Ο διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια στο πόστο του επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς θα είναι ο Μοχάμαντ Ισμαήλ Νταρουίς, μετέδωσε το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Ο Νταρουίς, ο οποίος ζει στο Κατάρ, θα ηγηθεί του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η ονοματολογία για τον διάδοχο του Χανίγια περιλαμβάνει κυρίως δύο πρόσωπα, τον Χάλεντ Μεσάλ και τον Χαλίλ αλ Χάγια

Εκεί θα αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει την κρίσιμη θέση του υπεύθυνου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, αν και δεν είναι σαφές πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Η ονοματολογία για τον διάδοχο του Χανίγια περιλαμβάνει κυρίως δύο πρόσωπα, τον Χάλεντ Μεσάλ και τον Χαλίλ αλ Χάγια που ήταν και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Παλαιστινίων στις έμμεσες διαπραγματεύσεις σε Κατάρ και Κάιρο.

Χάλεντ Μεσάλ

Προκάτοχος του Χανίγια, ο Χάλεντ Μεσάλ ζει στην εξορία από το 1967, στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στη Συρία και σε άλλες χώρες.

Αναδείχθηκε στην ηγεσία του κινήματος μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ του ιδρυτή της Χαμάς, Άχμεντ Γιασίν, στη συνέχεια του διαδόχου του στα παλαιστινιακά εδάφη, Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη

Επέζησε απόπειρας δολοφονίας του το 1997 στο Αμάν από πράκτορες της Μοσάντ, της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας.

Όταν ζούσε στη Συρία, είχε επικρίνει το συριακό καθεστώς για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στάση που προκάλεσε τριβές με το Ιράν, στρατηγικό σύμμαχο της Συρίας και μεγάλο υποστηρικτή της Χαμάς.

Χαλίλ αλ Χάγια

Αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού ΠΓ της Χαμάς στη Γάζα, ο Χαλίλ αλ Χάγια είναι γνωστός ως προσκείμενος στον Γιαχία Σινουάρ, τον επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα.

Το 2006, διηύθυνε την κοινοβουλευτική ομάδα της Χαμάς, που είχε μόλις κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Ένθερμος οπαδός του ένοπλου αγώνα, έχασε πολλά μέλη της οικογένειάς του κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως το 2007 στην κατοικία του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.