Τρίτη 06 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ: Η πρώην δικηγόρος του θα συνεργαστεί με τις αρχές με αντάλλαγμα την ασυλία της

Τραμπ: Η πρώην δικηγόρος του θα συνεργαστεί με τις αρχές με αντάλλαγμα την ασυλία της

Η πρώην δικηγόρος του Τραμπ Τζένα Έλις συμφώνησε να συνεργαστεί στην υπόθεση των 11 ψεύτικων εκλεκτόρων στην Αριζόνα. Οι κατηγορίες εναντίον της θα αποσυρθούν.

Η πρώην δικηγόρος της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζένα Έλις, η οποία συνεργάστηκε στενά με τον προσωπικό του δικηγόρο, Ρούντι Τζουλιάνι, θα συνεργαστεί με τους εισαγγελείς της Αριζόνα με αντάλλαγμα να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον της στην υπόθεση των ψεύτικων εκλεκτόρων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας.

Η Έλις είχε προηγουμένως δηλώσει αθώα για τις κατηγορίες της απάτης, της πλαστογραφίας και της συνωμοσίας στην υπόθεση της Αριζόνα. Άλλοι δεκαεπτά άνθρωποι που κατηγορούνται στην υπόθεση έχουν δηλώσει αθώοι στις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος -μεταξύ των οποίων ο Τζουλιάνι, ο προσωπάρχης του προεδρικού επιτελείου του Τραμπ Μαρκ Μίντοους και 11 Ρεπουμπλικάνοι που υπέβαλαν έγγραφο στο Κογκρέσο στο οποίο δήλωναν ψευδώς ότι ο Τραμπ είχε κερδίσει στην Αριζόνα.

«Οι γνώσεις της είναι ανεκτίμητες και θα βοηθήσουν σημαντικά την Πολιτεία να αποδείξει την υπόθεσή της στο δικαστήριο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας Κρις Μέις. «Όπως δήλωσα όταν ανακοινώθηκαν οι αρχικές κατηγορίες, δεν θα επιτρέψω να υπονομευτεί η αμερικανική δημοκρατία – είναι πάρα πολύ σημαντική. Η σημερινή ανακοίνωση είναι μια νίκη για το κράτος δικαίου».

Έντεκα άτομα που είχαν προταθεί ως εκλέκτορες των Ρεπουμπλικανών της Αριζόνα είχαν συναντηθεί στο Φοίνιξ στις 14 Δεκεμβρίου 2020 για να υπογράψουν ένα πιστοποιητικό που έλεγε ότι ήταν «δεόντως εκλεγμένοι και κατάλληλοι» εκλέκτορες και υποστήριζαν ότι ο Τραμπ είχε κερδίσει την πολιτεία στις εκλογές του 2020. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε την Αριζόνα με 10.457 ψήφους.

Οι έντεκα που παρουσιάστηκαν ως εκλέκτορες που πιστοποιούσαν τη νίκη Τραμπ στην Αριζόνα.

Η Έλις, ο Τζουλιάνι και οι 11 εκλέκτορες είναι έκθετοι για εκλογική απάτη

Ένα βίντεο ενός λεπτού από την τελετή υπογραφής αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αριζόνα εκείνη τη στιγμή. Το έγγραφο στάλθηκε αργότερα στο Κογκρέσο και στα Εθνικά Αρχεία, όπου αγνοήθηκε ως πλαστό. Οι δηλώσεις είχαν οδηγήσει ακροδεξιούς ένοπλους οπαδούς του Τραμπ στους δρόμους της Αριζόνα.

Πέρυσι, η Έλις κατηγορήθηκε στη Τζόρτζια, αφού εμφανίστηκε μαζί με τον Τζουλιάνι σε μια ακρόαση τον Δεκέμβριο του 2020, η οποία φιλοξενήθηκε από πολιτειακούς Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες στο Καπιτώλιο της Τζόρτζια και κατά την οποία διατυπώθηκαν ψευδείς ισχυρισμοί για εκλογική απάτη.

Είχε δηλώσει ένοχη τον Οκτώβριο σε ένα κακούργημα για συνέργεια σε ψευδείς δηλώσεις και γραπτά. Η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε η Έλις στην υπόθεση της Αριζόνα απαιτεί να παρέχει αληθινές πληροφορίες στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και να καταθέτει με ειλικρίνεια και στοιχεία σε διαδικασίες σε οποιοδήποτε πολιτειακό ή ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Οι εισαγγελείς μπορούν να αποσυρθούν από τη συμφωνία και να υποβάλουν εκ νέου κατηγορίες, εάν η Έλις παραβιάσει τη συμφωνία.

Έχει ήδη ζητηθεί να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά της Έλις, αλλά αν έχει πει έστω και μισό ψέμα, θα δικαστεί κανονικά

Οι εισαγγελείς έχουν ήδη ζητήσει από δικαστήριο να αποσύρει τις κατηγορίες κατά της Έλις στην Αριζόνα. Δεν ήταν άμεσα σαφές αν ένας δικαστής είχε ήδη εγκρίνει το αίτημα. Ο Μελ ΜακΝτόναλντ, συνταξιούχος δικηγόρος και πρώην εισαγγελέας της Αριζόνα και δικαστής στο Φοίνιξ, δήλωσε ότι συμφωνίες συνεργασίας όπως αυτή που υπέγραψε ο Έλις είναι συνηθισμένες στα πολιτειακά δικαστήρια της Αριζόνα και συνήθως δίνονται σε γνώστες που μπορούν να εξηγήσουν πώς εκτυλίχθηκε ένα έγκλημα.

«Χρειάζεσαι κάποιον που είναι μέρος της υπόθεσης για να συμπληρώσει τα κενά», δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ στο Associated Press, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση της Αριζόνα.

Αν και δεν ήταν ψεύτικος εκλέκτορας στην Αριζόνα, οι εισαγγελείς λένε ότι η Έλις έκανε ψευδείς ισχυρισμούς για εκτεταμένη εκλογική απάτη στην πολιτεία και σε έξι άλλες, ενθάρρυνε το νομοθετικό σώμα της Αριζόνα να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών και ενθάρρυνε τον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πένς να αποδεχθεί τις ψεύτικες ψήφους των εκλεκτόρων της Αριζόνα ως αληθινές.

Sports in

Μυθικός: Ο Καραλής του Ολυμπιακού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο! (vids)

Ο αθλητής του Ολυμπιακού με μια σπουδαία εμφάνιση στον τελικό του επί κοντώ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 06 Αυγούστου 2024