Ακρόπολη: Φωτογραφία-ιστορικό ντοκουμέντο πριν 181 χρόνια
Η φωτογραφία χρονολογείται από το 1842 και την τραβήχτηκε από τον ζωγράφο Josepf-Filibert Girault de Prangey, μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους
Ακρόπολη: το σήμα κατατεθέν της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Είναι το πολυφωτογραφημένο αρχαίο μνημείο της χώρας και η ιστορία της ισχυρό «κίνητρο» για την έλευση τουριστών από κάθε γωνιά του κόσμου. Όσοι πάλι αδυνατούν να την επισκεφθούν, θαυμάζουν το σπουδαίο αυτό δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., από φωτογραφίες και ιστορικά βιβλία.
Ωστόσο, πάντα τραβούν το ενδιαφέρον οι φωτογραφίες από το παρελθόν, οι οποίες εκτός από το λαμπρό μνημείο δείχνουν και την παλιά Αθήνα.
Το exploringgreece εξασφάλισε την παλιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης, η οποία τραβήχτηκε πριν από 181 χρόνια από τον καλλιτέχνη Josepf-Filibert Girault de Prangey το 1842.
Ποιοτικά μπορεί να μην είναι σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από την Ακρόπολη, αλλά αυτή η εικόνα έχει άλλη μαγεία, αφού μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, στην παλιά Αθήνα.
Η παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης πριν 181 χρόνια
Η παλαιότερη σωζόμενη, λοιπόν, φωτογραφία της Ακρόπολης έχει τραβηχτεί από τον Λόφο των Νυμφών και το Αστεροσκοπείο.
Φωτογράφος ήταν ο ζωγράφος ο Josepf-Filibert Girault de Prangey. Διδάχτηκε από τον εφευρέτη της Δαγκεροτυπίας Louis Daguerre. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1842 μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους.
Η καταστροφή και η ανασυγκρότηση της Αθήνας
Η εικόνα της Αθήνας αλλά και της Ακρόπολης ήταν πολύ διαφορετική. Η δεύτερη πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους είχε υποστεί σοβαρότατες καταστροφές.
Ιδιαίτερα στο διάστημα της ενδεκάμηνης πολιορκίας της από τον Κιουταχή – μεταξύ Ιουνίου 1826 και Μαΐου 1827. Η τουρκική φρουρά αποχώρησε οριστικά από το φρούριο της Ακρόπολης την 31η Μαρτίου 1833.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αντιβασιλέας Georg Maurer, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα το 1833 κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Όθωνα, έγραφε:
«Η Αθήνα που πριν από τον Απελευθερωτικό Πόλεμο αριθμούσε περίπου 3.000 σπίτια, τώρα δεν είχε ούτε 300. Τα άλλα είχαν μεταβληθεί σε έναν άμορφο σωρό από πέτρες».
Η εικόνα της Αθήνας άλλαξε σημαντικά και καθοριστικά μετά την άφιξη του αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και επιχειρηματία Σταμάτη Κλεάνθη και του Σούμπερτ.
Τον Νοέμβριο του 1831 οι δύο αρχιτέκτονες εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και αμέσως έφεραν την αλλαγή. Έβαλαν στα σχέδια τη συστηματική τοπογράφηση της πόλης συντάσσοντας στη συνέχεια την πολεοδομική τους πρόταση, εν όψει της πιθανής εγκατάστασης εκεί της πρωτεύουσας του νεοσύστατου κράτους.
Μια αλήθεια που πολλοί δεν γνωρίζουν
Αθηναίοι, Έλληνες και ξένοι τουρίστες μπορεί να έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την Ακρόπολη και το μουσείο.
Αυτό όμως που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα.
Ο Παρθενώνας, δηλαδή, δεν είχε πάντα αυτό το λευκό χρώμα που βλέπουμε σήμερα αλλά ήταν ντυμένος με ζωηρά χρώματα σε διάφορα μέρη του.
Extra: Αν είσαι τουρίστας… πώς να πας στην Ακρόπολη
Ο πιο εύκολος τρόπος να πάει κανείς στην Ακρόπολη ή στο μουσείο της Ακρόπολης είναι το Μετρό.
Η γραμμή Μ1 με στάση στο Θησείο, η γραμμή Μ2 με την ομώνυμη στάση Ακρόπολη και η γραμμή Μ3 με στάση στο Μοναστηράκι είναι οι τρεις επιλογές.
- Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΛΕΞ: Συντονιστείτε, έρχεται νέο άλμπουμ απόψε τα μεσάνυχτα
- Άρης: Θλάση στους προσαγωγούς ο Κουάισον
- Το Εθνικό Βραβείο των ΗΠΑ στον Πέρσιβαλ Έβερετ για τη διασκευή του Μαρκ Τουέιν
- Παππάς: Ώρα Προϋπολογισμού, ώρα αλήθειας – Τέσσερα βίντεο για τον προϋπολογισμό του 2025
- Διαμαντοπούλου: Απογειώθηκα και το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο, προσγειώθηκα και είναι αξιωματική αντιπολίτευση