Tζάρεντ Κούσνερ: Ο γαμπρός του Τραμπ κάνει μπίζνες στα Βαλκάνια
Τα έργα στην Αλβανία προκαλούν ήδη διαμάχες σχετικά με τον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς
Στις φαραωνικές επενδύσεις του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, στην Αλβανία αναφέρεται το Bloomberg. Η περιοχή όπου θα κατασκευαστούν διάφορα ξενοδοχεία και βίλες, αποτελεί μέρος της Αυλώνας.
Μία από τις εν λόγω τοποθεσίες βρίσκεται στο θαλάσσιο πάρκο Καραμπορούν στο νησί Σάσων, μια πρώην στρατιωτική βάση. Η άλλη βρίσκεται στη χερσόνησο Σβέρνιτσα, στη νοτιοδυτική Αλβανία, η οποία αποτελεί μέρος του προστατευόμενου τοπίου Αώου/Άρτα.
Ο γαμπρός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει να μετατρέψει τις τοποθεσίες σε πολυτελείς προορισμούς για τους διεθνείς πλούσιους. Σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή ξενοδοχείων και κατοικιών, τη μεγαλύτερη επένδυση μέχρι στιγμής από το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο Affinity Partners.
Τα έργα ξεχωρίζουν σε μια πολιτικά και εθνοτικά ασταθή γωνιά της Ευρώπης και προκαλούν ήδη διαμάχες σχετικά με τον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια ευαίσθητη περιοχή.
Ο οργανισμός επενδύσεων της αλβανικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα έλαβε την αίτηση του Κούσνερ για το έργο Σάσων και εργάζεται για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, σύμφωνα με τη Mirela Kumbaro, υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος.
Η Affinity εξετάζει επίσης μια ξεχωριστή επένδυση στη χερσόνησο Zvernec απέναντι από το Σάσων, αν και δεν έχει ακόμη υποβληθεί αίτηση. Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει επειδή είναι μια προστατευόμενη περιοχή, σύμφωνα με τον Asher Abehsera, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Affinity Global Development, ο οποίος εργάζεται ως συνεργάτης με τον Kούσνερ και θα επιβλέπει τις εξελίξεις.
Η συνολική επένδυση μόνο στην Αλβανία θα ξεπεράσει τελικά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αν και το χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές.
«Κάθε σοβαρός επενδυτής, ειδικά από τις χώρες στρατηγικούς συμμάχους της Αλβανίας όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μια ανοιχτή πόρτα για να συμβάλει στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού και των υψηλών προτύπων σε αυτόν τον ζωτικό τομέα για την οικονομία της χώρας», δήλωσε ο Kumbaro.
Το Σάσων έχει στρατηγική θέση. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ήταν υπό τον έλεγχο των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Οθωμανών, των Ενετών, των Βρετανών, των Ελλήνων, των Ιταλών και τελικά παραχωρήθηκε στην Αλβανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το έρημο νησί των 1.400 στρεμμάτων θα μπορούσε να γίνει ένα θέρετρο πολυτελείας. Ο Kούσνερ στοχεύει να χτίσει πολυτελείς βίλες στοιβαγμένες στις κορυφές των βράχων που δεσπόζουν πάνω από το σημείο όπου συναντώνται η Αδριατική και το Ιόνιο πέλαγος στη Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα Το ξενοδοχείο θα λειτουργεί από την αποκλειστική μάρκα Aman, της οποίας οι πελάτες περιλαμβάνουν τον Mαρκ Ζάκερμπεργκ, τον Μπιλ Γκέιτς και τους Kαρντάσιανς.
«Είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί κάτι τέτοιο στη Μεσόγειο σήμερα, και πιστεύω ότι αυτή είναι η πραγματική αξία του Σάσων», δήλωσε ο Auron Tare, ιστορικός που έχει συνοδεύσει τον Κούσνερ και τη σύζυγό του Ιβάνκα Τραμπ σε περιοδείες στην Αλβανία.
Στις υπηρεσίες του Κούσνερ η αλβανική κυβέρνηση
Ο Κούσνερ έχει δηλώσει ότι έλκεται από το βαλκανικό έθνος ως έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό. Η αλβανική κυβέρνηση αναμένει 30% έως 40% περισσότερους επισκέπτες φέτος με βάση τις κρατήσεις μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται, αυξάνεται και η αντίδραση. Ορισμένοι ντόπιοι, περιβαλλοντολόγοι και πολιτικοί ανησυχούν ότι τα προστατευόμενα ύδατα που περιβάλλουν το νησί μπορεί να βλαφθούν από την ανάπτυξη και την επακόλουθη κυκλοφορία.
Ο Κούσνερ δήλωσε ότι το σχέδιό του θα σεβαστεί όλα τα περιβαλλοντικά πρότυπα για τη διατήρηση της ακτογραμμής, ενώ ο Ράμα είπε ότι οι επικριτές «αυταπατώνται» ότι η περιοχή προστατεύτηκε ποτέ «εκτός από τους στρατιώτες του Ενβέρ Χότζα».
Αλλά οι αντίπαλοι λένε επίσης ότι δεν υπήρξε αρκετή συζήτηση και αναθεωρήσεις του καθεστώτος του νησιού ως χώρου εθνικής ασφάλειας. Η Αλβανία άλλαξε το νόμο της για τις προστατευόμενες περιοχές εβδομάδες πριν ο Κούσνερ ανακοινώσει δημοσίως τα σχέδιά του, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή ξενοδοχείων πέντε αστέρων ή άλλων «στρατηγικά σημαντικών έργων».
Στην Αλβανία, ο Κούσνερ και η σύζυγός του συνοδεύονταν από έναν αρχιτέκτονα στην τελευταία τους επίσκεψη. Περπάτησαν κατά μήκος των άγριων μονοπατιών του Σάσων, περνώντας από τα ερειπωμένα στρατιωτικά κτίρια, το σχολείο και τον κινηματογράφο, καθοδηγούμενοι από τον ιστορικό Tare.
Ο Κούσνερ ενθουσιάστηκε από το παρελθόν του νησιού ως απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, είπε ο ιστορικός. Στην ακμή του, το Σάσων ήταν ικανό να αντέξει οποιαδήποτε πολιορκία για έξι μήνες, αυτοσυντηρούμενος σε όπλα και τρόφιμα. Οι άνθρωποι στην παράκτια πόλη του Αυλώνα – μόλις 25 λεπτά μακριά με τουριστικό σκάφος – γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και μεγάλωσαν χωρίς ποτέ να επισκεφθούν το Σάσων.
Η πρώτη φάση του έργου θα δει επενδύσεις μεταξύ 200 και 250 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Abehsera. Μόλις οι αρχές ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους, η εταιρεία θα ξεκινήσει, είπε.
Πηγή ΟΤ
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ανοίγει τους ιστορικούς χώρους του στο κοινό για μια ξεχωριστή δράση
- Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Athens Kallithea στο ΟΑΚΑ
- Ισραήλ: Κατηγορεί τον Πάπα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» μετά τη δήλωση για βαρβαρότητα στη Γάζα
- Τέλη κυκλοφορίας: Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
- Πρωτοφανές περιστατικό: Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Στην Τούμπα κλείνουν τη χρονιά ΠΑΟΚ και Ατρόμητος