Ένα ματς-πρόκληση δίνει η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ το μεσημέρι της Τρίτης.

Η «επίσημη αγαπημένη» θα αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γερμανία (12:00, ΕΡΤ) στην «Bercy Arena» του Παρισιού για τα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, με στόχο να πραγματοποιήσει μία υπέρβαση και να βρεθεί στα ημιτελικά του τουρνουά.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ελλάδα έκανε το καθήκον της στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων, λυγίζοντας την Αυστραλία με σκορ 77-71 και σε συνδυασμό με τη νίκη της Σερβίας επί του Νότιου Σουδάν πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τα νοκ-άουτ της διοργάνωσης.

Χωρίς άγχος η Εθνική μας για να γράψει ιστορία

Παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο, η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη κατέθεσε ψυχή και σώμα στο παρκέ, πραγματοποιώντας την κορυφαία της εμφάνιση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Με άμυνα για… σεμινάριο, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε ρόλο απόλυτου ηγέτη για ακόμα μία φορά, αλλά και με τον Τόμας Γουόκαπ στο καλύτερο παιχνίδι του με το εθνόσημο στο στήθος, η «γαλανόλευκη» συνεχίζει την πορεία της στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού.

Απαλλαγμένη από το άγχος και το «πρέπει» που δημιούργησε η φάση των ομίλων και παίζοντας ως αουτσάιντερ που της ταιριάζει, η Ελλάδα θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της ψάχνοντας μία ακόμα υπέρβαση, αυτή τη φορά κόντρα στην πανίσχυρη Γερμανία. Τα «πάντσερ» επιβεβαιώνουν στο ολυμπιακό τουρνουά πως μόνο «πυροτέχνημα» δεν αποτελεί η κατάκτηση του Μουντομπάσκετ 2023, καθώς ο Γκόρντον Χέρμπερτ έχει δημιουργήσει ένα εκπληκτικό σύνολο που παίζει ελκυστικό, γρήγορο και άκρως επιθετικό μπάσκετ!

Η Γερμανία που «πετάει» φωτιές και η προϊστορία

Με το δίδυμο των ΝΒΑερς, Ντένις Σρέντερ και Φραντζ Βάγκνερ να πραγματοποιούν σπουδαίες εμφανίσεις, η Γερμανία έκανε το «3 στα 3» στον όμιλό της κόντρα στην Ιαπωνία (97-77), την Βραζιλία (86-63) και την οικοδέσποινα Γαλλία (85-71), εξασφαλίζοντας με άνεση και στιλ την παρουσία της στα νοκ-άουτ. Οι δύο αστέρες των πρωταθλητών κόσμου έχουν τρομερά νούμερα στο τουρνουά, με τον Σρέντερ να μετρά 19,7 πόντους και 9 ασίστ κατά μέσο όρο και τον Βάγκνερ 21,7 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1,7 κλεψίματα ανά ματς.

Αν και πολλοί βλέπουν το αποψινό παιχνίδι ως μια ευκαιρία «εκδίκησης» της Εθνικής μας για την ήττα που υπέστη πριν δύο χρόνια στα Eurobasket του Βερολίνου με σκορ 107-96, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων της ομάδας μας, παρά μόνο η πρόκριση στα ημιτελικά και στη ζώνη των μεταλλίων. Υπενθυμίζεται πως όποια χώρα προκριθεί θα αντιμετωπίσει στους «4» τον νικητή του ζευγαριού Γαλλία-Καναδάς.

Όσον αφορά την παράδοση, Ελλάδα και Γερμανία έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους 54 φορές, με την Εθνική μας να μετρά 35 νίκες, μία εκ των οποίων η αξιομνημόνευτη επικράτηση με 78-62 στον τελικό του Ευρωμπάσκετ στο Βελιγράδι στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005.

Ενόψει του σημερινού «τελικού», ο Βασίλης Σπανούλης, δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη… δίψα για διάκριση στις τάξεις της ομάδας: «Δεν υπάρχει λόγος για άγχος μόνο κίνητρο και ενθουσιασμός γι’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση που μας παρουσιάζεται. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που λέγαμε από την αρχή της προετοιμασίας, ότι βάλαμε την κουλτούρα, την νοοτροπία και τη χαρά της Εθνικής Ομάδας στα παιδιά. Πιστεύω ότι όλοι διασκεδάζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ευχαριστούνται… Είναι αναμνήσεις που θα τις έχουν για μια ζωή. Πάνω απ’ όλα είναι μια παρέα που εγώ τους καταλαβαίνω και τους βλέπω και στις ήττες που κάναμε πόσο πολύ στεναχωριούνταν και πόσο προσπάθησαν να το βρουν και μεταξύ τους. Και στις νίκες είναι ταπεινοί. Έχει πλέον ανοίξει η όρεξή τους για τα καλά».