Οι σημερινές μεγαλουπόλεις συνεχίζουν να απλώνονται, κυρίως όμως προς τον ουρανό. Μελέτη που βασίστηκε σε δορυφορικά ραντάρ δείχνει ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα αστικά κέντρα αναπτύσσονται σε ύψος περισσότερο από ό,τι σε έκταση.

Αν και τα πυκνά, πολυώροφα κτήρια περιορίζονταν κάποτε σε λίγες μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Χονγκ Κονγκ, η δόμηση καθ’ ύψος έχει επεκταθεί πλέον σε όλο τον πλανήτη, ιδιαίτερα στην Ασία.

Παρόλα αυτά, προηγούμενες αναλύσεις της ανάπτυξης των πόλεων βασίζονταν σε δισδιάστατους χάρτες όπου η κατακόρυφη επέκταση δεν είναι εμφανής.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Cities αξιοποιεί δεδομένα από δορυφόρους με ραντάρ που μπορούν να μετρούν το ύψος αντικειμένων στο έδαφος.

Οι ουρανοξύστες της Διεθνούς Επιχειρηματικής Ζώνης στη Μοσχα γίνονται αξιοθέατο το ηλιοβασίλεμα (Reuters)

Ο γενικός κανόνας, διαπιστώνει η διατομεακή ομάδα ερευνητών, είναι ότι ο ρυθμός της οριζόντιας επέκτασης των πόλεων έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1990, ενώ ο ρυθμός της επέκτασης καθ’ ύψος επιταχύνεται.

Η τάση είναι εντονότερη σε πόλεις άνω των 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Τη δεκαετία του ’90, μόνο το 7% της έκτασης αυτών των πόλεων καταλαμβανόταν από ψηλά κτήρια, ποσοστό που εκτινάχθηκε στο 28% τη δεκαετία του 2010.

Σήμερα, περισσότερο από το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, αριθμός που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα θα ξεπεράσει το 70% το 2050.

Τα ευρήματα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τον σχεδιασμό των αστικών κέντρων: τα ψηλά κτήρια επιτρέπουν μεγαλύτερες πληθυσμιακές πυκνότητες, κάτι που με τη σειρά του έχει σημασία για τον σχεδιασμό δημόσιων υποδομών ή την προστασία από το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, ένα σημαντικό πρόβλημα εν μέσω κλιματικής αλλαγής.

«Ο αστικός πληθυσμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1990 μαζί με την ανάγκη αύξησης των μεταφορών και υποδομών» δήλωσε ο Στιβ Φόκινγκ, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμπσαϊρ, επικεφαλής της μελέτης.

«Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν οι πόλεις επηρεάζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη ζήτηση για υλικά ειδικών χρήσεων, ακόμα και το αστικό μικροκλίμα».