Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Νότιο Αιγαίο: Ένας καλοκαιρινός οδηγός για να περιπλανηθείτε στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες

Νότιο Αιγαίο: Ένας καλοκαιρινός οδηγός για να περιπλανηθείτε στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες

Η Ελλάδα με τα πολυάριθμα νησιά της αποτελεί πόλο έλξης ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο. Κι αν υπάρχει ένα νησί για τον καθέναν μας, αξίζει να το ανακαλύψουμε. Ξεκινάμε με island hopping στο νότιο Αιγαίο.

Η χώρα μας διαθέτει πάνω από διακόσια κατοικημένα νησιά και εκατοντάδες ακατοίκητα, με τα περισσότερα από αυτά να προσεγγίζονται σχετικά εύκολα.

Το αεροπλάνο και τα ταχύπλοα καταμαράν εγγυώνται γρήγορα ταξίδια. Από την άλλη, τα ρετρό συμβατικά πλοία σάς εντάσσουν στους αργούς ρυθμούς του νησιού. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να σας δυσκολέψει είναι το πώς θα συνδυάσετε καλύτερα τα νησιά των Κυκλάδων ή των Δωδεκανήσων σε ένα ταξίδι με πολλαπλούς προορισμούς.

Πολλά από τα μεγαλύτερα νησιά συνδέονται με τα μικρότερα γειτονικά μέσω συμβατικών πορθμείων, ταχύπλοων ή περιφερειακών πλοίων και ορισμένα με αεροπλάνο.

Ο οδηγός που φτιάξαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα σας καθοδηγήσει σωστά για το απόλυτο island hopping του καλοκαιριού στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Περιήγηση στα Δωδεκάνησα

Σημείο αποβίβασης: Κάλυμνος, για τους εθισμένους στην περιπέτεια

Από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς αναρρίχησης στην Ελλάδα, με περισσότερες από 4.000 διαδρομές, η Κάλυμνος απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των νεοφώτιστων που θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην ορειβασία για πρώτη φορά. Είναι επίσης το νησί των σφουγγαράδων. Επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο για να γνωρίσετε τη θαυμαστή και γεμάτη κινδύνους ιστορία αυτής της παράδοσης χιλιετιών. Η ασυνήθιστη ντόπια θαλασσινή σπεσιαλιτέ σπινιάλο συντηρούσε τους σφουγγαράδες στα μακρινά, ριψοκίνδυνα ταξίδια τους και σήμερα αποτελεί μέρος της γαστρονομικής κληρονομιάς της Καλύμνου.

Κοντινό νησί: Ψέριμος, για απόλυτη χαλάρωση

Δεν περιλαμβάνεται σε κανένα από τα κύρια ακτοπλοϊκά δρομολόγια, αλλά αυτό το ειδυλλιακό νησάκι, με τον έναν οικισμό και τις λιγοστές παραλίες του με άμμο και βότσαλα, θα σας αποζημιώσει για το ταξίδι. Θα γνωρίσετε τις μοναδικές δώδεκα οικογένειες που ζουν εκεί και ασχολούνται, κυρίως, με το ψάρεμα. Οι ελάχιστοι επισκέπτες μετακινούνται με τα πόδια ή με το παραδοσιακό ξύλινο καΐκι.

Σημείο αποβίβασης: Κως, η ζωηρή

Έχει λατρευτεί για τα beach bars της, αλλά είναι παγκοσμίως γνωστή και ως η πατρίδα του Ιπποκράτη. Η Κως αγαπά το ποδήλατο, γι’ αυτό μην παραλείψετε μια ατμοσφαιρική δίτροχη περιήγηση στα ιστορικά αξιοθέατα, από την Αρχαία Αγορά και το Κάστρο των Ιπποτών του 14ου αιώνα μέχρι το Τζαμί Ντεφτερντάρ. Το Ασκληπιείο, ένα εκτεταμένο ολιστικό θεραπευτικό κέντρο που χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., απέχει μόλις 3,5 χιλιόμετρα από την πόλη. Μπορείτε να επιδοθείτε και σε ορεινή ποδηλασία, προσεγγίζοντας τα πιο γραφικά σημεία του νησιού, όπως οι υδροβιότοποι του Ψαλιδίου.

Κοντινά νησιά: Λέρος, για όσους αγαπούν την ιστορία

Επισκεφθείτε τη για να μάθετε για την αρχιτεκτονική της εποχής του Μουσολίνι. Στο Λακκί, αναζητήστε έναν κινηματογράφο σε στυλ art déco, ένα σχολείο που παντρεύει βυζαντινά στοιχεία και μοντερνισμό και μια κυκλική αίθουσα αγοράς, δείγματα ιταλικής ορθολογικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα.

