Λίγα πράγματα συγκρίνονται με τη χαρά και την ανεμελιά που μας προσφέρει μία μονοήμερη, οικογενειακή εξόρμηση πλάι στο κύμα. Μία μέρα στην θάλασσα με την οικογένεια είναι μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας, να μοιραστούμε κοινό χρόνο, να δημιουργήσουμε συναρπαστικές αναμνήσεις που θα αναπολούμε με νοσταλγία στο μέλλον.

Πράγματι, οι μονοήμερες εκδρομές στην παραλία είναι ιδανική αφορμή για να ενισχύσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς, να ανακαλύψουμε τρόπους για να περάσουμε όλοι μαζί καλά, μικροί και μεγάλοι. Παίζοντας παιχνίδια εντός και εκτός θαλάσσης, όχι μόνο βοηθάμε τα παιδιά να ξεθαρρέψουν με το νερό και να απολαύσουν το περιβάλλον, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε και εμείς για λίγο πάλι παιδιά.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές ιδέες που θα μετατρέψουν την παραμονή μας στην παραλία σε μία αξέχαστη εμπειρία για όλα τα μέλη της οικογένειας!

Κάνοντας έναν αγώνα δρόμου στην αμμουδιά

Ένα πολύ απλό και εύκολο παιχνίδι στο στήσιμό του είναι οι αγώνες τρένου στην άμμο, ένα παιχνίδι που μπορούμε να το προσαρμόσουμε σύμφωνα με το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών. Θα ξεκινήσουμε σχηματίζοντας μία γραμμή στην άμμο, χρησιμοποιώντας ένα ξύλο. Εναλλακτικά, αν δεν θέλουμε να σχηματίσουμε μία γραμμή, μπορούμε να ορίσουμε ένα σημείο εκκίνησης και έπειτα, ένα σημείο τερματισμού, με δύο παράλληλες γραμμές. Σκοπός των συμμετεχόντων θα είναι να ολοκληρώσουν τη διαδρομή από την αρχή μέχρι το τέλος, κάνοντας κουτσό, μπουσουλώντας ή με μικρά πηδηματάκια. Αυτός που θα φτάσει πριν από όλους τους άλλους θα είναι και ο νικητής τη κούρσας.

Bowling θαλάσσης για μικρούς και μεγάλους

Αν θέλουμε να παίξουμε ένα παιχνίδι λίγο πιο ανταγωνιστικό που θα ξεσηκώσει τα παιδιά, τότε το bowling θαλάσσης είναι η ιδανική επιλογή. Για να μετατρέψουμε το παραδοσιακό bowling σε beach bowling, θα χρειαστούμε μερικά πλαστικά μπουκάλια, στα οποία θα βάλουμε λίγο νερό για να έχουν βάρος. Έπειτα, θα τα στοχεύουμε χρησιμοποιώντας μία μπάλα για ρακέτες ή μία μπάλα παραλίας. Θα στήσουμε τα μπουκάλια στη σειρά ή σε μία πυραμίδα, όπως στο κανονικό bowling και θα ξεκινήσουμε το παιχνίδι μας. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία πιο επαγγελματική πίστα για το παιχνίδι, μπορούμε να σκάψουμε μαζί με τα παιδιά έναν «διάδρομο» στην άμμο χρησιμοποιώντας φτυαράκια, ώστε να διευκολύνουμε έτσι και την μπάλα να φτάσει στον στόχο μας

Δημιουργώντας ζωγραφιές με κοχύλια και πέτρες

Είναι αλήθεια πως το… κυνήγι των κοχυλιών είναι μία πολύ αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών τις ώρες που βρίσκονται στην παραλία. Ωστόσο, φέτος το καλοκαίρι μπορούμε να δώσουμε σε αυτό το κλασικό παιχνίδι μία νέα, πιο inspiring και δημιουργική διάσταση. Αφού μαζέψουμε, λοιπόν, αρκετά κοχύλια και πέτρες, θα τα απλώσουμε στην άμμο ή την πετσέτα μας και θα τα χρησιμοποιήσουμε για να σχηματίσουμε εικόνες με τη βοήθεια των παιδιών. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, θα παρακινήσουμε τα μικρά μας να εξασκήσουν τη φαντασία τους, ενώ θα τους συστήσουμε δημιουργικούς, ευρηματικούς τρόπους για να αξιοποιήσουν τους θησαυρούς της θάλασσας.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι μόνο μερικά καλοκαιρινά παιχνίδια που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να απολαύσουν την άμμο και τη θάλασσα. Αμμοδρομίες, bowling στη θάλασσα, ζωγραφιές με κοχύλια και πέτρες, είναι οι εμπειρίες που θα συστήσουν στα παιδιά, αλλά θα θυμίσουν και σε εμάς τους μεγαλύτερους, την ουσία και τη χαρά του ελληνικού καλοκαιριού. Ας συνεχίσουμε να εξερευνούμε και να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή που μας προσφέρει η θάλασσα με την παρέα των αγαπημένων μας!