Το Ιράν ζήτησε προηγμένα συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία, καθώς προετοιμάζεται για πιθανά αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν ΜΜΕ της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τους New York Times, δύο Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους των Φρουρών της Επανάστασης, επιβεβαίωσαν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ζήτησε αυτά τα προηγμένα συστήματα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να τα μεταφέρει, συμπεριλαμβανομένων ραντάρ και άλλων δυνατοτήτων αεράμυνας.

Το ερώτημα είναι πώς οι Ρώσοι καθησυχάζουν την Τεχεράνη χωρίς να καταστρέψουν τη σχέση τους με το Ισραήλ

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σoϊγκού, έφτασε στην Τεχεράνη τη Δευτέρα για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Μακροπρόθεσμη συνεργασία Ιράν – Ρωσίας

Ο Σοϊγκού συναντήθηκε με τον Ιρανό αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Μοχάμεντ Μπαγκέρι, και στη συνέχεια συμμετείχε σε μια ευρύτερη συνάντηση με μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας και Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, ανέφεραν οι Times.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, πρόσθεσε το δημοσίευμα, ο Σοϊγκού δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι «είμαστε έτοιμοι για πλήρη συνεργασία με το Ιράν σε περιφερειακά ζητήματα».

Ο στρατηγός Μπαγκέρι είπε στον Σοϊγκού ότι η σχέση μεταξύ των εθνών τους είναι «βαθιά, μακροπρόθεσμη και στρατηγική» και μόνο θα επεκτείνεται υπό τη νέα κυβέρνηση του Ιράν (σσ μεταρρυθμιστές), σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών μέσων ενημέρωσης.

Η προμήθεια drones από το Ιράν και η διπλωματική ισορροπία

Παρόλο που η Ρωσία έχει επίσης οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με το Ισραήλ -ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων Εβραίων ζει στο Ισραήλ- οι αναλυτές λένε ότι η Μόσχα δεν έχει την πολυτέλεια να απορρίψει τα αιτήματα του Ιράν για βοήθεια, επειδή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία.

«Αν οι Ιρανοί ζητούν από τους Ρώσους αεράμυνα, εξαργυρώνουν τις μάρκες τους», δήλωσε ο Colin P. Clarke, διευθυντής πολιτικής και έρευνας στην Soufan Group, μια εταιρεία συμβούλων πληροφοριών και ασφάλειας. «Το ερώτημα είναι πώς οι Ρώσοι καθησυχάζουν την Τεχεράνη χωρίς να καταστρέψουν τη σχέση τους με το Ισραήλ».