Τρίτη 06 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: Επίδειξη ισχύος από ισραηλινά μαχητικά – Έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό

Μέση Ανατολή: Επίδειξη ισχύος από ισραηλινά μαχητικά – Έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό

Οι υπερπτήσεις έγιναν λίγα λεπτά πριν ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, ξεκινήσει ομιλία για τον θάνατο του στρατιωτικού διοικητή της οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ.

Από μια κλωστή κρέμεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον φόβο για γενικευμένη σύρραξη να εντείνεται υπό τις απειλές του Ιράν για εκδίκηση σε βάρος του Ισραήλ, μετά τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό.

Το απόγευμα της Τρίτης (6/8) ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν χαμηλά πάνω από τη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, με μάρτυρες να αναφέρουν στα διεθνή Μέσα ότι μπορούσαν να δουν τα μαχητικά με γυμνό μάτι, ενώ ο ήχος που άκουσαν ήταν ο δυνατότερος που έχουν ακούσει εδώ και πολλά χρόνια.

Με το κλίμα να είναι τεταμένο στην περιοχή, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητά «επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί μια «ευρύτερη» σύγκρουση

Επίσης, πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη πετούσαν «σε πολύ χαμηλό ύψος», ενώ δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου σημείωσαν ότι τα παράθυρα έτριζαν κατά τη διάρκεια της έντονης ηχητικής έκρηξης.

Σημειώνεται, ότι οι χαμηλές πτήσεις των μαχητικών έγιναν λίγα λεπτά πριν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, ξεκινήσει ομιλία του, με την οποία θα ξεκινούσαν οι εκδηλώσεις για το μνημόσυνο διάρκειας μια εβδομάδας του Φουάντ Σουκρ, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Δείτε βίντεο από τις υπερπτήσεις

Η Χεζμπολάχ έπληξε ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση στο βόρειο Ισραήλ με θύματα.

Σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε ότι εκτόξευσε μια σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον του αρχηγείου της ταξιαρχίας Γκολάνι του Ισραήλ και του αρχηγείου της μονάδας Εγκόζ, μιας επίλεκτης μονάδας καταδρομών, που βρίσκεται στους στρατώνες Σράγκα κοντά στα λιβανέζικα σύνορα.

Οι επιθέσεις «έπληξαν τους στόχους τους με ακρίβεια και πέτυχαν απώλειες», δήλωσε η Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι η απάντησή της για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ «δεν έχει έρθει ακόμη».

Εν τω μεταξύ, οι Times of Israel αναφέρουν ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, στην κοντινή πόλη Μαζράα από πρόσκρουση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Επείγουσα δράση για την αποφυγή της κλιμάκωσης ζητά ο ΟΗΕ

Με το κλίμα να είναι τεταμένο στην περιοχή, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητά «επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί μια «ευρύτερη» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω φόβων για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του από τη πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος από τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές, όπως και στα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως προς μια αποκλιμάκωση», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα, και εννοώ τα πάντα, για να αποφευχθεί μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η διολίσθησή της σε μια άβυσσο με ακόμα πιο τρομερές συνέπειες για τους αμάχους», πρόσθεσε.

Ο ύπατος αρμοστής τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα –και πρωτίστως η προστασία των αμάχων—πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

«Κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, οι άμαχοι –κυρίως γυναίκες και παιδιά—έχουν ήδη υποστεί πόνο και αβάσταχτα δεινά λόγω των βομβών και των πυρών», συνέχισε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Al Jazeera και Times of Israel

Sports in

«Στην Αλ Καλούντ της Σαουδικής Αραβίας ο Εκόνγκ» (pic)

O Φαμπρίτσιο Ρομάνο παρουσιάζει ως τελειωμένη την μεταγραφή του Γουίλιαμ Τρόοστ Εκόνγκ στην Αλ Καλούντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 06 Αυγούστου 2024