Νίσυρος, για τους φανατικούς της γεωλογίας

Από ψηλά αυτό το κωνικό νησί μοιάζει με ηφαίστειο που ξεπροβάλλει από τη θάλασσα, γεγονός που δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Αν και δεν έχει εκραγεί από το 1888, τα καυτά αέρια που αναδύονται από τις φουμαρόλες μαρτυρούν ότι το ηφαίστειο δεν κοιμάται. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέσα σε έναν από τους μεγαλύτερους ενεργούς υδροθερμικούς κρατήρες στον κόσμο.

Τήλος, για παρατήρηση πουλιών

Οι λάτρεις του bird-watching συρρέουν στην Τήλο την άνοιξη και το φθινόπωρο για να δουν ντόπια και μεταναστευτικά είδη πουλιών, όπως ο αετός του Μπονέλι, το γεράκι της Ελεωνόρας και ο τσαλαπετεινός (Eurasian hoopoe). Επιπλέον, κάτι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι τα προϊστορικά λείψανα νάνων ελεφάντων που εκτίθενται σε ένα μουσείο κοντά στο σπήλαιο όπου ανακαλύφθηκαν.

Σημείο αποβίβασης: Πάτμος, η καλλιτεχνική

Το βόρειο και κομψό νησί των Δωδεκανήσων προκαλεί πνευματική αφύπνιση. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης θεωρείται ότι έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης γύρω στο 96 μ.Χ. στο διάσημο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, που είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες. Εκεί βρίσκεται και ένα μοναστήρι του 11ου αιώνα αφιερωμένο στον άγιο. Περιπλανηθείτε σε ένα μυσταγωγικό τόπο που μοιάζει με φρούριο και φιλοξενεί ανεκτίμητα χειρόγραφα, μοναδικής αξίας τοιχογραφίες και κειμήλια. Η Πάτμος αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και πιο καλοδιατηρημένους οικισμούς του Αιγαίου και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Κοντινά νησιά: Αγαθονήσι, το «αγνό νησί»

Ενώ η ονομασία προέρχεται από τον ντόπιο θάμνο αγκαθόχορτο, θα μπορούσε να αναφέρεται στην καλοσύνη των 185 ψυχών που αποκαλούν το μικρό νησί σπίτι τους. Δύο χωριά, βοτσαλωτές παραλίες, ερείπια κάστρου της Ελληνιστικής Εποχής και μια μικρή εκκλησία στην κορυφή του λόφου αποτελούν τα κύρια αξιοθέατά του.

Αρκοί, σε ύφος ρετρό

Η επίσκεψη σε αυτό τον ταπεινό τόπο αποτελεί πολύτιμη αναδρομή στις παλιές κοινωνίες των ελληνικών νησιών. Η ζωή περιστρέφεται γύρω από μια κεντρική πλατεία στο λιμάνι, όπου θα βρείτε φιλόξενες ταβέρνες. Δροσιστείτε στις γαλαζοπράσινες θάλασσες, ανάμεσα σε απόκρημνους βραχώδεις σχηματισμούς, στην παραλία Τηγανάκια.

Λειψοί, γαλαζοπράσινη μαγεία

Ένα νησί που περπατιέται εύκολα. Φημίζεται για τα πράσινα σαν το μήλο νερά του, ενώ είναι απαλλαγμένο από ξαπλώστρες. Η ηρεμία του μαγεύει τους μοναχικούς λάτρεις της περιπέτειας και τα ζευγάρια. Θα ανακαλύψετε αμέτρητες παραλίες και κολπίσκους, ενώ τα αλιευτικά σκάφη θα σας μεταφέρουν στα γύρω απομονωμένα ειδυλλιακά νησάκια. Το βραβευμένο κρασί των Λειψών αποτελεί must.

Σημείο αποβίβασης: Στη Ρόδο των ιπποτών

Η πρωτεύουσά της, κτήση άλλοτε των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, περιτριγυρίζεται από οχυρώσεις 500 ετών. Η Παλιά Πόλη, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, συνδυάζει αρχαία ευρήματα, το παραμυθένιο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, μεσαιωνικούς λιθόστρωτους δρόμους, εκκλησίες και τζαμιά. Νότια βρίσκεται η ρομαντική και παραθαλάσσια Λίνδος. Από την ακρόπολή της, χτισμένη στον απότομο βράχο, θα απολαύσετε απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο. Απομεινάρια του ένδοξου παρελθόντος της Ρόδου, δείγματα του προηγμένου πολιτισμού της, θα θαυμάσετε και στην αρχαία Κάμειρο. Τις ζεστές ημέρες, κατευθυνθείτε προς την Κοιλάδα των Πεταλούδων, έναν προστατευόμενο βιότοπο για την πεταλούδα της Ρόδου (Jersey tiger), ή στις Επτά Πηγές.

