Τριάντα δύο χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την ημέρα που η Βούλα Πατουλίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Σαν σήμερα το 1992 η Βούλα Πατουλίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 110 μέτρα μετ’ εμποδίων,  στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την ελληνική αποστολή από το 1912, έχοντας μάλιστα διπλή ιστορική σημασία, αφού αποτέλεσε και το πρώτο χρυσό που κατακτήθηκε από Ελληνίδα αθλήτρια.

Λίγες ημέρες μετά από τον θρίαμβο του Πύρου Δήμα στη Βαρκελώνη και ενώ είχε αγγίξει το χρυσό για να πάρει ενέργεια και να πάει γούρι όπως ανέφερε, η Βούλα Πατουλίδου κερδίζει στον τελικό των 100μ με εμπόδια και εν συνεχεία δηλώνει «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο», το οποίο πέρασε στην ιστορία.

Κανείς δεν περίμενε τη νίκη της Πατουλίδου στη Βαρκελώνη αλλά εκείνη έδειξε πως ήταν γεννημένη για μεγάλα πράγματα. Πολλοί στάθηκαν στην πτώση της Αμερικανίδας Ντίβερς στο τελευταίο εμπόδιο.

Στον ημιτελικό η Πατουλίδου έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 12.88 και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό. Εκεί πήρε το χρυσό με το ασύλληπτο 12.64.

«Απλά μπήκα στην κούρσα, ευτυχισμένη που ήμουν στον τελικό, και το μόνο που σκέφτηκα και έλεγα, ήταν για την Ελλάδα ρε γαμώτο θα τρέξω, για κανέναν άλλον. Και απλά ήταν τόσο υπερόπτες όλες εκεί μέσα οι αθλήτριες, που νόμιζαν ότι μεταξύ τους θα κυνηγήσουν, και είπα περιμένετε και μένα».

«Πίστευα ότι θα μπορούσα να πάρω την 3η θέση. Αυτήν κυνηγούσα. Αν θέλετε το πιστεύετε, έτρεχα και έλεγα, στο τέταρτο, στο έβδομο, όγδοο, ένατο, δέκατο εμπόδιο, ότι πάω για την 3η, πάω για την 3η, και ξαφνικά βρέθηκα πρώτη. Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν μπορώ να το πιστέψω!», θα πει μετά την κούρσα η Βούλα Πατουλίδου.

Στη 2η θέση στον τελικό τερμάτισε η Αμερικανίδα Λαβόνα Μάρτιν με 12.69 και στην 3η η Βουλγάρα Γιορντάνα Ντόνκοβα με 12.70. Η σπουδαία Λουντμίλα Νοροζιλένκο (πρώην ΕΣΣΔ) είχε βγει νοκ-άουτ από τον τελικό, λόγω τραυματισμού.

Για την Βούλα Πατουλίδου η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, ήταν η δεύτερη από τις πέντε συνολικά (1988, 1992, 1996, 2000, 2004) συμμετοχές της στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.