Σημαντική υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο σε ετήσια βάση λόγω εποχικών κυρίως παραγόντων. Οι υψηλές αυξήσεις στις τιμές εξακολουθούν να προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς προκαλούν μεγάλες πιέσεις σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις.

Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στην Τουρκία σε 60,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 71,4% τον Ιούνιο

Νέα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 61,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση από 71,6% που ήταν τον Ιούνιο. Η αύξηση των τιμών σε μηνιαία βάση, που είναι προς το παρόν και η προτιμώμενη μέθοδος μέτρησης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, διαμορφώθηκε σε 3,23% ύστερα από αύξηση 1,64% που είχε καταγράψει τον Ιούνιο.

Η μεταβολή αυτή σε μηνιαία βάση αποδίδεται στην αύξηση του κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Συνολικά ο αποκαλούμενος πληθωρισμός των νοικοκυριών, ο οποίος αφορά κυρίως τις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οδήγησε τον Ιούλιο σε μηνιαίες αυξήσεις τιμών της τάξης του 8,08%.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Φατίχ Καραχάν είχε αναφέρει στο Bloomberg από τον Ιούλιο ότι περίμενε αυτά τα υψηλότερα κόστη στις υπηρεσίες και στην κοινή ωφέλεια να επηρεάσουν τις τιμές σε μηνιαία βάση, προσθέτοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι τα εν λόγω κόστη δεν αλλάζουν σημαντικά τη γενικότερη εικόνα.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν υπολογίζει τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στην Τουρκία σε 60,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 71,4% τον Ιούνιο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού από πέρυσι μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφώνονται πλέον στο 50%. Βρίσκονται στα επίπεδα αυτά για τέταρτο συνεχή μήνα, οδηγώντας στη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, όπως ήταν και ο σκοπός της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Η Κεντρική Τράπεζα πάντως δεν έχει πετύχει ακόμη την επιβράδυνση στη ζήτηση που υπολόγιζε αρχικά με τις μειώσεις των επιτοκίων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η αξιοπιστία

Ο Φατίχ Καραχάν έχει κάνει πρόβλεψη για υποχώρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 38% φέτος.

Τώρα αναμένεται να κάνει νέες προβλέψεις για τις τιμές στις 8 Αυγούστου. Διεθνείς αναλυτές ανέφεραν στο Bloomberg ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εδραιωθούν οι προσδοκίες των αγορών για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Ο Ερντογάν έχει αλλάξει μέσα σε πέντε χρόνια πέντε επικεφαλής στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2023 ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε συχνά παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική με στόχο να πιέσει τα επιτόκια προς τα κάτω, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Πλέον έχει διοριστεί νέα διοίκηση στην Κεντρική Τράπεζα με τον επικεφαλής αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου να τυγχάνουν της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Οι αγορές περιμένουν τώρα να δουν εάν η σημερινή ηγεσία θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για αντιμετώπιση του ράλι των τιμών ή εάν θα αντικατασταθεί ξανά δημιουργώντας νέες αμφιβολίες. Πάντως το οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης, όπως φαίνεται και από τις εισροές ξένων κεφαλαίων που έχουν αρχίσει να καταγράφονται στη χώρα με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»