Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
«Έφυγε» ο σπουδαίος μεταφραστής Νίκος Κούρκουλος

«Έφυγε» ο σπουδαίος μεταφραστής Νίκος Κούρκουλος

Από τους πιο σημαντικούς μεταφραστές ιδίως βιβλίων ιστορίας, κοινωνικής θεωρίας και ανθρωπολογίας, ο Νίκος Κούρκουλος «έφυγε» σε ηλικία 64 ετών

Τις περισσότερες φορές υποτιμούμε τον ρόλο των μεταφραστών. Ή τείνουμε να θεωρούμε τον ρόλο τους απλώς διεκπεραιωτικό. Όμως, στην πραγματικότητα, η δουλειά τους είναι σημαντική και καθοριστική για το πώς προσλαμβάνουμε ένα βιβλίο. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τη μετάφραση βιβλίων θεωρίας, όπου εκτός των άλλων οι μεταφραστές είναι αυτοί που εν τέλει διαμορφώνουν και το ίδιο μας το θεωρητικό λεξιλόγιο.

Όλα αυτά γράφονται με αφορμή τον θάνατο ενός από τους σημαντικότερους έλληνες μεταφραστές, ιδίως στον χώρο της θεωρίας, τον Νίκο Κούρκουλο που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών.

Με σπουδές ιταλικής φιλολογίας αλλά και βαθιά γνώση κοινωνικής ανθρωπολογίας και ιστορίας ο Κούρκουλος, εκ των βασικών συνεργατών των Εκδόσεων του 21ου, μετέφρασε δεκάδες βιβλία, λογοτεχνικά και μη. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι μεταφράσεις που έκανε των έργων του Έντσο Τραβέρσο που κυκλοφορούν στα ελληνικά, του Μάρσαλ Σάλινς, του Ίαν Χόντερ, του Γιάννη Χαμηλάκη και άλλων. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του υπογραμμίζουν την συνέπεια και την ιδιαίτερη επιμέλεια με την οποία εργαζόταν και την ιδιαίτερη επιμονή στην ακριβόλογη απόδοση όρων.

Ιδιαίτερα σεμνός, διοχέτευε ένα μέρος της δημιουργικότητάς του στο ιστολόγιο που διατηρούσε, με τίτλο «Ο Τέταρτος Κόσμος», όπου συνδύαζε τη βαθιά ανθρωπολογική παιδεία με την σαφή αποαποικιακή τοποθέτηση. Κάποια από τα κείμενά του στο ιστολόγιο τα εξέδωσε το 2024, σε έναν τόμο υπό τον τίτλο «Ουλελέ» (μια λέξη των κρεόλικων της Μαρτινίκας που σημαίνει φασαρία και αναστάτωση), που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στάσει εκπίπτοντες.

Sports in

Στο MEGA ο φιλικός αγώνας Ολυμπιακός - Νότιγχαμ Φόρεστ την Πέμπτη

Το MEGA προθερμαίνεται για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν και φέρνει στις οθόνες μας την πιο δυνατή φιλική αναμέτρηση, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024