«Μαθήματα» αποτελεσματικότητας από την κυβέρνηση που φρόντισε πριν τις διακοπές να ψηφίσει στη Βουλή εφτά νομοσχέδια, εκ των οποίων τουλάχιστον τα πέντε, βαρύνουσας σημασίας.

Πριν τα «μπάνια του λαού» φρόντισε επίσης να κλείσει το κοινοβουλευτικό σκέλος του σκανδάλου των υποκλοπών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η ταχύτητα που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία είναι άξια αναφοράς κατορθώνοντας μάλιστα (δύο φορές) σε μια μέρα να ψηφίσει δύο νομοσχέδια χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιήσει μάλιστα τη διαδικασία του «επείγοντος» ή του «κατεπείγοντος».

Η τελευταία χρονικά «επιτυχία» της κυβέρνησης ήρθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που συνεδρίασε στις 2 Αυγούστου. Πέντε κόμματα  (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) ζήτησαν να κληθούν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, για την αρχειοθέτηση του σκανδάλου των υποκλοπών αλλά η Επιτροπή (πλειοψηφία) απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες τα αιτήματα.

Στις 30 Ιουλίου ο αντεισαγγελέας του Αρείου πάγου Αχιλλέας Ζήσης είχε στείλει στο αρχείο τη δικογραφία για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Υπέρ της απόρριψης ψήφισαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ κάτι αναμενόμενο καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είχε φροντίσει να επικοινωνήσει την κυβερνητική γραμμή νωρίτερα χαρακτηρίζοντας το αίτημα «άκυρο» και «παράνομο».

Σε κλίμα έντασης ο πρόεδρος της Επιτροπής φρόντισε να «κόψει» τη φόρα των κομμάτων της αντιπολίτευσης σπεύδοντας να ανακοινώσει πως η συνεδρίαση θα διαρκέσει 2.30 με 3 ώρες έχοντας εισπράξει τη γενικευμένη αγανάκτηση για την απόφαση της ανώτατης δικαιοσύνης.

Συνεδρίαση της Βουλής

Θυμίζουμε πως στις 30 Ιουλίου ο αντεισαγγελέας του Αρείου πάγου Αχιλλέας Ζήσης, με μια προκλητική απόφαση, είχε στείλει στο αρχείο τη δικογραφία για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων όσον αφορά το κομμάτι της ΕΥΠ καθώς «δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο που να συνδέει το κακόβουλο λογισμικό predator με τη συγκεκριμένη υπηρεσία».

Εφτά νομοσχέδια σε εννέα ημέρες

Το κυβερνητικό έργο αποδείχθηκε «πλούσιο» και στο κομμάτι της ψήφισης νομοσχεδίων. Η Νέα Δημοκρατία «συμπύκνωσε» στον υπερθετικό βαθμό το νομοθετικό έργο της Βουλής προκειμένου να ψηφίσει εφτά συνολικά νομοσχέδια από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 31 του ίδιου μήνα.

Συγκεκριμένα:

Στις 23 Ιουλίου ήρθε προς ψήφιση η «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του Λιμένα Ηρακλείου». Το νομοθέτημα υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ. Το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προβλέπεται ότι το 67% των μετοχών θα περιέλθει στον όμιλο Grimaldi (Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές), έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ θα διατηρήσει το 33% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου (ΟΛΗ Α.Ε.), ενώ θα συνεργαστεί με τον νέο επενδυτή για την ανάπτυξη του λιμανιού.

Στις 24 Ιουλίου εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που τιτλοφορείται ως: «Κύρωση της Συμφωνίας τροποποίησης διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του τμήματος Μαλιακός – Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (Π.Α.Θ.Ε.)».

Το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετήθηκε με το «παρών». Καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια μέρα εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Το παρόν σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ. Το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας και αναδιάρθρωση του Υπερταμείου

Την επομένη, στις 25 Ιουλίου, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας. Το νομοθέτημα που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με 159 θετικές ψήφους και 138 αρνητικές ψηφίστηκε στις 30 Ιουλίου στην Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τιτλοφορείται ως: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Το νομοθέτημα καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το άρθρο 65: «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία- Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 56 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 71 ν. 4931/2022» (επίταξη ιατρών) ψήφισαν 158 βουλευτές και το καταψήφισαν 138.

Κοινοβουλευτικό έργο πριν τις διακοπές του καλοκαιριού

Την ίδια ημέρα υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των δηλώσεων Πόθεν Έσχες. Σύσσωμη η Αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοθέτημα.

Τέλος, στις 31 Ιουλίου εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου.

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, επέρχονται αλλαγές τόσο στο Υπερταμείο όσο και στις θυγατρικές του, ενώ ανοίγει το δρόμο και για την ίδρυση του «Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου» και ρυθμίζονται λοιπά θέματα διαφόρων Υπουργείων.

Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.