Εξωδικαστικός μηχανισμός: ρεκόρ νέων ρυθμίσεων τον Ιούλιο
Στα 7,2 δισ. ευρώ έφθασε το σύνολο των οφειλών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ή περιμένουν έγκριση
Ρεκόρ ρυθμίσεων σημείωσε ο εξωδικαστικός μηχανισμός τον Ιούλιο, με 1.952 ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ιδιωτικού χρέους. Η συνολική αξία των οφειλών που ρυθμίστηκαν τον Ιούλιο ανήλθε σε 518,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 47% σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Συνολικά, οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό έφτασαν τις 21.176, ενώ η αξία των οφειλών ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ (7,2 δισ. ευρώ), ενώ για ρυθμίσεις αξίας 1 δισ. ευρώ αναμένεται επιβεβαίωση.
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση προόδου του εξωδικαστικού μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι συνολικές αιτήσεις για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ανέρχονται σε λίγο λιγότερες από 72.000 και αντιστοιχούν σε οφειλές σχεδόν 34 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου 39.600 (55%) αιτήσεις για οφειλές 14,7 δισ. ευρώ (43%) έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή έχει παρθεί οριστική απόφαση για την έγκριση ή την απόρριψή τους.
Το 76% των οφειλών είναι προς τράπεζες και servicers, ενώ το υπόλοιπο 24% αφορά οφειλές προς το Δημόσιο
Περίπου 10.000 αιτήσεις (14%) που αντιστοιχούν σε οφειλές 4,9 δισ. ευρώ (14%) έχουν υποβληθεί οριστικά και είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Οι υπόλοιπες 22.220 αιτήσεις (31% του συνόλου) συνολικής αξίας 14,4 δισ. ευρώ (42% του συνόλου) έχουν υποβληθεί αρχικά, χωρίς όμως να έχουν κατατεθεί όλα τα ζητούμενα στοιχεία.
Το ένα τρίτο (11,2 δισ. ευρώ, 33%) των οφειλών που είτε έχουν ενταχθεί είτε αναμένουν την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό προέρχεται από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ ποσοστό 14% (4,8 δισ. ευρώ) αντιστοιχεί σε οφειλές από την Κεντρική Μακεδονία και ποσοστό 10% (3,3 δισ. ευρώ) από την Κρήτη.
Το 59% (20 δισ. ευρώ) του όγκου των οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφορά χρέη φυσικών προσώπων που είναι επιτηδευματίες, δηλαδή έχουν στο όνομά τους συμμετοχή σε κάποια επιχείρηση. Το 18% (6 δισ. ευρώ) αφορά φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες, ενώ ποσοστό 23% των οφειλών (7,9 δισ. ευρώ) αφορά νομικά πρόσωπα, δηλαδή επιχειρήσεις.
Η πλειονότητα αφορά χρέη προς τις τράπεζες
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών (76%) είναι προς χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες και servicers) ενώ το υπόλοιπο 24% αφορά οφειλές προς το Δημόσιο. Το κούρεμα που δέχονται οι οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 30,25% και το αντίστοιχο ποσοστό για τις οφειλές προς το Δημόσιο είναι χαμηλότερο, στο 16,20%.
Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς, τα μεγαλύτερα κουρέματα δέχονται κατά μέσο όρο οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια (35,61%), ενώ ακολουθούν τα επιχειρηματικά (30,40%) και τα στεγαστικά (13%). Το 28,5% των οφειλών δέχονται κούρεμα 50% και άνω, ενώ το 18,2% των οφειλών διαγράφονται σε ποσοστό 30%-50%. Ωστόσο, μία στις τρεις οφειλές (32,5%) δεν δέχεται κανένα κούρεμα. Οσον αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο, μία στις δύο (47,2%) δεν δέχεται καμία μείωση.
Οι προτεινόμενες από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρυθμίσεις γίνονται στην πλειονότητά τους αποδεκτές από τους οφειλέτες: το 79% όταν πρόκειται για διμερείς ρυθμίσεις και το 75% όταν πρόκειται για πολυμερείς (δηλαδή προς περισσότερους του ενός πιστωτές). Από αυτές που δεν γίνονται αποδεκτές από τους χρηματοπιστωτικούς φορείς (σ.σ.: το Δημόσιο πάντα δέχεται τη ρύθμιση), ο πιο συνήθης λόγος είναι η ανεπαρκής δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης.
Τέλος, από τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια που βρίσκονται στους servicers, τέσσερις εταιρείες (Cepal, Intrum, DoValue, QQuant) κατέχουν σχεδόν το 90% αυτών, με τις ρυθμίσεις να ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ συνολικά και να αντιστοιχούν σε 5.200 οφειλέτες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις