Τρίτη 06 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Πιέζουν το Ιράν μέσω αραβικών κρατών να μην επιτεθεί στο Ισραήλ

ΗΠΑ: Πιέζουν το Ιράν μέσω αραβικών κρατών να μην επιτεθεί στο Ισραήλ

Τόσο ο Άντονι Μπλίνκεν, όσο και ο Μάθιου Μίλερ, παραδέχτηκαν πως πιέζουν τους άραβες συμμάχους τους να «παροτρύνουν το Ιράν να μην κλιμακώσει».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν τις άλλες χώρες μέσω της «διπλωματικής οδού» (σ.σ. με λεκτικές απειλές δηλαδή) να πουν στο Ιράν εκ μέρους των ΗΠΑ ότι «η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή, όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «ασχολείται με έντονη διπλωματία, σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο» για να συμβάλει στον κατευνασμό των εντάσεων εν μέσω φόβων ότι το Ιράν ετοιμάζει ένα χτύπημα αντιποίνων κατά του Ισραήλ. «Όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής συμφωνίας με την Αυστραλή ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.

«Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερες συγκρούσεις, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια». Αντίθετα, οι αναλυτές λένε πως το Ιράν θα στοχεύσει σε στόχο «υψηλής αξίας». Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί πολίτες αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ από νερό, όπως βλέπετε παρακάτω, αναμένοντας τρομοκρατημένοι την επίθεση.

Οι δολοφονίες Χανίγια και Σουκρ, δεν αφήνουν περιθώρια σε Ιράν και Χεζμπολάχ

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση που προκάλεσε απειλές για εκδίκηση στο Ισραήλ και τροφοδότησε περαιτέρω ανησυχίες ότι η σύγκρουση στη Γάζα μετατρέπεται σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν υποσχέθηκε στη Χαμάς πως θα εκδικηθεί την δολοφονία Χανίγια, σήμερα στην Τεχεράνη.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ και δήλωσε ότι θα το «τιμωρήσει»- ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία. Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και τη λιβανέζικη ομάδα Χεζμπολάχ, της οποίας ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής Φουάντ Σουκρ σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα εθνικής ασφάλειας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των απειλών που θέτει το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του για το Ισραήλ και τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ενημερώθηκαν επίσης για την επίθεση στην αεροπορική βάση αλ Άσαντ του Ιράκ τη Δευτέρα και συζήτησαν την αντίδραση των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον πέντε μέλη του αμερικανικού προσωπικού τραυματίστηκαν από την επίθεση με ρουκέτα, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters. Δεν ήταν σαφές εάν η επίθεση συνδεόταν με τις απειλές του Ιράν για αντίποινα σχετικά με τη δολοφονία του Χανίγια, στην οποία οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανταλλάσσουν χειραψία κατά τη διάρκεια των υπουργικών διαβουλεύσεων Αυστραλίας-ΗΠΑ.

Οι Μπάιντεν και Χάρις ενημερώθηκαν για την άμυνα των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ

Ο Μπάιντεν και ο Χάρις ενημερώθηκαν επίσης για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να υποστηρίξουν στρατιωτικά το Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση και για τις διπλωματικές προσπάθειες για την «αποκλιμάκωση της περιφερειακής έντασης» και την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν νωρίτερα τη Δευτέρα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελατί.

«Ένα από τα σημεία των δεσμεύσεων που είχαμε είναι να παροτρύνουμε τις χώρες να περάσουν μηνύματα στο Ιράν και να παροτρύνουν τις χώρες να ξεκαθαρίσουν στο Ιράν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να κλιμακώσουν αυτή τη σύγκρουση, ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να εξαπολύσουν άλλη μια επίθεση στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, δίνοντας έμφαση στην λέξη «παροτρύνουμε».

Ο Μίλερ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δεν ξεκαθάρισε αν τα μηνύματα της Ουάσινγκτον έχουν διαδοθεί στο Ιράν ή όχι ή μέσω ποιου διαύλου. «Θα περίμενα ότι κάποιοι από αυτούς θα προωθούσαν αυτό το μήνυμα και θα εντυπωσίαζαν την κυβέρνηση του Ιράν», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν στις δηλώσεις του κάλεσε επίσης τα μέρη να «σπάσουν αυτόν τον κύκλο» της βίας και να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στη Γάζα, παρά τη δολοφονία του Χανίγια, ο οποίος αποτελούσε τον βασικό διαπραγματευτή της παλαιστινιακής πλευράς και η στόχευσή του είχε ως σκοπό το οριστικό πάγωμα των διαπραγματεύσεων..

«Αυτό στο οποίο καταλήγει πραγματικά είναι όλα τα μέρη να βρουν τρόπους να καταλήξουν σε συμφωνία και όχι να αναζητούν λόγους για να καθυστερήσουν ή να πουν όχι», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Είναι επείγον όλα τα μέρη να κάνουν τις σωστές επιλογές τις επόμενες ώρες και ημέρες».

Sports in

«Τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Χαμός και στη Ζάκυνθο για τις ευρωκούπες (pics)

Πλήθος κόσμου θαύμασε από κοντά τα τρόπαια των Europa Conference League και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 06 Αυγούστου 2024