Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: Πώς μπήκαν στο στόχαστρο της Ρωσικής προπαγάνδας παραπληροφόρησης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πώς μπήκαν στο στόχαστρο της Ρωσικής προπαγάνδας παραπληροφόρησης

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρωδούνται σε viral video και γίνονται στόχος εκστρατειών παραπληροφόρησης. Πίσω από την προπαγάνδα βρίσκεται το Κρεμλίνο, υποστηρίζει το Associated Press

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο οργανωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης Ρωσικής έμπνευσης, υποστηρίζει το Αssociated Press.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέρεται σε συγκεκριμένο βίντεο, στο οποίο οι Ολυμπιακοί Αγώνες χλευάζονται με χυδαίο τρόπο και το Παρίσι παρουσιάζεται ως ένας «υπόνομος εγκληματικότητας»,  όπως γράφει ο ανταποκριτής. Ο  ηθοποιός στο viral μουσικό βίντεο που καταγγέλλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 μοιάζει πολύ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Οι εικόνες με τους αρουραίους, τα σκουπίδια και τα λύματα, ωστόσο, προστέθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το βίντεο αναπαράχθηκε μαζικά σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το YouTube και το X, υποβοηθούμενο από 30.000 bots που συνδέονται με μια διαβόητη ρωσική ομάδα παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με το AP, πρόκειται για την ίδια ομάδα που έχει βάλει στο στόχαστρο τη Γαλλία και στο παρελθόν. Μέσα σε λίγες ημέρες, το βίντεο ήταν διαθέσιμο σε 13 γλώσσες, χάρη στη γρήγορη μετάφραση από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

«Παρίσι, Παρίσι, 1-2-3, πήγαινε στον Σηκουάνα και κατούρα» ειρωνεύεται ένας τραγουδιστής, ο οποίος είναι επίσης «ενισχυμένος» με πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ο ηθοποιός που υποδύεται τον Μακρόν χορεύει στο παρασκήνιο. Προφανώς πρόκειται για ειρωνική αναφορά στις ανησυχίες για την ποιότητα του νερού στον ποταμό Σηκουάνα, όπου λαμβάνουν χώρα κάποια αγωνίσματα.

Οι Oλυμπιακοί Αγώνες και το Κρεμλίνο

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι ομάδες που συνδέονται με την κυβέρνηση της Ρωσίας, επιδίδονται σε παραπληροφόρηση και προπαγάνδα  μέσω διαδικτύου, για να διαδώσουν εμπρηστικούς ισχυρισμούς και να επιτεθούν στη διοργανώτρια χώρα.


Το Σαββατοκύριακο, δίκτυα παραπληροφόρησης που συνδέονται με το Κρεμλίνο εκμεταλλεύτηκαν τον διχαστικό λόγο, γύρω από την Αλγερινή πυγμάχο Ιμάνι Κελίφ – για να διαδώσουν ψευδείς ισχυρισμούς είναι άνδρας ή τρανσέξουαλ. Μάλιστα οι ισχυρισμοί εμφανίστηκαν αφού μια αμφιλεγόμενη ένωση πυγμαχίας με ρωσικούς δεσμούς δήλωσε ότι απέτυχε σε ένα αδιαφανές τεστ καταλληλότητας πριν από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας.

10.000 αναρτήσεις την ώρα για την Ιμάνι Κελίφ

Τα ρωσικά δίκτυα ενίσχυσαν την όλη «συζήτηση» , η οποία έγινε γρήγορα δημοφιλές θέμα στο διαδίκτυο. Βρετανικά ΜΜΕ,  η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ,  δεξιοί πολιτικοί όπως ο Ντόναλντ Τραμπ προσέθεσαν την «πινελιά» τους στον κατακλυσμό σχολίων. Στο αποκορύφωμα του debate, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι χρήστες του Χ έκαναν αναρτήσεις για την Αλγερινή πυγμάχο δεκάδες χιλιάδες φορές την ώρα, σύμφωνα με ανάλυση της PeakMetrics, μιας εταιρείας που παρακολουθεί τις τάσεις στο διαδίκτυο.

Oι Ρώσοι χρησιμοποιούν με μαεστρία τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, για κακόβουλους σκοπούς: ψεύτικα βίντεο, ψεύτικη μουσική, ψεύτικοι ιστότοποι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας, η οργάνωση που βρίσκεται στη «ρίζα» αυτής της εκστρατείας μίσους και παραπληροφόρησης, έχει  αποκλειστεί μόνιμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πρόεδρός της, σημειώνει το AP είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου  Βλαντίμιρ Πούτιν και ο μεγαλύτερος χορηγός της είναι η κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom. Ερωτήματα έχουν επίσης ανακύψει σχετικά με την απόφασή της να αποκλείσει την Ιμάνι Κελίφ πέρυσι αφού είχε νικήσει έναν Ρώσο πυγμάχο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στοχοποιούνται μέσω AI

Ήταν αναμενόμενο ότι το Κρεμλίνο θα αντιδρούσε, μετά τον αποκλεισμό των περισσότερων Ρώσων αθλητών (μόνο 13 συμμετέχουν ως «ουδέτεροι») και την απαγόρευση συμμετοχής τους στα ομαδικά αθλήματα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλώνει στο Αssociated Press ο Γκόρντον Γκρόβιτζ, συνιδρυτήςτης NewsGuard, μιας εταιρείας που αναλύει την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Η NewsGuard έχει εντοπίσει δεκάδες παραδείγματα παραπληροφόρησης με στόχο τους Αγώνες του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένου του ψεύτικου μουσικού βίντεο.

Η εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεχωρίζει για την τεχνική της ικανότητα, δήλωσε ο Κρόβιτζ.

«Η διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν,  είναι ότι τώρα χρησιμοποιούν με μαεστρία τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, για κακόβουλους σκοπούς: ψεύτικα βίντεο, ψεύτικη μουσική, ψεύτικοι ιστότοποι» είπε.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εικόνας, ήχου και βίντεο που μοιάζουν με πραγματικά, την ταχεία μετάφραση κειμένου και τη δημιουργία περιεχομένου που ακούγεται και διαβάζεται σαν να έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο. Η κάποτε επίπονη εργασία της δημιουργίας ψεύτικων λογαριασμών ή ιστοσελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της συγγραφής αναρτήσεων μπορεί πλέον να γίνει γρήγορα και φθηνά.

Ένα άλλο βίντεο που ενισχύθηκε από λογαριασμούς με έδρα τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες ισχυρίστηκε ότι η CIA και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να μην χρησιμοποιούν το μετρό του Παρισιού. Καμία τέτοια προειδοποίηση δεν εκδόθηκε.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο. Μεγάλο μέρος της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων επικεντρώθηκε στην εγκληματικότητα, τη μετανάστευση, τα σκουπίδια και τη ρύπανση.

Sports in

«Κρέμασε» την ΑΕΚ: Οι δύο απίστευτες γκέλες του Στρακόσα (vids)

Σε… άλλο γήπεδο ο Στρακόσα, με τον Αλβανό τερματοφύλακα να «κρεμάει» την ΑΕΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024