Χαμάς: Ο Γιαχία Σινουάρ έγινε ο νέος ηγέτης της οργάνωσης
Ο Γιαχία Σινουάρ είχε λάβει μέρος στην οργάνωση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.
- Χτυπούν ξανά οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων - Πότε θα γίνει η πρώτη λειτουργία
- Σπάνιο εύρημα: Αιγυπτιακός τάφος γεμάτος άθιχτα περιδέραια, βραχιόλια και δαχτυλίδια
- Μητέρα σκότωσε το παιδί της και μετά έστειλε μήνυμα στον πατέρα του «μην φρικάρεις, δεν έχουμε πια γιο»
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
Η Χαμάς όρισε τον Γιαχία Σινουάρ (Yahya Sinwar) νέο ηγέτη της μετά τη δολοφονία του προκατόχου του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.
O Γιαχία Σινουάρ είναι κορυφαίος αξιωματούχος της στη Γάζα, ο οποίος οργάνωσε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
#BREAKING Hamas has named Yahya Sinwar, the Iran-backed group’s leader in Gaza, as its new Political Bureau Chief following the assassination of his predecessor Ismail Haniyeh in Tehran, the group said in a statement. pic.twitter.com/uV1E31zHIU
— Iran International English (@IranIntl_En) August 6, 2024
Ποιος είναι ο Γιαχία Σινουάρ
Ο 61χρονος, Γιαχία Σινουάρ ήταν ιδρυτικό μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης και αναδείχθηκε ίσως στην πιο ισχυρή προσωπικότητά της.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι τον έχουν περιγράψει ως τον αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους και τον θεωρούν ως τον νούμερο ένα στόχο τους στις επιθέσεις που πραγματοποιούν στον παλαιστινιακό θύλακα, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν νεκρό που περπατάει».
Γεννημένος σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ο Σινουάρ και ενεπλάκη με τον ισλαμιστικό ακτιβισμό όταν σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθώς η θρησκευτική αναγέννηση σε όλη τη Μέση Ανατολή αποκτούσε δυναμική.
Το 1987, εντάχθηκε στη νεοσύστατη οργάνωση Χαμάς και έγινε επικεφαλής της εκκολαπτόμενης υπηρεσίας πληροφοριών της. Τα καθήκοντά του περιλάμβαναν την αποκάλυψη κατασκόπων ή άλλων «συνεργατών» του Ισραήλ, καθώς και ανθρώπων στη Γάζα που παραβίαζαν τους αυστηρούς κώδικες «ηθικής» της Χαμάς.
Συνελήφθη το 1988 και καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια για απόπειρα δολοφονίας και δολιοφθορά, ενώ στη συνέχεια πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές. Στη φυλακή, ο Σινουάρ αρνήθηκε να μιλήσει σε οποιονδήποτε Ισραηλινό και τιμωρούσε προσωπικά όσους το έκαναν. Σύμφωνα με έναν Ισραηλινό πρώην ανακριτή που εργαζόταν στη φυλακή όπου κρατούνταν ο Σινουάρ, μία φορά πίεσε το πρόσωπο ενός από αυτούς σε μια αυτοσχέδια σόμπα.
Υπαρχηγός της Χαμάς, ορίστηκε ο Χαλίλ αλ Χάγια
Ο ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης Χαλίλ αλ Χάγια, ζει ως στο Κατάρ και ηγείται των διαπραγματευτών της Χαμάς στις συνομιλίες για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων-αιχμαλώτων με το Ισραήλ.
Ο Χαλίλ αλ Χάγια είναι γνωστός ως φίλα προσκείμενος στον Γιαχία Σινουάρ, του νέου επικεφαλής της Χαμάς και ίσως για αυτό να επιλέχθηκε ως υπάρχηγός της οργάνωσης.
Το 2006, διηύθυνε την κοινοβουλευτική ομάδα της Χαμάς, που είχε μόλις κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις