Αύγουστος. Ο κατεξοχήν μήνας για διακοπές. Για μερικές στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Μια απολύτως αναγκαία διαδικασία ανασύνταξης δυνάμεων για τη δύσκολη συνέχεια που ακολουθεί.

Κάποτε οι Έλληνες έφευγαν από το κλεινόν άστυ ακόμα και έναν μήνα πλέον όμως οι εποχές έχουν αλλάξει και ειδικά για τους οικογενειάρχες όποιος καταφέρει να φύγει έστω και για μία εβδομάδα θα πρέπει να θεωρείται προνομιούχος.

Η ακρίβεια έχει γονατίσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που αναζητούν λύσεις για λίγες ημέρες διακοπών

Τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μια σκληρή πραγματικότητα. Η ακρίβεια έχει γονατίσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των ξένων τουριστών οι τιμές έχουν «εκτοξευτεί στον Θεό» στους νησιωτικούς προορισμούς.

Την ίδια ώρα οι Έλληνες παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν τα ράλι αυξήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάνοντας σχεδόν απαγορευτικές τις μετακινήσεις ειδικά όταν πρόκειται για οικογένειες με παιδιά.

Λιμάνι Πειραιά

Η ζοφερή πραγματικότητα

Για τους μισούς Έλληνες οι διακοπές φέτος είναι όνειρο θερινής νυκτός  ελέω ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες την ίδια ώρα που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) ένας στους δύο καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές, ενώ το 32% δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά αυτές θα είναι λιγότερες ημέρες.

Σε σχέση με τον ίδια μήνα πέρσι, φέτος καταγράφονται αυξήσεις 19,7% στα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ το πακέτο διακοπών εμφανίζεται πιο ακριβό κατά 12,7%. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα δε ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν πάρει φωτιά. Ενδεικτικά για μια 4μελη οικογένεια με 1 ΙΧ, το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Πειραιάς φέτος κοστίζει 534 €, σημειώνοντας αύξηση 15,1% σε σχέση με το 2023 που κόστιζε 464 €.

Η ίδια οικογένεια για το δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς, θα πληρώσει φέτος 564 € , ήτοι 15,6% πιο πάνω από το 2023 που πλήρωνε 488 €.

Για το δρομολόγιο Πειραιάς – Ρόδος – Πειραιάς (με συμβατικό πλοίο και τετράκλινη καμπίνα) η τιμή φέτος ανέρχεται σε 1.019 ευρώ αυξημένη κατά 10,3% σε σχέση με το 2023 που κόστιζε 924€.

Αν στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προσθέσουμε, διαμονή, διατροφή και κάποια στοιχειώδη αναψυχή, μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί τουλάχιστον 2.500 ευρώ για διακοπές 7 ημερών σε νησί.

Δηλαδή, περίπου 3 κατώτατους μισθούς για μια βδομάδα.

Η όμορφη Πάρος υποδέχεται τους τουρίστες

Παραδοχή… αποτυχίας

Η κυβέρνηση, που «πολεμά» την ακρίβεια όπως λέει, παρατηρεί αμέτοχη το «πάρτι» των ανατιμήσεων στους τουριστικούς προορισμούς και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Οχυρωμένη πίσω από την ασφάλεια που προσφέρουν οι ξένοι τουρίστες που κατακλύζουν την ελληνική επικράτεια αρνείται πεισματικά να παρέμβει ενώ τελευταία ακούσαμε από τα πλέον επίσημα χείλη και προτροπές που μέχρι πρότινος κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν είχε τολμήσει να ξεστομίσει.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, πρότεινε στους Έλληνες τουρίστες «να πάνε στο χωριό και στην ενδοχώρα και όχι στα νησιά που είναι ακριβά».

Η έμμεση παραδοχή αποτυχίας να καταπολεμηθεί το θηρίο της ακρίβειας δεν εκπλήσει κανέναν ούτε κάνουν τους ίδιους τους πολιτικούς με την κυβερνητικού αξιωματούχου να σημειώνει επίσης πως «οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους» απαντώντας σε ερώτηση για τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και γενικότερα για την ακρίβεια.

Nα πάνε στο χωριό και στην ενδοχώρα προτείνει στους Έλληνες τουρίστες η Σοφία Βούλτεψη

«Περίεργη» η φετινή σεζόν

Με την τουριστική σεζόν να φτάνει στα πικ της και τις αφίξεις των ξένων τουριστών να φτάνουν σε αριθμούς ρεκόρ η κίνηση των επισκεπτών δεν είναι η αναμενόμενη τονίζουν παράγοντες του τουρισμού.

«Η σεζόν λίγο περίεργα φέτος αλλά καλά. Έχουμε και αρκετούς Έλληνες, ιδιαίτερα τον Αύγουστο η προσέλευσή τους είναι μεγάλη», λέει (MEGA) ο Σωκράτης Τζίτζικας, επιχειρηματίας εστίασης στο Πόρτο Κουφό στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

«Μετά τις ευρωεκλογές υπήρχε αρκετή προσέλευση απλά είναι λίγο ιδιαίτερα φέτος, μια μέρα μπορεί να έχει πολύ κόσμο, μια μέρα λίγο, δεν έχει συνεχή ροή».

Όσον αφορά τις τιμές, «στα δωμάτια λίγο μια μικρή αύξηση, η εστίαση έχει διατηρήσει γενικά τις ίδιες τιμές».

Παρόμοια η εικόνα και στην Κουρούτα της Ηλείας.

«Τα πράγματα είναι περίεργα φέτος, υπάρχει μια ακρίβεια, μια αύξηση στις τιμές, ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει αυτά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Περιμένουμε τον Αύγουστο να υπάρξει περισσότερη ροή. Γενικά η κίνηση είναι λίγο υποτονική», λέει ο Άκης Οικονομίδης, επιχειρηματίας της εστίασης.

«Η περιοχή ακόμα δεν έχει την τουριστική ανάπτυξη που υπάρχει αλλού. Αφού έχουμε τους Έλληνες προσπαθούμε και εμείς με κάποιες χαμηλές τιμές, χωρίς χρεώσεις, να τους έχουμε πελάτες και να μπορούμε να εξυπηρετούμε καλύτερα. Η Κουρούτα έχει αρκετή ανάπτυξη στο θέμα των δωματίων».