Πέμπτη 08 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Ρεκόρ έτους για τις τιμές στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Ρεκόρ έτους για τις τιμές στην Ευρώπη

Στην δίνη της αβεβαιότητας η αγορά φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο φέτος μετά από μια αναφορά ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν το βασικό σημείο διέλευσης φυσικού αερίου της Sudzha, σημειώνει το Bloomberg.

Εκτινάχτηκαν τα futures

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο έως και 5,8% στα 38,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοημερήσιο υψηλό στις αρχές Ιουνίου. Το ανεπίσημο ρωσικό στρατιωτικό blog Rybar ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν το σημείο εισαγωγής αερίου κοντά στη συνοριακή πόλη Sudzha στη Ρωσία. Ο ισχυρισμός δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Η κρατικά ελεγχόμενη από το κράτος Gazprom PJSC της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.

Οι έμποροι βρίσκονται σε επιφυλακή για διαταραχές στο σημείο διέλευσης – έναν βασικό εναπομείναντα κρίκο που μεταφέρει ρωσικό αέριο αγωγού στην Ευρώπη – καθώς εντείνονται οι μάχες στα σύνορα με την Ουκρανία. Οποιαδήποτε διακοπή των ροών πιθανότατα θα προκαλέσει άνοδο των τιμών, επηρεάζοντας τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες, καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να βρίσκει τον βηματισμό της από μια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε σε καθημερινή ενημέρωση ότι οι ροές για την Πέμπτη πρόκειται να είναι εντός του κανονικού εύρους τους.. Η Gazprom ανέφερε σε καθημερινή ενημέρωση νωρίτερα ότι οι ροές ήταν στα συνήθη επίπεδα την Τετάρτη.

Το Sudzha είναι το μόνο εναπομείναν σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου για ρωσικό αέριο αγωγού που πηγαίνει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αφού το άλλο σημαντικό σημείο εισόδου, η Sokhranovka, τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Μάιο του 2022.

Εκείνη την εποχή, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την περιοχή και η Naftogaz της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για τις αποστολές μέσω της περιοχής. Προσφέρθηκε να αναδρομολογήσει τους όγκους φυσικού αερίου μέσω της Sudzha, αν και η Gazprom δήλωσε ότι αυτό δεν θα ήταν τεχνικά εφικτό.

Δεν είναι σαφές εάν η Gazprom θα επιλέξει να συνεχίσει να στέλνει ροές μέσω της Sudzha εάν έχει πράγματι καταληφθεί από την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «πρόκληση μεγάλης κλίμακας» στέλνοντας εκατοντάδες στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, τη μεγαλύτερη επίθεση σε ρωσικό έδαφος από τότε που διέταξε την εισβολή του 2022 στη γειτονική της χώρα.

Επιστροφή της αβεβαιότητας

Η Αυστρία και η Σλοβακία είναι οι κύριοι εναπομείναντες εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών στην Ευρώπη, αφού η Gazprom περιόρισε τις παραδόσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες πριν από δύο χρόνια. Ενώ αυτές οι ροές μπορεί να σταματήσουν όταν λήξει μια συμφωνία διαμετακόμισης στο τέλος του τρέχοντος έτους, μια ξαφνική και έγκαιρη διαταραχή θα μπορούσε να ταρακουνήσει την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, εντείνοντας τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πρώτου μήνα, το σημείο αναφοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης, αυξήθηκαν κατά 5,3% στα 38,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 5:53 μ.μ. στο Άμστερνταμ.

Πηγή ΟΤ

Sports in

«Ο Μίλτος είναι πρότυπο αλλά και σκληρός με τον εαυτό του»

Το In.gr βρήκε δύο μέλη της Team Hellas του στίβου, τον Χρήστο Φραντζεσκάκη και τον Μιχάλη Αναστασάκη και μίλησε μαζί τους για τον Μίλτο Τεντόγλου, την επομένη της πρώτης θέσης στο μήκος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 08 Αυγούστου 2024