Ανατράπηκε η σειρά κατάταξης των χωρών με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο, με την Σιγκαπούρη να περνάει στην πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση «υποβιβάζονται» Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, ισοβαθμώντας με την Ιαπωνία. Τα παραπάνω προκύπτουν από την  αναθεωρημένη έκδοση του Henley Passport Index για το 2024.  Ο δείκτης «ισχύος» των διαβατηρίων καταρτίζεται ανά τρίμηνο από την συμβουλευτική Henley & Partners, με πηγή τα  αποκλειστικά στοιχεία της  Διεθνούς Ένωσης Εναέριων Μεταφορών – IATA. Το βασικό κριτηριο αξιολόγησης των διαβατηρίων είναι σε πόσες χώρες μπορούν να ταξιδέψουν οι κάτοχοί του χωρίς βίζα. Ο κατάλογος αναθεωρείται ανά τρίμηνο, με μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές.

Στην αρχή της χρονιάς οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες μαζί με την Σιγκαπούρη ισοβαθμούσαν στην πρώτη πεντάδα, με τα διαβατήριά τους να επιτρέπουν ελεύθερη είσοδο σε 195 προορισμούς  – από τους 227 παγκοσμίως. Πλέον μπορούν να ταξιδεύουν σε 192 χώρες.

Στην τρίτη θέση, με ελεύθερη είσοδο σε 191 προορισμούς βρίσκονται τα διαβατήρια της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας.

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Βρετανοί υπήκοοι, αν και η πρόσβασή τους χωρίς βίζα έπεσε σε 190 προορισμούς από 191. Το διαβατήριο των ΗΠΑ βρίσκεται στην όγδοη θέση με ελεύθερη πρόσβαση σε 186 χώρες.  Σημειώνεται πως έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που Βρετανία και ΗΠΑ βρέθηκαν μαζί στην πρώτη θέση.

H Eλλάδα στην 6η θέση

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση μαζί με την Πολωνία, έχοντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε 188 προορισμούς. Στην αρχή της χρονιάς ήμασταν στην 5η θέση, με 190 προορισμούς.

Σχολιάζοντας την έκδοση Global Mobility Report, ο Δρ Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners και εφευρέτης του «δείκτη διαβατηρίου», αναφέρει ότι η γενική τάση των δύο τελευταίων δεκαετίων ήταν η μεγαλύτερη ελευθερία στα ταξίδα. Ο παγκόσμιος μέσος αριθμός προορισμών στους οποίους οι ταξιδιώτες έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024. Ωστόσο, το παγκόσμιο χάσμα κινητικότητας μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην κορυφή και εκείνων που βρίσκονται στον «πάτο»  του δείκτη είναι σήμερα μεγαλύτερο από ποτέ. Η Σιγκαπούρη έχει πρόσβαση σε 169 περισσότερους προορισμούς από το Αφγανιστάν, του οποίου το διαβατήριο είναι το πιο «αδύναμο» διεθνώς, επιτρέποντας την είσοδο χωρίς βίζα μόλις σε 26 χώρες.

Αναλυτικά, τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2024:

Σιγκαπούρη (195 προορισμοί)
Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία (192 προορισμοί)
Αυστρία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νότιος Κορέα, Σουηδία (191 προορισμοί)
Βέλγιο, Δανία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Βρετανία (190 προορισμοί)
Αυστραλία, Πορτογαλία (189 προορισμοί)
Ελλάδα, Πολωνία (188 προορισμοί)
Καναδάς, Τσεχία, Ουγγαρία, Μάλτα (187 προορισμοί)
ΗΠΑ (186 προορισμοί)
Εσθονία, Λιθουανία, ΗΑΕ (185 προορισμοί)
Ισλανδία, Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (184 προορισμοί)