Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά τώρα στο Ρέθυμνο: Μάχη με τις φλόγες σε αρκετά μέτωπα – Ήχησε το 112 – Εκκενώθηκε οικισμός

Φωτιά τώρα στο Ρέθυμνο: Μάχη με τις φλόγες σε αρκετά μέτωπα – Ήχησε το 112 – Εκκενώθηκε οικισμός

Στο σημείο επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων, 30 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ μεταβαίνουν αεροπορικώς και 32 δασοκομάντος από την Αθήνα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (7/8) ανάμεσα στο Χορδάκι και τον Άγιο Ιωάννη, του Δήμου Αμαρίου, στο Ρέθυμνο.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ έχουν εκδοθεί και δύο μηνύματα από το 112, με το δεύτερο να ζητά από τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής να απομακρυνθούν προς Μάνδρες.

Η φωτιά καίει σε δύσβατη χαράδρα καθώς επίσης και σε πλαγιά

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή απομακρυνθείτε προς Μάνδρες Ρεθύμνου», ανέφερε το μήνυμα λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα, ενώ το προηγούμενο καλούσε τους κατοίκους των περιοχών να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Δασική πυρκαγιά μεταξύ των περιοχών Χωρδάκι και Αγίου Ιωάννη Ρεθύμνου. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», σημείωνε.

Όπως αναφέρει το neakriti, οι περίπου 15 ηλικιωμένοι κάτοικοι του οικισμού μεταφέρθηκαν στα γειτονικά χωριά Άγιος Ιωάννης και Μάνδρες και στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αποσοβήσουν τον κίνδυνο οι φλόγες να καταστρέψουν σπίτια και περιουσίες.

Τα δύο μηνύματα του 112

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 140 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων, 30 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Μάλιστα, λίγο πριν τις 20:00 έφυγαν αεροπορικώς από την Αθήνα για την Κρήτη και 32 δασοκομάντος.

Επίσης, συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Ωστόσο, το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Η φωτιά καίει κυρίως χορτολιβαδική έκταση ενώ λόγο των ισχυρών ανέμων που επικρατούν, το έργο της κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ένα ποιμνιοστάσιο κινδύνευσε να τυλιχτεί στις φλόγες, ωστόσο γλίτωσε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών. Μια ανάσα από τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται και ελαιώνες.

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στο Ρέθυμνο

Νωρίτερα και ενώ πολλά μέτωπα έδειχναν να έχουν σβήσει, η ενίσχυση των ανέμων προκάλεσε νέες αναζωπυρώσεις και οδήγησε στην εξάπλωση της φωτιάς ακόμη και προς την περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Μιχάλης Σαρρή, πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά λόγο των πολλών διαφορετικών εστιών ενώ κρίθηκε επιβεβλημένη η συνδρομή εναέριων μέσων πυρόσβεσης λόγο του δύσβατου του εδάφους.

«Ενώ φαινόταν πως είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, οι άνεμοι δημιούργησαν νέα μέτωπα προς Άγιο Ιωάννη, Άνω Μέρος καθώς και ένα τρίτο προς Κρύα Βρύση στο δήμο Αγίου Βασιλείου», είπε ο κ. Σαρρής στο neakriti.

Sports in

Στο MEGA ο φιλικός αγώνας Ολυμπιακός - Νότιγχαμ Φόρεστ την Πέμπτη

Το MEGA προθερμαίνεται για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν και φέρνει στις οθόνες μας την πιο δυνατή φιλική αναμέτρηση, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024