Όταν αψηφάς ότι στoν πόλεμο σκοτώνονται παιδιά και αγωνιάς μόνο για το «αιματοκύλισμα» της αγοράς, δακρυσμένα μάτια παιδικά ουρλιάζουν «ω, τι σάπιος κόσμος μπαμπά»
Και τώρα ήρθε η στιγμή που ανησυχούν για γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, γιατί ο πόλεμος και η αδικία δεν σταματούν με εκκλήσεις και υποκρισία. Και στην Ελλάδα η κυβέρνηση ψάχνει φθηνά καθρεφτάκια να δώσει από τη ΔΕΘ στους... ιθαγενείς
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Τα ελικόπτερα
Δεν γνωρίζω αν το έχετε προσέξει. Αλλά άρχισαν να βουίζουν και πάλι τα ελικόπτερα! Είχαμε να τα δούμε από την εποχή της Αργεντινής – τότε τέσσερις – πέντε πρόεδροι είχαν αποχωρήσει με ελικόπτερο από το Προεδρικό Μέγαρο του Μπουένος Άιρες. Τώρα πήρε σειρά το Μπαγκλαντές. Θυμάστε μια φορά κι ένα καιρό που το συζητούσαμε; Που ήμασταν και που βρεθήκαμε. Ασε που μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν υπάρχει άνθρωπος στο δρόμο, που λέει ο λόγος….
Τσουνάμι στις χρηματαγορές
Και μπορεί η πρόεδρος του Μπαγκλαντές να πήρε τον δρόμο για την Ινδία, αλλά όπου κι αν γυρίσεις να κοιτάξεις στον διεθνή ορίζοντα σε πιάνει η ψυχή σου. Εδώ και κάμποσο διάστημα τα επιτόκια του βραχυχρόνιου δανεισμού του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν υψηλότερα από τα επιτόκια του μακροχρόνιου δανεισμού. Πρόκειται για σαφή ένδειξη του φόβου για επιβράδυνση της οικονομίας ή ακόμη και για ύφεση. Ε, αυτό έσκασε. Με πάταγο! Κι έχει συμπαρασύρει ακόμη και το μικροσκοπικό χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο φόβος της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία είναι παρών. Ένα το κρατούμενο!
Κι η Ελλάδα στο κόλπο;
Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ επιδιώκει να συμπαρασύρει όλο το δυτικό κόσμο σε ένα πόλεμο, που μπορεί να πει κανείς ότι θα έχει διαστάσεις παγκόσμιου. Να θυμηθούμε ότι το Ισραήλ και το Ιράν διαθέτουν και πυρηνικά όπλα. Και κανένας από τους δύο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη! Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες! Αλλά εγώ φοβάμαι ακόμη περισσότερο, διότι ο δικός μας για να δείξει στους άλλους, στους μεγάλους έξω ότι είναι καλό παιδί και μπορούν να τον εμπιστευτούν και σε σοβαρές δουλειές, έχει «χώσει» την Ελλάδα και μέσα στην μεσανατολική κρίση και μέσα στον ρωσο – ουκρανικό πόλεμο. Δεν υπάρχει οδός διαφυγής….
Από το Σεράγεβο στην … Τεχεράνη;
Κι ενώ λοιπόν διαπλέκονται οι δυσάρεστες εξελίξεις της αμερικανικής οικονομίας με την μεσανατολική κρίση – βήμα το βήμα – ο ορίζοντας βαραίνει πολύ. Δεν γνωρίζω αν ο Μεγαλοδύναμος θα βάλει τελικά το χέρι του – δεν κατόρθωσα να επικοινωνήσω μαζί του, αν και προσπάθησα, καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρίσκομαι… – αλλά συνεχίζω να ελπίζω ότι κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή και θα αποτραπεί το απευκταίο! Α ναι, να σας θυμίσω ότι ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος είχε ως αφορμή την δολοφονία στο Σεράγιεβο του αρχιδούκα Φερδινάνδου. Κάθε συνειρμός δικός σας….
Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης
Βέβαια όλα αυτά ευλόγως τα παρακολουθούν το υπουργείο Εξωτερικών και φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως τα παρακολουθεί με εξαιρετική προσοχή απ΄ ότι μαθαίνω και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πρωτίστως η προσοχή τους είναι στραμμένη στα ενεργειακά. Στην τιμή του πετρελαίου. Το οποίο βέβαια έπεσε λόγω του κινδύνου μιας αμερικανικής ύφεσης. Αλλά στην περίπτωση που εκδηλωθεί σύγκρουση και μάλιστα παρατεταμένη στη Μέση Ανατολή η τιμή του θα απογειωθεί, Μου έλεγαν, λοιπόν, ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρόμοιο με τον ρωσο – ουκρανικό πόλεμο, το θέμα υπερβαίνει τα εθνικά όρια και αφορά πλέον τις Βρυξέλλες. Κι όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν θα «λασκάρει» και ο «κορσές» των δημοσιονομικών. Αν και όλοι εκτιμούν ότι κανέναν δεν συμφέρει μία μακροχρόνια σύρραξη! Αυτό τουλάχιστον ελπίζουν….
