Νήσος Χρυσή: Έργο καθαρισμού των στερεών αποβλήτων
ΟΦΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια Κρήτης υπέγραψαν την σχετική προγραμματική σύμβαση του έργου.
Στον καθαρισμό της Νήσου Χρυσή από τα στερεά απόβλητα και τα υπολείμματα κατασκευών που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και δεκαετίες προχωρά ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
Για τον σκοπό αυτό, οι δύο φορείς υπέγραψαν την Πέμπτη 1 Αυγούστου, στο Ηράκλειο, προγραμματική σύμβαση, παρουσία και του κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, συντονιστή της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης της Νήσου Χρυσής. Στο πλαίσιο της σύμβασης, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα χρηματοδοτήσει με 150.000 ευρώ το έργο καθαρισμού, με την Περιφέρεια Κρήτης να αναλαμβάνει την υλοποίησή του.
Σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, στη Νήσο Χρυσή, γνωστή αλλιώς και ως Γαϊδουρονήσι, πριν από τρία χρόνια γκρεμίστηκαν και απομακρύνθηκαν είκοσι παραπήγματα. Ωστόσο, πολλά υπολείμματα πρόχειρων κατασκευών, όπως και άλλα στερεά απόβλητα (ξύλα, λαμαρίνες, λάστιχα, ομπρέλες, γεννήτριες και άλλα απορρίμματα), παραμένουν διάσπαρτα σε όλο το νησί. Οι θέσεις όπου βρίσκονται τα απόβλητα αυτά έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο αυτοψιών και με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών, ενώ προβλέπεται να γίνει εντατική έρευνα από τα συνεργεία που θα αναλάβουν το έργο, ώστε τα στερεά απόβλητα να απομακρυνθούν στο σύνολό τους.
«Παρέχουμε κάθε δυνατό μέσο»
«Η απομάκρυνση των αποβλήτων στη Νήσο Χρυσή είναι μία εκκρεμότητα δεκαετιών. Ως ΟΦΥΠΕΚΑ, παρέχουμε κάθε δυνατό μέσο για την αποκατάσταση του πολύτιμου οικοσυστήματος της Νήσου Χρυσή, το οποίο υποβαθμίζεται έντονα επί πολλά χρόνια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Κώστας, Τριάντης, με την ευκαιρία της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης.
Όπως αναφέρει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, η Νήσος Χρυσή έχει χαρακτηριστεί Αρχαιολογικός Χώρος, Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, Καταφύγιο Άγριας ζωής και αναδασωτέα έκταση, ενώ μαζί με τη γειτονική βραχώδη νησίδα Μικρονήσι, αποτελούν περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της είναι οι εκτάσεις αμμοθινών με άρκευθους (κεδρόδασος), οι οποίες ανήκουν στους φυσικούς τύπους οικοτόπων προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια κινδύνευσαν με μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση λόγω της έντονης και ανεξέλεγκτης τουριστικής δραστηριότητας.
- Greek Government Targets Record Investment Program and Tax Relief for Middle Class
- Κρήτη: Αντί για τα δεσμά του γάμου πέρασαν στον γαμπρό χειροπέδες
- Ο Σπανούλης πλησιάζει στη Μονακό: Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, το οριστικό deal και το… ΟΑΚΑ
- Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολύμηνη φουρτούνα
- Η «Famagusta» ρίχνει φως στο επί 20 χρόνια χαμένο ντοκιμαντέρ της Μελίνας Μερκούρη
- Χρυσοχοΐδης: Δεν φαίνεται σύνδεση ανάμεσα σε Αμπελόκηπους και Παγκράτι