Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Μοναξιά: Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Μοναξιά: Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Οι άνθρωποι που αισθάνονται μοναξιά μπορεί να βλέπουν συχνότερα εφιάλτες

Η μοναξιά μπορεί να συσχετίζεται με διαταραχές στον ύπνο υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανικών πανεπιστημίων.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή τόσο η μοναξιά όσο και οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, αναφέρει ο Colin Hesse του OSU. Συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychology και αναμεταδίδει το Medicalxpress, ο Hesse και ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, του Πανεπιστημίου της Τάμπα και του Πανεπιστημίου Whitworth σημειώνουν ότι το στρες αποτελεί μέρος της σχέσης μεταξύ της μοναξιάς και της συχνότητας και της έντασης των εφιαλτών.

Ανησυχία και άγχος

Άλλοι παράγοντες που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες φαίνεται να είναι  η ανησυχία και το άγχος όπως και η υπερδιέγερση, η οποία περιγράφεται ως η κατάσταση υπερβολικής εγρήγορσης και συγκέντρωσης. Όπως το άγχος και η υπερδιέγερση είναι καταστάσεις του νου που συνδέονται με τη μοναξιά.

Εκτός του ότι ρίχνουν φως σε μια πιθανή αρνητική επίδραση της ελλιπούς ανθρώπινης σύνδεσης, τα ευρήματα της μελέτης με επικεφαλής τον Kory Floyd του Πανεπιστημίου της Αριζόνα συνάδουν με τη θεωρία, η οποία υποστηρίζει ότι η αίσθηση του ανήκειν είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη επιβίωση.

Βασική ανθρώπινη ανάγκη οι διαπροσωπικές σχέσεις

«Οι διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν βασική ανθρώπινη ανάγκη», δήλωσε ο Hesse, διευθυντής της Σχολής Επικοινωνίας στο Κολέγιο Ελευθέρων Τεχνών του OSU.

«Όταν η ανάγκη των ανθρώπων για ισχυρές σχέσεις μένει ανεκπλήρωτη, υποφέρουν σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Ακριβώς όπως η πείνα ή η κόπωση σημαίνει ότι δεν έχετε πάρει αρκετές θερμίδες ή δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά, η μοναξιά έχει εξελιχθεί για να προειδοποιεί τα άτομα όταν οι ανάγκες τους για διαπροσωπική σύνδεση μένουν ανεκπλήρωτες».

Η μοναξιά είναι μια διάχυτη κατάσταση που παρεμποδίζει σημαντικά την ευεξία, επισημαίνουν οι ερευνητές, προκαλώντας ταλαιπωρία σε μια σειρά από μορφές, συμπεριλαμβανομένου του διαταραγμένου ύπνου. Η εμπειρία των εφιαλτών βλάπτει επίσης την ποιότητα του ύπνου.

Η έρευνα

Τα ευρήματα που συνδέουν τη μοναξιά με τους εφιάλτες -με τρόπο συσχετιστικό και όχι αιτιολογικό, τονίζει ο Hesse- προέρχονται από έρευνες που περιελάμβαναν περισσότερους από 1.600 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηλικίας από 18 έως 81 ετών.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν επίσης μια εξήγηση για τους εφιάλτες που έχει τις ρίζες της στην εξέλιξη -οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ώστε να βιώνουν άγχος και επιπλέον εγρήγορση όταν είναι μόνοι- και όχι σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το να έχουν βιώσει κάποιο είδος τραύματος.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συγκεκριμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο Hesse, «αλλά τα ευρήματά μας σίγουρα συνάδουν με την πιθανότητα ότι η αντιμετώπιση της μοναξιάς θα βοηθούσε να μειωθούν οι εφιαλτικές εμπειρίες κάποιου. Αυτή είναι μια πιθανότητα που πρέπει να εξεταστεί σε ελεγχόμενες, κλινικές μελέτες».

Έως και 70 εκατ. Αμερικανοί πάσχουν από διαταραχές ύπνου

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, εκτιμάται ότι 50 έως 70 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποιου είδους διαταραχή του ύπνου.

«Ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί άξονα για τη γνωστική λειτουργία, τη ρύθμιση της διάθεσης, το μεταβολισμό και πολλές άλλες πτυχές της ευημερίας», δήλωσε ο Hesse. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο κρίσιμο να διερευνήσουμε τις ψυχολογικές καταστάσεις που διαταράσσουν τον ύπνο, με τη μοναξιά να είναι το κλειδί ανάμεσά τους».

Στατιστικά στοιχεία από τη συμβουλευτική έκθεση για την επιδημία της μοναξιάς και της απομόνωσης περιλαμβάνουν:

  • 29% αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου.
  • 32% αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • 50% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης άνοιας για τους ηλικιωμένους.
  • Πάνω από 60% πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που νιώθουν συχνά μοναξιά έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν νιώθουν μοναξιά.

Sports in

Στο MEGA ο φιλικός αγώνας Ολυμπιακός - Νότιγχαμ Φόρεστ την Πέμπτη

Το MEGA προθερμαίνεται για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν και φέρνει στις οθόνες μας την πιο δυνατή φιλική αναμέτρηση, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024