Η Σούζαν Κουνχάουζεν ήταν αποφασισμένη να μην επιτρέψει στον εαυτό της να γίνει θύμα.

«Χρειάζεται ασθενοφόρο;» ρώτησε η Άμεση Δράση κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος έκτακτης ανάγκης στις 6 Σεπτεμβρίου 2006. «Όχι, είναι νοσοκόμα. Λέει να καλέσουμε ασθενοφόρο για τον τύπο. Μπορεί να είναι νεκρός».

Η φωνή στην άκρη αυτού του τηλεφωνήματος ήταν η γειτόνισσα της Σούζαν Κουνχάουζεν.

Κατάφερε να αντεπιτεθεί, γρονθοκοπώντας και δαγκώνοντάς τον.

Η Σούζαν Κουνχάουζεν ήταν νοσοκόμα στα επείγοντα περιστατικά για 30 χρόνια στο Providence Portland Medical Center στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου οι νοσηλευτές εκπαιδεύονται τακτικά στην αυτοάμυνα.

Είχε επίσης εμπειρία στη χορήγηση ενδοφλέβιων ορών σε χτυπημένους ασθενείς που περνούσαν από απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Ωστόσο, δεν πίστευε ότι θα χρειαζόταν ποτέ να χρησιμοποιήσει αυτές τις δεξιότητες εκτός των επειγόντων περιστατικών.

Αλλά εκείνο το μοιραίο βράδυ, ανακάλυψε το αντίθετο.

Η απόπειρα εκτέλεσης

Αφού τελείωσε τη βάρδια της ως νοσοκόμα στα επείγοντα περιστατικά, η Σούζαν Κουνχάουζεν πήγε στο σπίτι της στο νοτιοανατολικό Πόρτλαντ. Όταν έφτασε, βρήκε ένα σημείωμα από τον επί 18 χρόνια σύζυγό της, Μάικλ, που έλεγε ότι είχε φύγει για την παραλία.

Η Σούζαν, 51 ετών τότε, ανέβηκε στον επάνω όροφο στην κοινή τους κρεβατοκάμαρα όταν ένας άνδρας που κρυβόταν πίσω από την πόρτα πετάχτηκε έξω και της επιτέθηκε με ένα σφυρί.

Ο εκτελεστής ήταν ο Edward Haffey, ένας 59χρονος με μεγάλο ποινικό μητρώο. Είχε πληρωθεί 50.000 δολάρια από τον σύζυγο της για να τη σκοτώσει.

Η Κουνχάουζεν είχε ύψος 1,80 μ. και ο επίδοξος δολοφόνος της την ξεπερνούσε κατά πέντε εκατοστά. Όμως εκείνη τον ξεπερνούσε σε βάρος και γνώριζε αυτοάμυνα.

Έτσι, κατάφερε να αντεπιτεθεί, γρονθοκοπώντας και δαγκώνοντάς τον. Ο καυγάς διήρκεσε περίπου 15 λεπτά μέχρι που η Σούζαν κατάφερε να τον ακινητοποιήσει.

Τότε, τύλιξε τα χέρια της γύρω από το λαιμό του ενώ τον ρωτούσε συνεχώς ποιος τον έστειλε.

Αφού εκείνος σταμάτησε να αναπνέει, η Σούζαν πήγε τρέχοντας στο σπίτι του γείτονά της, όπου κάλεσαν το 166.

Η σύλληψη του συζύγου της

Εκείνη τη νύχτα, η αστυνομία του Πόρτλαντ βρήκε το πτώμα του Edward Haffey στο σπίτι των Κουνχάουζεν αλλά και το ημερολόγιό του.

Στην ημερομηνία της 4ης Σεπτεμβρίου έγραψε: «Κάλεσε τον Μάικ» με τον αριθμό τηλεφώνου του συζύγου της Σούζαν.

Η αστυνομία ανακάλυψε σύντομα ότι ο Haffey και ο Μάικλ εργάζονταν μαζί στο ίδιο κατάστημα με βίντεο για ενήλικες στην περιοχή.

Ο Μάικλ κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη δολοφονία.

Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, αλλά πέθανε από καρκίνο ενώ βρισκόταν στη φυλακή, έξι μήνες πριν από την ημερομηνία αποφυλάκισής του.

Τι κάνει η Σούζαν σήμερα

Η Σούζαν Κουνχάουζεν, η οποία τώρα ονομάζεται Σούζαν Γουόλτερς, αφού επέζησε από μια βίαιη συνάντηση με έναν εκτελεστή ασχολείται έντονα με την υπεράσπιση των θυμάτων.

Η πρώην νοσοκόμα των επειγόντων περιστατικών έχει συνεργαστεί στενά με οργανώσεις δικαιοσύνης στην περιοχή του Πόρτλαντ, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων WomenStrength και GirlStrength και του Oregon Crime Victims Law Center.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «I Survived…» αφηγήθηκε πώς ένιωσε εκείνες τις πρώτες στιγμές αφότου άκουσε ότι ο επίδοξος δολοφόνος της, ήταν νεκρός:

«Άρχισα αμέσως να σκέφτομαι την οικογένειά του. Όλοι έχουν κάποιον που τους αγαπάει. Παιδιά, μια γυναίκα, μια μητέρα, έναν πατέρα. Το χειρότερο δεν είναι ότι κάποιος προσπάθησε να με σκοτώσει, αλλά ότι έπρεπε να σκοτώσω κάποιον άλλο για να επιβιώσω. Αλλά δεν ντρέπομαι γιατί δεν επέλεξα αυτόν τον θάνατο για εκείνον. Επέλεξα τη ζωή μου. Επέλεξα τη ζωή».