Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Οι σύγχρονες πόλεις μεγαλώνουν προς τα πάνω αντί προς τα έξω

Οι σύγχρονες πόλεις μεγαλώνουν προς τα πάνω αντί προς τα έξω

Τα πυκνά, πολυώροφα κτήρια δεν περιορίζονται πλέον σε λίγες μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Χονγκ Κονγκ. Και η δόμηση καθ' ύψος επηρεάζει το μικροκλίμα.

Οι σημερινές μεγαλουπόλεις συνεχίζουν να απλώνονται, κυρίως όμως προς τον ουρανό. Μελέτη που βασίστηκε σε δορυφορικά ραντάρ δείχνει ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα αστικά κέντρα αναπτύσσονται σε ύψος περισσότερο από ό,τι σε έκταση.

Αν και τα πυκνά, πολυώροφα κτήρια περιορίζονταν κάποτε σε λίγες μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Χονγκ Κονγκ, η δόμηση καθ’ ύψος έχει επεκταθεί πλέον σε όλο τον πλανήτη, ιδιαίτερα στην Ασία.

Παρόλα αυτά, προηγούμενες αναλύσεις της ανάπτυξης των πόλεων βασίζονταν σε δισδιάστατους χάρτες όπου η κατακόρυφη επέκταση δεν είναι εμφανής.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Cities αξιοποιεί δεδομένα από δορυφόρους με ραντάρ που μπορούν να μετρούν το ύψος αντικειμένων στο έδαφος.

Οι ουρανοξύστες της Διεθνούς Επιχειρηματικής Ζώνης στη Μοσχα γίνονται αξιοθέατο το ηλιοβασίλεμα (Reuters)

Οι ουρανοξύστες της Διεθνούς Επιχειρηματικής Ζώνης στη Μοσχα γίνονται αξιοθέατο το ηλιοβασίλεμα (Reuters)

Ο γενικός κανόνας, διαπιστώνει η διατομεακή ομάδα ερευνητών, είναι ότι ο ρυθμός της οριζόντιας επέκτασης των πόλεων έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1990, ενώ ο ρυθμός της επέκτασης καθ’ ύψος επιταχύνεται.

Η τάση είναι εντονότερη σε πόλεις άνω των 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Τη δεκαετία του ’90, μόνο το 7% της έκτασης αυτών των πόλεων καταλαμβανόταν από ψηλά κτήρια, ποσοστό που εκτινάχθηκε στο 28% τη δεκαετία του 2010.

Σήμερα, περισσότερο από το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, αριθμός που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα θα ξεπεράσει το 70% το 2050.

Τα ευρήματα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τον σχεδιασμό των αστικών κέντρων: τα ψηλά κτήρια επιτρέπουν μεγαλύτερες πληθυσμιακές πυκνότητες, κάτι που με τη σειρά του έχει σημασία για τον σχεδιασμό δημόσιων υποδομών ή την προστασία από το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, ένα σημαντικό πρόβλημα εν μέσω κλιματικής αλλαγής.

«Ο αστικός πληθυσμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1990 μαζί με την ανάγκη αύξησης των μεταφορών και υποδομών» δήλωσε ο Στιβ Φόκινγκ, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμπσαϊρ, επικεφαλής της μελέτης.

«Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν οι πόλεις επηρεάζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη ζήτηση για υλικά ειδικών χρήσεων, ακόμα και το αστικό μικροκλίμα».

Sports in

Στο MEGA ο φιλικός αγώνας Ολυμπιακός - Νότιγχαμ Φόρεστ την Πέμπτη

Το MEGA προθερμαίνεται για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν και φέρνει στις οθόνες μας την πιο δυνατή φιλική αναμέτρηση, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024