Τρίτη 06 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: Μια Γαλλίδα που απορρίφθηκε κέρδισε το πρώτο χρυσό για την Αφρική στην γυμναστική

Ολυμπιακοί Αγώνες: Μια Γαλλίδα που απορρίφθηκε κέρδισε το πρώτο χρυσό για την Αφρική στην γυμναστική

Η γαλλίδα γυμνάστρια, απορρίφθηκε από τη χώρα που γεννήθηκε και πήρε το χρυσό μετάλλιο με τα χρώματα της πατρίδας του πατέρα της! Είναι το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο της Αφρικής στην ενόργανη.

Η Γαλλοαλγερινή γυμνάστρια Καϊλία Νεμούρ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό της καλλιτεχνικής γυμναστικής, στους ασύμμετρους ζυγούς γυναικών στο Παρίσι, γράφοντας ιστορία φέρνοντας το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο γυμναστικής στην Αφρική! Οι αγώνες αυτοί θα μείνουν στην ιστορία για πολλά πράγματα, κάποια εκ των οποίων, πολύ όμορφα.

Η 17χρονη διπλή υπήκοος είχε αγωνιστεί στο παρελθόν για τη Γαλλία, όπου αναδείχθηκε εθνική πρωταθλήτρια το 2021. Περίπου εκείνη την εποχή, η γαλλική ομοσπονδία γυμναστικής αποφάσισε ότι όλοι οι επίδοξοι Ολυμπιονίκες πρέπει να προπονούνται με πλήρη απασχόληση υπό την ομπρέλα του Εθνικού Ινστιτούτου Αθλητισμού, Εμπειρογνωμοσύνης και Επιδόσεων είτε στο Vincennes, ένα προάστιο του Παρισιού, είτε στο St.-Étienne, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Η Νεμούρ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Saint-Benoît-la-Forêt της Κεντρικής Γαλλίας, όπου ζει και προπονείται- δεν ήθελε να εγκαταλείψει το σπίτι της και τους προπονητές της Μαρκ και Τζίνα Τσιριλτσένκο. Εκείνη την εποχή, είχε επίσης διαγνωστεί με προχωρημένη οστεοχονδρίτιδα και στα δύο γόνατα, μια φλεγμονή που συνδέεται με την επανειλημμένη καταπόνηση των αρθρώσεων, και χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση. Η γαλλική ομοσπονδία ενόργανης γυμναστικής εξέφρασε ανησυχίες ότι έκανε υπερβολική προπόνηση.

Η άρνηση της αθλήτριας να αλλάξει θέση και η κατάσταση της υγείας της συγχωνεύτηκαν σε μια συζήτηση που κατέληξε σε αδιέξοδο, με την ομοσπονδία να αφαιρεί από τον προπονητή της Νεμούρ τη θέση του ως εθνικού προπονητή και να εμποδίζει την αθλήτρια να αγωνιστεί, ακόμη και αφού ο γιατρός της της έδωσε το ελεύθερο να αγωνίζεται, μετά από μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση.

Έτσι, ζήτησε από την πατρίδα του πατέρα της, την Αλγερία, να αγωνιστεί μαζί τους

Όμως η Νεμούρ ήθελε να αγωνιστεί και έτσι απευθύνθηκε στην αλγερινή ομάδα γυμναστικής και αποφάσισε να εκπροσωπήσει τη χώρα του πατέρα της. Η Γαλλία δεν χάρηκε δεν παράτησε την καριέρα της για τα παιχνίδια της ομοσπονδίας και καθυστέρησε την έκδοση της επιστολής που χρειάζεται κάθε αθλητής όταν μεταπηδά σε άλλη χώρα, επιβεβαιώνοντας την αποδέσμευση από την προηγούμενη ομοσπονδία του.

Τελικά, ένα χρόνο και μια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργότερα, ο Γάλλος υπουργός αθλητισμού την άφησε ελεύθερη εγκαίρως για να προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, όπου έγινε η πρώτη Αφρικανή γυμνάστρια που κέρδισε μετάλλιο, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα των ασύμμετρων ζυγών. Η Νεμούρ συνέχισε αυτό το επίτευγμα κατακτώντας το παναφρικανικό πρωτάθλημα.

Με το εκπληκτικό, άψογα εκτελεσμένο πρόγραμμά της – 26 δευτερόλεπτα σύνθετων ελιγμών απελευθέρωσης και σύλληψης – η Νεμούρ βαθμολογήθηκε με 15,700, ισοφαρίζοντας την υψηλότερη βαθμολογία του αγώνα σε οποιοδήποτε αγώνισμα. Η Νεμούρ συμμετείχε επίσης στον τελικό του γενικού στίβου γυναικών, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση σε ένα γήπεδο γεμάτο αστέρια.

Για τη Γαλλία, η αλλαγή της Νεμούρ αποδείχθηκε μεγάλη απώλεια, καθώς η χώρα σπάνια κερδίζει μετάλλια στη γυμναστική. Η επίδοσή της χάρισε στην Αλγερία το έκτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο σε ολόκληρη την ολυμπιακή ιστορία της. Ένα τεράστιο επίτευγμα.

«Είμαι πολύ, πολύ, πολύ χαρούμενη με αυτό που μπόρεσα να κάνω σήμερα», δήλωσε η Νεμούρ. «Είμαι ακόμα λίγο σοκαρισμένη γιατί δεν πιστεύω ότι είμαι Ολυμπιονίκης στους ασύμμετρους ζυγούς. Ήταν το απόλυτο όνειρό μου, χρόνια δουλειάς και σκληρής δουλειάς, με επιμονή στη λεπτομέρεια. Νομίζω ότι είναι πραγματικά τρελό και είναι μεγάλη μου τιμή που κατάφερα να κερδίσω αυτό το μετάλλιο, για μένα και για την Αλγερία επίσης».

Sports in

Έγραψε ιστορία ο Ντουπλάντις: Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ με 6.25μ. (vid)

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις έγραψε ιστορία στο άλμα επί κοντώ κάνοντας ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και παγκόσμιο ρεκόρ με τα 6.25μ. που πέρασε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 06 Αυγούστου 2024