Τρίτη 06 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Το Ισραήλ έχει το πράσινο φως των ΗΠΑ να συνεχίσει τον πόλεμο αφού πάρει όλους τους ομήρους

Γάζα: Το Ισραήλ έχει το πράσινο φως των ΗΠΑ να συνεχίσει τον πόλεμο αφού πάρει όλους τους ομήρους

Ισραηλινές πηγές είπαν είπαν στη Haaretz ότι ο Νετανιάχου περιμένει τη γραπτή δέσμευση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να διαβεβαιώσει το Ισραήλ ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα μετά το πρώτο στάδιο της συμφωνίας για τους ομήρους, δήλωσε ανώτερη ισραηλινή πηγή στη Haaretz.

Σύμφωνα με την πηγή, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται την πιθανότητα επιστροφής στις μάχες ως πρωταρχικό μοχλό πίεσης που θα έχει το Ισραήλ έναντι της Χαμάς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που βέβαια αυτή τη στιγμή έχουν καταρρεύσει μετά τη δολοφονία του διαπραγματευτή της παλαιστινιακής πλευράς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Άνθρακες ο θησαυρός περί σχεδίου εκεχειρίας

Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς και να αποτραπεί ένα σενάριο στο οποίο η οργάνωση θα συνεχίσει να κρατά Ισραηλινούς άνδρες και στρατιώτες μετά την ολοκλήρωση της λεγόμενης ανθρωπιστικής φάσης της συμφωνίας, που έχει περιγραφεί σαν το πρώτο από τα τρία στάδια στο σχέδιο Μπάιντεν, που θεωρητικά θα οδηγούσε στην επίτευξη οριστικής εκεχειρίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν καθυστερεί σκόπιμα την αποστολή του εγγράφου και θα το παραδώσει μόνο όταν εξασφαλιστεί συμφωνία για τους ομήρους

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στη Γάζα ο επίσημος αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 40.000, και η ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα χειροτερεύει μέρα τη μέρα με τον λιμό να απειλεί να πνίξει τη Λωρίδα και τις επιδημίες, όπως η πολιομυελίτιδα, να εμφανίζονται μετά από χρόνια.

Γραπτές διαβεβαιώσεις ζητά ο Νετανιάχου

Η πηγή δήλωσε στη Haaretz ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει παράσχει ακόμη γραπτή δέσμευση επί του θέματος, αλλά έχει εκφράσει τη γενική της έγκριση γι’ αυτό.

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε τη Δευτέρα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός φέρεται να δικαιολόγησε την καθυστέρηση των συμφωνιών υποστηρίζοντας ότι περίμενε γραπτή δέσμευση των ΗΠΑ για το θέμα, την οποία σκόπευε να παρουσιάσει στο ισραηλινό κοινό.

Το δημοσίευμα πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν καθυστερεί σκόπιμα την αποστολή του εγγράφου και θα το παραδώσει μόνο όταν εξασφαλιστεί συμφωνία για τους ομήρους.

Βαλτωμένες οι διαπραγματεύσεις

Ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία που μάλιστα αρχικά είχε παρουσιαστεί σαν ισραηλινή πρόταση, διεκδικώντας να φύγει από τη Γάζα όποτε ολοκληρώσει τους στόχους του πολέμου, δηλαδή όποτε αυτό επιθυμεί.

Τον προηγούμενο μήνα η Χαμάς επέδειξε ευελιξία αποσύροντας προς το παρόν από το τραπέζι τον όρο για πλήρη και οριστική κατάπαυση πυρός από την πρώτη φάση και δέχτηκε να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων πέντε γυναικών στρατιωτών των IDF, καθώς και τραυματίες ή ασθενείς αιχμαλώτους.

Sports in

Δύο από τα έξι μετάλλια είναι «ερυθρόλευκης» απόχρωσης! (pic+vid)

Ο Εμμανουήλ Καραλής και ο Απόστολος Χρήστου έκαναν περήφανη όλη την Ελλάδα στο Παρίσι, αποδεικνύοντας ότι ο Ολυμπιακός είναι ο «αιμοδότης» όλου του ελληνικού αθλητισμού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 06 Αυγούστου 2024