Τρίτη 06 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Καραθανασόπουλος: Να αμφισβητηθεί το κυνήγι του κέρδους και οι πολιτικές εκτόξευσης των τιμών

Καραθανασόπουλος: Να αμφισβητηθεί το κυνήγι του κέρδους και οι πολιτικές εκτόξευσης των τιμών

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, ότι οι αιτίες της ακρίβειας «οφείλονται στις ασκούμενες πολιτικές από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα»

«Η ακρίβεια είναι ‘παιδί’ του συστήματος, δεν είναι κάτι το πάρεργο», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας την Τρίτη (6/8) στο Mega.

Οι αιτίες της ακρίβειας, σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος, «οφείλονται στις ασκούμενες πολιτικές από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Γι’, αυτό», όπως είπε, «υπάρχει ακρίβεια σε όλη την ΕΕ, τον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο».

Αναφέρθηκε στην «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που, όπως σημείωσε, «οδήγησε σε ένα ακριβό και ανεπαρκές ενεργειακό μείγμα, το οποίο πληρώνει τώρα ο κόσμος».

Ασκώντας κριτική στο «Χρηματιστήριο Ενέργειας», ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι «εκτόξευσε τις τιμές και την ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς επίσης και η ‘πράσινη μετάβαση’, με τα ίδια αποτελέσματα».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα ίδια σαθρά υλικά που οδηγηθήκαμε στην ακρίβεια, δηλαδή με τον ανταγωνισμό. Μα ο ανταγωνισμός», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «οδήγησε στη μονοπώληση της αγοράς. Να ελέγχονται δηλαδή τα τρόφιμα από μια χούφτα αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οι αλυσίδες στο παρελθόν», συμπλήρωσε, «ήταν πολύ περισσότερες και οδηγηθήκαμε στην συγκέντρωση της αγοράς και στη μονοπώληση».

«Διέξοδος είναι να αμφισβητηθεί το κυνήγι του κέρδους»

«Από την άλλη, ο ανταγωνισμός και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», επεσήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, «συνθλίβει τους μισθούς για να διευρύνει το κέρδος. Οπότε», υπογράμμισε, «το κυνήγι του κέρδους και εκτοξεύει τις τιμές και συμπιέζει ακόμα περισσότερο τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, που αυτή η αγορά εργασίας, της οποίας βλέπουμε τα αποτελέσματα, συνδιαμορφώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στάθηκε επίσης στους έμμεσους φόρους που, όπως τόνισε, οδηγούν στο να υπάρχουν δημόσια έσοδα για τη «δημοσιονομική εξυγίανση» με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, «και για το κρατικό χρέος, που είναι δυσβάσταχτο, και για την συνολικότερη ‘δημοσιονομική εξυγίανση’».

Γι αυτό, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, «βλέπουμε αυτό το εκρηκτικό μείγμα που εκτινάσσει τις τιμές και συμπιέζει ακόμα περισσότερο τους μισθούς για τα πλατιά λαϊκά στρώματα».

Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ δήλωσε πως «εμείς λέμε ότι διέξοδος είναι να αμφισβητηθεί το κυνήγι του κέρδους και αυτές οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην εκτόξευση των τιμών, με τέτοιους στόχους πάλης που να μπορούν να διαμορφώνουν συνθήκες ανακούφισης για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».

Sports in

Το κολύμπι στον Σηκουάνα βλάπτει – Έλληνας καθηγητής αναλύει τους κινδύνους για την υγεία των αθλητών

«Έχουμε μία εστία προβλημάτων δημόσιας υγείας» τονίζει καθηγητής του ΕΚΠΑ - Το να πέσουν αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων στον Σηκουάνα δεν είναι και τόσο καλή ιδέα τελικά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 06 Αυγούστου 2024