Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Δύο νέα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων σε μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας

Δύο νέα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων σε μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας

Υπήρξαν αναφορές για ζώα που είχαν εμφανίσει συμπτώματα πανώλης και επιβεβαιώθηκαν κατόπιν σχετικού ελέγχου - Ενημερωτική σύσκεψη αύριο για τους κτηνοτρόφους

Δύο νέα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων επιβεβαιώθηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr σε κτηνοτροφική μονάδα του Αγρινίου αλλά και στον Αστακό εντοπίστηκαν και επιβεβαιώθηκαν δύο νέα κρούσματα.

Ύστερα από αναφορές ότι υπάρχουν ζώα τα οποία έχουν εκδηλώσει συμπτωματολογία πανώλης, έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι και τα δύο κρούσματα πανώλης επιβεβαιώθηκαν μετά από την δεύτερη δειγματοληψία. Ενημερώθηκε για αυτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το απόγευμα της Τετάρτης (07/08).

Από τη στιγμή που έχει πιστοποιηθεί η θετικότητα των δειγμάτων, οι αρμόδιες Αρχές κινητοποιούνται για την διαχείριση της κατάστασης.

Επιχειρείται συντονισμός ενεργειών και δράσεων ώστε να περιοριστεί η όποια διασπορά πριν να είναι αργά και για τον λόγο αυτό οι Αρχές διενεργούν στοχευμένα δειγματοληπτικούς ελέγχους και στις τρεις περιφερειακές ενότητες.

Οι κτηνίατροι που έχουν «ριχτεί στη μάχη» για τον περιορισμό της πανώλης, παρακολουθούν ενδελεχώς όλες τις μονάδες που γίνονται έλεγχοι, πραγματοποιώντας οι ίδιοι κλινικούς επανελέγχους.

Ενημερωτική σύσκεψη για τους κτηνοτρόφους

Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Αγρινίου καλούνται αύριο, Πέμπτη 8 Αυγούστου, σε ενημερωτική σύσκεψη από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την πανώλη στο Κοινοτικό Κατάστημα Καλυβίων Αγρινίου.

Παράλληλα, αντίστοιχη ενημερωτική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Κύπρου 30, Μεσολόγγι) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Κτηνιατρική Υπηρεσία, την Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2024 στις 19:00.

Θανατώθηκαν 280 ζώα στη Δυτική Ελλάδα

Ήδη στη Δυτική Ελλάδα έχουν θανατωθεί 280 ζώα στις δύο πρώτες θετικές σε κρούσματα εκτροφές σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία με την τήρηση όλων των αυστηρών διαδικασιών που προβλέπονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει επιτόπιες επισκέψεις κτηνιάτρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για κλινική εξέταση σε εκτροφές των ζωνών προστασίας που ορίστηκαν στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Παράλληλα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση, οι οποίοι άλλωστε οδήγησαν στον γρήγορο εντοπισμό της εμφάνισης των κρουσμάτων.

Έχει ζητηθεί και χορηγείται άμεσα συνδρομή σε κτηνιάτρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τις συγκεκριμένες περιοχές θα επισκεφθεί μέσα στην ημέρα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Πρόσθετη οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους ζήτησε ο Κώστας Τσιάρας από την ΕΕ

Πρόσθετη οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη, ζήτησε ο Κώστας Τσιάρας από την ΕΕ, με επιστολή του στους αρμόδιους Επιτρόπους και στους ομολόγους του.

Τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR) και την αντιστάθμιση του εισοδήματος που θα απωλέσουν, ζητεί με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάνους Βόιτσεσχόφκι και την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του των κρατών μελών της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας υπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της νόσου επέβαλε όχι μόνο όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός 687/2020, αλλά υιοθέτησε και πρόσθετα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου.

Sports in

Στο MEGA ο φιλικός αγώνας Ολυμπιακός - Νότιγχαμ Φόρεστ την Πέμπτη

Το MEGA προθερμαίνεται για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν και φέρνει στις οθόνες μας την πιο δυνατή φιλική αναμέτρηση, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024