Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Boeing: Αμφιβολίες για την ασφάλεια του Starliner – Οι παγιδευμένοι αστροναύτες ίσως επιστρέψουν με SpaceX

Boeing: Αμφιβολίες για την ασφάλεια του Starliner – Οι παγιδευμένοι αστροναύτες ίσως επιστρέψουν με SpaceX

Το νέο σκάφος της Boeing υπέστη πολλαπλές βλάβες στο πρώτο ταξίδι του και παραμένει σταθμευμένο εδώ και επτά εβδομάδες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Με το ολοκαίνουργιο αλλά προβληματικό σκάφος Starliner της Boeing να παραμένει παρκαρισμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) επτά εβδομάδες περισσότερο από ό,τι προέβλεπε η αποστολή, το ενδεχόμενο επιστροφής των παγιδευμένων αστροναυτών με σκάφος της SpaceX δείχνει όλο και πιθανότερο.

Η Boeing, ήδη αντιμέτωπη με κατηγορίες για σοβαρά προβλήματα ποιότητας στα επιβατικά αεροπλάνα της, βρίσκεται έτσι αντιμέτωπη και με μια ντροπιαστική ήττα στο Διάστημα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και μια δεκαετία να αναπτύξει ένα σκάφος που θα ανταγωνιστεί το Crew Dragon της SpaceΧ.

Την Τρίτη, η NASA ανακοίνωσε ότι αναβάλει την προγραμματισμένη εκτόξευση του Crew Dragon προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μια εξέλιξη που δημιουργεί υποψίες ότι το σκάφος θα χρησιμοποιηθεί για τη σωτηρία των παγιδευμένων επιβατών του Starliner της Boeing, της Σουνίτα Ουίλιαμς και του Μπουτς Ουίλμορ.

Η NASA ανέφερε ότι η αναβολή «προσφέρει περισσότερο χρόνο στους διαχειριστές της αποστολής να ολοκληρώσουν το σχέδιο επιστροφής» του Starliner και των δύο αστροναυτών που παραμένουν από τον Ιούνιο στον ISS. Η εκτόξευση του Crew Dragon αναβάλλεται από τις 17 Αυγούστου για τις 24 Σεπτεμβρίου το νωρίτερο.

Η άφιξη του Starliner στις αρχές Ιουλίου όπως καταγράφηκε από κάμερα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (Reuters)

Ωστόσο το CNN κάνει λόγο για «φήμες» σχετικά με την ασφάλεια του Starliner και επιβεβαιώνει ότι η «επισκόπηση ετοιμότητας πτήσης» που επρόκειτο να αρχίσει στις αρχές Αυγούστου δεν έχει ξεκινήσει επειδή δεν έχει αποφασιστεί ημερομηνία επιστροφής.

Οι μηχανικοί της Boeing συνεχίζουν στο μεταξύ να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο Starliner στη διάρκεια της πρώτης πτήσης του με επιβάτες στις αρχές Ιουλίου.

Πέντε προωστήρες του σκάφους σταμάτησαν να λειτουργούν και υγρό ήλιο διέρρευσε από το σύστημα προώθησης.

Τον Ιούλιο η NASA ανέφερε ότι, ακόμα και αν το Starliner μεταφέρει τους δύο αστροναύτες πίσω στη Γη, το σκάφος θα πετάξει στον αυτόματο πιλότο επειδή η χειροκίνητη λειτουργία επιβαρύνει το σύστημα προώθησης.

Η Boeing ανακοίνωσε από την πλευρά της στις 2 Αυγούστου ότι παραμένει αισιόδοξη ότι το πλήρωμα θα επιστρέψει με ασφάλεια με το σκάφος της.

Η τελική απόφαση για το εάν οι παγιδευμένοι αστροναύτες θα επιστρέψουν με το Starliner ή το Crew Dragon θα ληφθεί από τον διοικητή της NASA Μπιλ Νέλσον, ο οποίος έχει δηλώσει πως πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Reuters, η καθυστέρηση της αποστολής έχει κοστίσει στη Boeing 125 εκατ. δολάρια, ενώ η ζημία στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Starliner από το 2016 έως σήμερα φτάνει τα 1,6 δισ. δολάρια.

Sports in

Στο MEGA ο φιλικός αγώνας Ολυμπιακός - Νότιγχαμ Φόρεστ την Πέμπτη

Το MEGA προθερμαίνεται για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν και φέρνει στις οθόνες μας την πιο δυνατή φιλική αναμέτρηση, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024