Κυτίο ιδεών…
Εν τω μεταξύ στο Μέγαρο Μαξίμου οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι – πρωτίστως ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος – έχουν «ανοίξει» ένα «κυτίο», όχι παραπόνων, αλλά ιδεών κυβερνητικής πολιτικής. «Ανοιξε» από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και έχουν κληθεί οι υπουργοί να «ρίχνουν» μέσα τις ιδέες που ίσως θα μπορέσει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης στις αρχές του Σεπτεμβρίου!
Ο κ. Θάνος Πετραλιάς
Ολες αυτές οι ιδέες, ας τις πούμε προτάσεις, θα τις αξιολογήσουν οι αρμόδιοι του Μεγάρου. Αν όμως έχουν δημοσιονομικό κόστος – συνηθίζεται να έχουν… – τον πρώτο λόγο θα τον έχει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Όλα αυτά θα περάσουν από τα χέρια του υφυπουργού κ. Θάνου Πετραλιά. Από τις 20 Αυγούστου και μετά. Τότε θα γίνει και η «μεγάλη μάχη». Πάντως τελευταία ο υπουργείο Οικονομικών στέλνει μηνύματα επιμόνως, επαναλαμβάνοντας «δεν υπάρχουν λεφτά». Και μην γελιέστε με τα υπερπλεονάσματα, δεν είναι αυτό που βλέπετε, αλλά κάτι άλλο! Εχουμε «κορσέ» 3% και του χρόνου 3,1% στην αύξηση των δαπανών. Και διάφορα τέτοια.
Και ασφαλιστικό το 2025;
Και φαίνεται πως τα μηνύματα πιάνουν τόπο. Διότι απ΄ ότι βλέπετε έχει φύγει από το προσκήνιο η ιδέα να ενταχθούν στους πολύτεκνους οι τρίτεκνες οικογένειες. Τώρα ψιθυρίζουν κάτι φορολογικά κίνητρα για δεύτερο παιδί και παρόμοιες σκέψεις. Κάτι θα κάνουν στο θέμα του δημογραφικού, αλλά θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Πολύ εξαιρετικά! Και να μην το ξεχάσω, μπροστά μας έχουμε ασφαλιστικό. Που σίγουρα δεν θα είναι «για το καλό μας». Το 2025 αυτά. Για το 2026 όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία θα εξεταστούν τα όρια συνταξιοδότησης. Ένα χρόνο πριν από τις εκλογές. Ορισμένοι, σχεδόν ορκίζονται, πως δεν πρόκειται να αυξηθούν. Τους πιστεύω!
Ο κ. Χρήστος Ράμμος
Χθες όμως «όλα τα λεφτά» ήταν το άρθρου του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Χρήστου Ράμμου που αποτελεί παρέμβαση στο μείζον θέμα των υποκλοπών. Λέει πάρα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα στο μακροσκελές νομικό κείμενο ο κ. Ράμμος. Η ουσία όμως είναι πως κάτι νομότυπο δεν σημαίνει πως είναι και νόμιμο. Παίρνει θέση δηλαδή στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Σοβαρή και ισχυρή νομικά θέση, όπως μου έλεγαν. Πέραν του γεγονότος ότι ο «νόμος Μητσοτάκη» του 2022 είναι αντίθετος με το ευρωπαικό δίκαιο. Δηλαδή να μάθεις – αν μάθεις τρία χρόνια μετά ποιος σε υπέκλεψε, να ζητήσεις τον λόγο και ασκήσεις τα νόμιμα δικαιώματα σου. Κι όπως σας έχω ξαναπεί από φθινόπωρο το θέμα θα έχει συνέχεια….
Αραίωσαν…
Εν τω μεταξύ στην Κουμουνδούρου, στους πάνω ορόφους, οι θαμώνες έχουν αραιώσει επικίνδυνα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει πιάσει τις παραλίες. Ωστόσο χθες η εναπομείνασα εκπρόσωπος, η κυρία Βούλα Κεχαγιά επανέλαβε την συνολική κριτική προς την κυβέρνηση. Και την κατάσταση βοηθάει – μακρόθεν – ο πρόεδρος του κόμματος κ. Στέφανος Κασσελάκης με τις αναρτήσεις του στα social media. Και κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο δύσκολη ειδησεογραφικά – από την εσωτερική κατάσταση, έτσι;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις