Έξαλλοι πανηγυρισμοί ακολούθησαν την είδηση ότι η μισητή πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο μετά από έναν μήνα περίπου αιματηρών διαδηλώσεων και 300 νεκρούς.

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που ήταν ήδη στους δρόμους άρχισαν να γιορτάζουν την παραίτηση της κυβέρνησης ενώ πολλοί εισέβαλαν στην πολυτελή πρωθυπουργική κατοικία. Βελούδινοι καναπέδες βγήκαν στο προαύλιο, άλλοι κρατούσαν πολυτελή βάζα και φωτογραφιζόταν μαζί τους.

Ομάδες διαδηλωτών έγραψαν στους τοίχους τα ονόματα των 300 νεκρών δίνοντας υπόσχεση ότι το αίμα τους δεν χάθηκε άδικα.

Έξω από την πρωθυπουργική κατοικία διαδηλωτές φωτογραφίζονται στον καναπέ της πρώην πρωθυπουργού

Τα ονόματα των 300 νεκρών στους τοίχους της πρωθυπουργικής κατοικίας

Διαδηλωτές κουβαλούν υπολογιστές και κονσόλες μαζί με διακοσμητικά από την πρωθυπουργική κατοικία

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ανακοίνωσε χθες ότι θα γίνει συνάντηση όλων των κομμάτων, πλην του κόμματος της Χασίνα, προκειμένου να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει έρευνα για τα θύματα της καταστολής και ζήτησε από τον λαό του Μπαγκλαντές ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής διέλυσε το κοινοβούλιο

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Mohammed Shahabuddin, διέλυσε το Κοινοβούλιο, ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών φοιτητών.

Ειδικότερα οι ηγέτες των φοιτητών, οι πολιτικοί, τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ο πρόεδρος και ο αρχηγός του στρατού συναντήθηκαν και τελικά αποφάσισαν να διαλύσουν το Κοινοβούλιο.

Αυτό έγινε μετά από πίεση των φοιτητών, οι οποίοι έδωσαν τελεσίγραφο στις 09:00 ώρα Ελλάδας ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαλυθεί, αλλιώς θα αρχίσουν να διαδηλώνουν ξανά.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή για την απελευθέρωση της Χαλέντα Ζία, της πρώην πρωθυπουργού και κύριας ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, η οποία τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Καταδικάστηκε το 2018 και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 17 ετών για κατηγορίες διαφθοράς.

Η Μεταπολίτευση του Μπαγκλαντές

Οι ηγέτες των φοιτητών που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση συναντήθηκαν σήμερα με τον αρχηγό του στρατού αλλά είχαν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τίποτα άλλο από ένα δημοκρατικό Μπαγκλαντές. Ακόμα έχουν ως αίτημα ότι επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς.

«Αποφασίσαμε να σχηματισθεί προσωρινή κυβέρνηση» με «κύριο σύμβουλο», δηλαδή επικεφαλής, «τον νομπελίστα δρα Μουχάμαντ Γιουνούς, ο οποίος χαίρει διεθνούς φήμης και είναι ευρέως αναγνωρισμένος», δηλώνει σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Ναχίντ Ισλάμ, επικεφαλής της συλλογικότητας Students Against Discrimination (Φοιτητές Κατά των Διακρίσεων).

Ασίφ Μαχμούντ, Ναχίντ Ισλάμ και Αμπού Μπακάρ Μαγιουμντέρ είναι οι ηγέτες των φοιτητών που πρωτοστάτησαν σε ένα κίνημα κατά των ποσοστώσεων εργασίας που μετατράπηκε σε κίνημα ανατροπής της κυβέρνησης

«Ο τραπεζίτης των φτωχών»

Ο 84χρονος Γιουνούς είναι γνωστός επειδή έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια χάρη στην τράπεζά του, που έγινε πρωτοπόρα στις μικροχρηματοδοτήσεις. Όμως είναι αντιπαθής στην Σέιχ Χασίνα, η οποία τον έχει κατηγορήσει ότι «ρουφάει το αίμα» των φτωχών.

Μουχάμαντ Γιουνούς

Αυτή τη στιγμή ο Γιουνούς βρίσκεται στην Ευρώπη και ένας από τους στενούς συνεργάτες του δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν έχει λάβει καμιά πρόταση από το στρατό για να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης.

Ο 26χρονος Ισλάμ, φοιτητής της κοινωνιολογίας ο οποίος συχνά εμφανίζεται δημοσίως φορώντας εν είδει μπαντάνας στο μέτωπό του τη σημαία του Αφγανιστάν, έγινε διάσημος στη χώρα στα μέσα Ιουλίου, όταν η αστυνομία τον έθεσε υπό κράτηση μαζί με άλλους φοιτητές του πανεπιστημίου της Ντάκα καθώς οι διαμαρτυρίες γίνονταν αιματηρές.

Πανηγυρισμοί στο Μπαγκλαντές

Διαδηλωτής με τη σημαία του Μπαγκλαντές

Ο Ισλάμ δήλωσε πως οι φοιτητές δεν θα δεχθούν καμιά κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο στρατός ή η οποία θα υποστηρίζεται από το στρατό και πρότεινε να τεθεί επικεφαλής της ο Γιουνούς.

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλη απ’ αυτή που προτείνουμε δεν θα γίνει δεκτή», έγραψε σήμερα το πρωί σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο φοιτητής κοινωνιολογίας που έγινε ηγέτης στην εξέγερση

Χθες, Δευτέρα, έχοντας γύρω του άλλους φοιτητικούς ηγέτες, ο Ισλάμ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν θα προδώσουμε το αίμα που χύθηκε από τους μάρτυρες για την υπόθεσή μας. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο δημοκρατικό Μπαγκλαντές μέσω της υπόσχεσής μας για ασφάλεια της ζωής, κοινωνική δικαιοσύνη και ένα νέο πολιτικό τοπίο».

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει πως η χώρα αυτή των 170 εκατομμυρίων κατοίκων δεν θα επιστρέψει ποτέ σ’ αυτό που αποκάλεσε «φασιστική διακυβέρνηση» και ζήτησε από τους συμφοιτητές του να προστατεύσουν την ινδουιστική μειονότητά της και τους χώρους λατρείας της.

Ο Ισλάμ, ο οποίος γεννήθηκε το 1998 στην Ντάκα, είναι παντρεμένος και έχει ένα μικρότερο αδελφό, τον Νακίμπ. Ο πατέρας του είναι δάσκαλος και η μητέρα του νοικοκυρά.

Ιστορική μέρα για το Μπαγκλαντές

«Έχει απίστευτη αντοχή και έλεγε πάντα ότι η χώρα χρειάζεται να αλλάξει», είπε στο Ρόιτερς ο Νακίμπ Ισλάμ, ο οποίος σπουδάζει γεωγραφία. «Τον έπιασε η αστυνομία, τον βασάνισαν μέχρις αναισθησίας και μετά τον πέταξαν στο δρόμο. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να μάχεται. Είμαστε πεπεισμένοι πως δεν θα τα παρατήσει. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτόν».

Η Σαμπρίνα Καρίμ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη της πολιτικής βίας, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ιστορική για το Μπαγκλαντές.

«Αυτή μπορεί θαυμάσια να είναι η πρώτη επιτυχημένη επανάσταση της γενιάς Z», δήλωσε. «Υπάρχει ίσως κάποια αισιοδοξία για μια δημοκρατική μετάβαση, έστω κι αν ο στρατός εμπλέκεται στη διαδικασία».

Κλειστά τα εργοστάσια ενδυμάτων

Η κυκλοφορία ήταν μικρότερη από το συνηθισμένο στους συνήθως χαοτικούς δρόμους της Ντάκα και τα σχολεία άνοιξαν ξανά με αραιή προσέλευση, αφού έκλεισαν στα μέσα Ιουλίου, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά των ποσοστώσεων στις κυβερνητικές θέσεις εργασίας διογκώθηκαν.

Τα εργοστάσια ενδυμάτων, τα οποία προμηθεύουν ορισμένες από τις κορυφαίες μάρκες παγκοσμίως και αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας, θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη και τα σχέδια για την επαναλειτουργία τους θα ανακοινωθούν αργότερα, δήλωσε η κύρια ένωση κατασκευαστών ενδυμάτων.