Εκείνος έχει περάσει τα 40 και εκείνη είναι μόλις 21 ετών, αλλά η σεξουαλική όρεξή της έχει σχεδόν εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό. Τι λύσεις μπορεί να υπάρχουν σε ένα τέτοιο αδιέξοδο που βιώνει ένα ζευγάρι;

Τον Γολγοθά που αντιμετωπίζει στην προσωπική και ερωτική του ζωή εξέθεσε ένας 40αρης Βρετανός, ζητώντας τη συμβουλή της Πάμελα Στήβενσον Κόνολι, της γνωστής αμερικανίδας σεξοθεραπεύτριας που μέσα από τη στήλη της στη Guardian, βοηθάει ανθρώπους με σεξουαλικά προβλήματα.

Ο μεσήλικας άνδρας περιγράφει πως η σεξουαλική ορμή της συζύγου του άρχισε να εξαφανίζεται μετά από μια εγχείρηση.

«Έχουν περάσει επτά μήνες από την τελευταία φορά που κάναμε σεξ. Τα προηγούμενα διαλείμματα ήταν έως και ένα χρόνο. Αυτά μπορεί να διακοπούν από μια μεμονωμένη συνάντηση. Της είμαι πιστός από τότε που γίναμε αποκλειστικοί ο ένας για τον άλλον. Το ίδιο υποθέτω και για εκείνη» λέει.

«Όταν προσπαθώ να το ξεκινήσω ή ακόμα και να μιλήσω για αυτό, με σταματάει. Μου πρότεινε μάλιστα να βρω άλλες ερωτικούς συντρόφους»

Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι και οι δύο υγιείς και έχουν δυο παιδιά, και ενώ η δική της όρεξη για σεξ είχε μειωθεί λόγω επέμβασης γυναικολογικής φύσεως, εκείνος έχει  περισσότερη διάθεση για σεξ παρά ποτέ.

«Πάντα προσπαθούσα να έχω επίγνωση των αναγκών της και έκανα σημαντική προσπάθεια για να πετύχει οργασμό» προσθέτει.

Ενώ όμως στο παρελθόν, η ίδια πρότεινε νέα πράγματα, πλέον δεν την νοιάζει καθόλου η ευχαρίστηση για τον εαυτό της.

«Όταν προσπαθώ να το ξεκινήσω ή ακόμα και να μιλήσω για αυτό, με σταματάει. Μου πρότεινε μάλιστα να βρω άλλες ερωτικούς συντρόφους» αναφέρει ο ίδιος.

Ωστόσο, εκείνος δεν πιστεύει ότι αυτή είναι μια βιώσιμη λύση, καθώς θα οδηγήσει στην καταστροφή της σχέσης. «Είμαι πρόθυμος να βρούμε μια συμβιβαστική λύση, αλλά δεν νομίζω ότι θέλει η ίδια».

Συνεργάτες μιας κοινής λύσης

Διαβάζοντας η Κόνολι την επιστολή, κατανοεί ότι η απογοήτευση που νιώθει το ζευγάρι έχει οδηγήσει τους δύο σε διαφωνία μεταξύ τους πάνω σε αυτό το θέμα.

«Θεωρείς τη μειωμένη λίμπιντο της ως κάτι που πρέπει να διορθώσει για να αποκαταστήσει το αίσθημα της δικαιοσύνης στο άρρητο συμβόλαιο της σχέσης σας, ενώ εκείνη -για λόγους που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει- μάλλον στερείται όλων των μηχανισμών που κάποτε ενίσχυαν το ενδιαφέρον της σεξ» λέει η Κόνολι.

«Κάπως έτσι, οι προηγούμενες συζητήσεις σας έχουν στερεοποιήσει περαιτέρω το αδιέξοδο μεταξύ σας: “Δεν θα μου δώσει αυτό που θέλω» / «Δεν θα δεχτεί ότι δεν με ενδιαφέρει και θα με αφήσει ήσυχο”», καταλήγει η Κόνολι.

Ωστόσο, η ειδική συνεχίζει ότι «αυτή η κατάσταση απαιτεί, αντ’ αυτού, να γίνετε συνεργάτες στην αναζήτηση μιας λύσης – ειδικά επειδή, δεδομένων των όσων έχετε μοιραστεί για την εγχείρησή της, πιθανότατα χρειάζεται τη βοήθεια ενός ειδικού σεξουαλικής ιατρικής/γυναικολόγου για να την αξιολογήσει για ορμονοθεραπεία».

Επειδή η έλλειψη όρεξης οφείλεται πιθανώς σε φυσιολογικούς λόγους, είναι σημαντικό να μην την κατηγορήσει την ίδια ή να το πάρει προσωπικά ο σύζυγός της, λέει η Κόνολι.

«Μπορεί να παρακινηθεί να αναζητήσει βοήθεια εάν βοηθηθεί με τρόπο να θυμηθεί πόσο σημαντικό και ευχάριστο ήταν για εκείνη κάποτε το σεξ… και ότι με ιατρική παρέμβαση και, ιδανικά, σεξουαλική συμβουλευτική, θα μπορούσε να έχει ξανά αυτά τα συναισθήματα» προτείνει η Κόνολι.

Βέβαια, για τις προτάσεις της συζύγου να βρει εξωσυζυγικές λύσεις ο άνδρας, ούτε λέξη η Κόνολι.