Τρίτη 06 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Πάνω από 400 συλλήψεις για τα βίαια επεισόδια – Τραυματισμοί αστυνομικών στο Πλίμουθ

Βρετανία: Πάνω από 400 συλλήψεις για τα βίαια επεισόδια – Τραυματισμοί αστυνομικών στο Πλίμουθ

Τα βρετανικά Μέσα μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση Στάρμερ ερευνά τον ρόλο ξένων κυβερνήσεων στη διάδοση τις παραπληροφόρησης, αναφορικά με τις ταραχές στη χώρα.

Για έβδομη ημέρα συνεχίζονται οι βίαιες αναταραχές στην Βρετανία, μετά τη δολοφονία των τριών ανήλικων κοριτσιών στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 συλλήψεις, ενώ κύκλοι της άκρας δεξιάς συνεχίζουν να σπεκουλάρουν με τις εικασίες σχετικά με την καταγωγή του δολοφόνου.

Σημειώνεται ότι αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές οργανώσεις εκμεταλλεύτηκαν τις φήμες που κυκλοφόρησαν μετά την επίθεση, οι οποίες ήθελαν τον δράστη να είναι παράτυπος μετανάστης και ριζοσπάστης μουσουλμάνος. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 17χρονος που έχει συλληφθεί γεννήθηκε στη Βρετανία και προέρχεται από οικογένεια χριστιανών.

Τραυματίες αστυνομικοί σε Πλίμουθ, Μπέλφαστ και Ντάρλινγκτον

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο λιμάνι του Πλίμουθ της νοτιοδυτικής Αγγλίας καθώς ομάδες κυρίως νεαρών εκτόξευσαν τούβλα και πυροτεχνήματα κατά των περίπου 150 μελών των δυνάμεων ασφαλείας, που προσπαθούσαν να μπουν ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Ντέβον και της Κορνουάλης, «αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και δύο πολίτες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, ενώ έγιναν και έξι συλλήψεις». Επίσης, ένα βαν της αστυνομίας καταστράφηκε καθώς άτομα, που φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών, εκτόξευσαν αντικείμενα.

Ο αστυνομικός επιθεωρητής, Ράιν Νορθ Μουρ, μιλώντας στο Sky News έκανε λόγο για όργιο βίας. «Αυτό δεν είναι πλέον διαμαρτυρία. Κατά τη γνώμη μου είναι βία, ένα όργιο βίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεισόδια υπήρξαν επίσης έξω από ένα τζαμί στο Ντάρλινγκτον με έναν συλληφθέντα.

Εν τω μεταξύ, στο Μπέλφαστ οι αστυνομικοί των ΜΑΤ δέχθηκαν πέτρες και βόμβες βενζίνης. Τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας κάηκε, ενώ πολλές άλλες φωτιές φούντωσαν. Η Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) προειδοποίησε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Εμπλέκονται ξένα κράη στην ακροδεξιά παραπληροφόρηση;

Την ίδια ώρα, τα βρετανικά Μέσα μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ ερευνά τον ρόλο ξένων κυβερνήσεων στη διάδοση τις παραπληροφόρησης, αναφορικά με τις ταραχές στη χώρα.

Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος και το υπουργείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας εξετάζει το θέμα καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να φρενάρει τα αυτοματοποιημένα μηνύματα στο Διαδίκτυο.

Η υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα δικαστήρια είναι σε «ετοιμότητα», για να εξασφαλίσουν «ταχεία απονομή δικαιοσύνης»

«Σαφώς έχουμε παρατηρήσει τέτοια δραστηριότητα στο Ίντερνετ, πολλά από τα μηνύματα μπορεί να προωθούνται με την εμπλοκή εγκάθετων ξένων κυβερνήσεων, που διαδίδουν την παραπληροφόρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, αρνούμενος πάντως να πει ποια κράτη ενδέχεται να εμπλέκονται.

Αυστηρή προειδοποίηση Στάρμερ

Ο Κιρ Στάρμερ προήδρευσε σε έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς της αστυνομίας και τους υπουργούς της κυβέρνησης το πρωί της Δευτέρας. Είχε προηγηθεί το τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το βρετανικό έθνος την Κυριακή, στο οποίο ορκίστηκε ότι οι ταραξίες θα «μετανιώσουν» για την εμπλοκή τους με «ακροδεξιούς κακοποιούς».

Η υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα δικαστήρια είναι σε «ετοιμότητα», για να εξασφαλίσουν «ταχεία απονομή δικαιοσύνης» και πως το υπουργείο έλαβε επείγοντα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα τζαμιά θα έχουν πρόσθετη προστασία.

Αρκετές χώρες, όπως η Νιγηρία, η Μαλαισία και η Ινδονησία, εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια των πολιτών τους στη Βρετανία λόγω των ταραχών.

«Θα  υπάρξει λογοδοσία»

Η Σάρα Καν, η οποία ήταν ανεξάρτητη σύμβουλος του Ρίσι Σούνακ για την κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα μέχρι τον Μάιο, κατηγόρησε τη συντηρητική κυβέρνηση ότι άφησε τη χώρα ανοιχτή στην ακροδεξιά βία. «Τα γραπτά ήταν ξεκάθαρα στον τοίχο εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε στον Guardian.

Γράφοντας στην εφημερίδα The Times, η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, δήλωσε ότι «θα υπάρξει λογοδοσία» για τους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στις ταραχές και για εκείνους που «τις υποδαύλισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα διαδικτυακά φόρουμ συνομιλιών».

«Ό,τι κι αν μας λένε αυτοί και κάποιοι από τους πολιτικούς υποστηρικτές τους, δεν πρόκειται για πατριώτες που υπερασπίζονται τις κοινότητές τους», είπε. «Είναι κακοποιοί, εγκληματίες και εξτρεμιστές που προδίδουν τις αξίες πάνω στις οποίες είναι χτισμένη η χώρα μας», κατέληξε.

Sports in

Το κολύμπι στον Σηκουάνα βλάπτει – Έλληνας καθηγητής αναλύει τους κινδύνους για την υγεία των αθλητών

«Έχουμε μία εστία προβλημάτων δημόσιας υγείας» τονίζει καθηγητής του ΕΚΠΑ - Το να πέσουν αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων στον Σηκουάνα δεν είναι και τόσο καλή ιδέα τελικά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 06 Αυγούστου 2024