλλάξει τις καθημερινές προτεραιότητες των Σύρων.
«Τον περασμένο χειμώνα, είχαμε ως προτεραιότητα την εξασφάλιση οικιακού αερίου και ντίζελ για τη θέρμανση. Φέτος, η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του ψωμιού και των μεταφορικών μέσων», είπε.
Ο Abu Atef είπε ότι το 2003 λάμβανε μισθό περίπου 100.000 συριακές λίρες ή 2.000 δολάρια το μήνα, ενώ σήμερα αμείβεται με 250.000 λίρες, που ισοδυναμούν με 100 δολάρια ή και λιγότερο.
Η Λιβύη έχει επίσης βιώσει χρόνια αστάθειας και ανασφάλειας, μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι.
Αν και η Αλγερία έχει τις τελευταίες δεκαετίες ξεφύγει από τις βίαιες συγκρούσεις που έζησαν η Λιβύη και η Συρία, έχει υποστεί βαθιά πολιτική αναταραχή και οικονομική στασιμότητα λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και της πανδημίας Covid-19.
Αρχική Photo: Wikimedia Commons
- Κρήτη: Σεισμός 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιόχωρας στα Χανιά – Πόσο ήταν το εστιακό βάθος
- Αλιβέρι: Γιατρός σε εφημερία είχε πρώτο περιστατικό για το 2025 την μεθυσμένη κόρη του (βίντεο)
- Γάζα: Ξεκινούν ξανά οι συνομιλίες – «Ευέλικτη» η Χαμάς, πιέζουν τον Νετανιάχου γονείς των ομήρων
- Τζακ Ντεπ: Ο 22χρονος γιος του Τζόνι Ντεπ εθεάθη στους δρόμους του Παρισιού
- ΑΑΔΕ: Το στρατηγικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης
- Πώς ο Μασκ μετέτρεψε σε διαφήμιση την έκρηξη του Cybertruck