Στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Megα» παραχώρησε συνέντευξη την Τρίτη (6/8) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, η οποία αναφέρθηκε στις εσωκομματικές εξελίξεις και στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αρχικά, η κ. Κεχαγιά μίλησε για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολίας του ΣΥΡΙΖΑ που θα εξετάσει αίτημα 70 μελών του κόμματος για τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος υποστήριξε πως δεν θα παραστεί.

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδριάζει σχεδόν κάθε Τρίτη. Επομένως, δεν έχουμε εκτάκτως ένα Πειθαρχικό, είναι προγραμματισμένη», σημείωσε η Βούλα Κεχαγιά, προσθέτοντας πως «ο κ. Σπίρτζης έχει στείλει γραπτό κείμενο στην Επιτροπή Δεοντολογίας», το περιεχόμενο της οποίας, όπως είπε, δεν γνωρίζει.

«Η κλήση στην Επιτροπή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, δεν ήταν για να περάσουμε από κόσκινο την απόφαση, αλλά για να κατανοήσουν και τα κόμματα για ποιο λόγο αρχειοθετήθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών»

«Εξ όσων αντιλήφθηκα από τις χθεσινές δηλώσεις του, θεωρεί ότι δεν είναι τόσο σημαντικό να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας και ότι είναι καλύτερα να εκφράζει τις απόψεις του για μείζονα ζητήματα δημοσίως», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «είναι θέμα του κ. Σπίρτζη και της Επιτροπής Δεοντολογίας πώς θα αξιολογήσει τη μη προσέλευση του κ. Σπίρτζη και το όλο θέμα που έχει προκύψει μετά την καταγγελία που έχει γίνει. Δεν είμαι μέλος της εν λόγω επιτροπής, ούτε συνομιλώ με τα μέλη».

«Δεν θα αφήσουμε να κλείσει ο φάκελος των υποκλοπών»

Κατηγορηματική ήταν η Βούλα Κεχαχιά όταν ρωτήθηκε αν για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει το θέμα των υποκλοπών, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου και την απόρριψη του κοινού αιτήματος πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν οι ανώτατοι εισαγγελείς στη Βουλή και να διαβιβαστεί όλη η δικογραφία και το πόρισμα στους βουλευτές.

«Όχι βέβαια. Σε καμία περίπτωση! Το έχουμε πει και το έχουμε διακηρύξει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν τελειώνει. Είναι θέμα αρχών ενός κράτους δικαίου, είναι θέμα δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να κινείται θεσμικά, όσα εμπόδια κι αν συναντά στο δρόμο του, και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αποκάλυψη κάθε πτυχής της αλήθειας αυτού του πρωτόγνωρου σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων», υπογράμμισε η κυρία Κεχαγιά.

Και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι υπήρξε κατάρριψη των γεγονότων που δείχνουν ότι λειτουργούσε ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης, μεταξύ της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των διαχειριστών του Predator, οι οποίοι, σημειωτέον, είχαν – σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν – κάποιοι εξ αυτών, και στενές σχέσεις με πρόσωπα από το Μέγαρο Μαξίμου».

«Οι ελεγκτές ελέγχονται και η Δικαιοσύνη κάπου είναι υπόλογη»

«Δεν μπορεί 28 τουλάχιστον πρόσωπα από τη λίστα που έβγαλε η εισαγγελική έρευνα να παρακολουθούνταν ταυτόχρονα ή εκ παραλλήλου ή σε άλλες χρονικές περιόδους και από την ΕYΠ και από το Predator κι αυτό να είναι κάτι τυχαίο. Επειδή, λοιπόν, μιλάμε για μια αντιθεσμική και αντιδημοκρατική εκτροπή σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις, εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη πήραμε την πολιτική πρωτοβουλία, και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο σύνολο 5, για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν θα αφήσουμε όμως να κλείσει ο φάκελος επειδή το ζητάει το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα λογοδοτήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «εμείς λέμε ότι και οι ελεγκτές ελέγχονται και ότι η Δικαιοσύνη κάπου είναι υπόλογη. Η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι υπόλογη στη συνείδησή της, αλλά μπορεί να είναι υπόλογη και στην ελληνική κοινωνία. Μπορεί να είναι υπόλογη στη δημοκρατία και στους θεσμούς».

Εξήγησε πως η κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, «δεν ήταν για να περάσουμε από κόσκινο την απόφαση, αλλά για να ζητηθούν κάποια στοιχεία που συνοδεύουν τη δικογραφία αυτής της υπόθεσης, να γίνει συζήτηση και να κατανοήσουν και τα κόμματα, που αδυνατούν να κατανοήσουν αυτή την απόφαση, για ποιο λόγο αρχειοθετήθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι κάτι το οποίο έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν».

Για τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια

«Δεν είναι αρκετά», τόνισε η Βούλα Κεχαγιά για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Όπως τόνισε, »δεν έχει πάρει μέτρα για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, και τα μέτρα σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την εκτίναξη των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια είναι και καθυστερημένα και δεν αφορούν και το σύνολο των πολιτών. Δηλαδή, είναι για το μήνα Αύγουστο, δεν αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις ή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι για νοικοκυριά και αυτό υπό προϋποθέσεις».

«Καταρχήν και πρώτα απ’ όλα, θα έπρεπε τα μέτρα να έχουν ληφθεί πιο έγκαιρα, η επιδότηση να είναι πιο γενναία και πιο δραστική, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και, πρώτα και κύρια, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ήδη από τον Μάιο, έχουμε πει ότι το περιθώριο κέρδους για τους παρόχους ενέργειας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5%. Εγώ δεν ξέρω για πόσο τοις εκατό μιλάμε», ανέφερε καταληκτικά η Βούλα Κεχαγιά.