Κοντινά νησιά: Απόβαση στη γαλήνια Χάλκη

Στον οικισμό Νημποριό, περπατήστε στα λιθόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε νεοκλασικά σπίτια βαμμένα στα χρώματα μιας παλέτας που κινείται από το ζεστό κίτρινο και την ώχρα μέχρι το μπλε αραβοσίτου. Από εκεί οι αμμώδεις παραλίες που βρέχονται από σμαραγδένια νερά είναι εύκολα προσβάσιμες με τα πόδια ή με καΐκι, ενώ το νησάκι Αλιμιά αξίζει μια μονοήμερη εκδρομή.

Κάρπαθος, για οικογένειες

Εξερευνήστε γαλαζοπράσινες θάλασσες, μαγευτικά χωριά και άφθονες γαστρονομικές απολαύσεις. Η ορεινή και απομονωμένη Όλυμπος, στο βορειότερο σημείο του νησιού, όπου μερικές γυναίκες εξακολουθούν να φορούν παραδοσιακές χειροποίητες κεντημένες ενδυμασίες, μοιάζει να έχει παγώσει στο χρόνο. Ο σεβασμός για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου είναι εμφανής και στα πανηγύρια, όπου σερβίρονται ντόπιες σπεσιαλιτέ.

Καστελόριζο, σαν καρτ ποστάλ

Οι κάτοικοί του είναι περίπου τριακόσιοι, αλλά ο πληθυσμός αυξάνεται το καλοκαίρι. Κάντε μια βόλτα στην προκυμαία του λιμανιού, όπου τα πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια στέκονται σαν πιστοί φρουροί του οικισμού. Προσεγγίστε με θαλάσσιο ταξί τη Γαλάζια Σπηλιά για μια ειδυλλιακή βουτιά σε γαλαζοπράσινα δροσερά νερά. Φυλάξτε δυνάμεις για την ανάβαση των 401 σκαλοπατιών προς την κορυφή του λόφου και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Σύμη, Βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής

Τα πανέμορφα αρχοντικά του 19ου αιώνα στο λιμάνι του Γιαλού θα μπορούσαν να θεωρηθούν καλλιτεχνικό δημιούργημα της Αναγέννησης. Για να φτάσετε στον κεντρικό οικισμό του νησιού, όπου κυριαρχούν η βενετσιάνικη και η κλασική αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, θα πρέπει να ανέβετε 500 σκαλοπάτια. Από τον Γιαλό προσεγγίστε τη Μονή του Πανορμίτη για στιγμές περισυλλογής.

Περιήγηση στις Κυκλάδες

Σημείο αποβίβασης: Ίος, για διασκέδαση και ατελείωτες παραλίες

Πέρα από την ξέφρενη νυχτερινή ζωή, η Ίος έχει να επιδείξει τις χρυσές αμμουδιές της, μεταξύ αυτών ο Μυλοπότας, το Μαγγανάρι και ο Κάλαμος, ενώ ο Σκάρκος είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους κυκλαδίτικους οικισμούς της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Στο νησί φημολογείται ότι βρίσκεται και ο τάφος του Ομήρου. Το καλοκαίρι θα παρακολουθήσετε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης», ενώ κοντά στην Εκκλησία της Παναγίας Γκρεμιώτισσας θα απολαύσετε ένα κινηματογραφικό ηλιοβασίλεμα.

Κοντινό νησί: Η Σίκινος της απλότητας

Οι 240 κάτοικοι του μικρού νησιού επιδιώκουν να διατηρούν αλώβητη τη γοητευτική απλότητα του τόπου τους. Αφεθείτε στους χαλαρούς ρυθμούς και στη φυσική ομορφιά της Σικίνου ακολουθώντας μια πεζοπορία στα σηματοδοτημένα μονοπάτια της. Θα περάσετε από αρχαία ερείπια, το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής του 17ου αιώνα και ένα λαογραφικό μουσείο.

Σημείο αποβίβασης: Κέα, η αριστοκράτισσα του Σαββατοκύριακου

Ο αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων, χάρη στην κοντινή του απόσταση από την πρωτεύουσα, έχει καταφέρει να διατηρήσει χαλαρή ατμόσφαιρα. Τα αρμυρίκια πλαισιώνουν τις ασημένιες παραλίες, μεταξύ των οποίων το Γιαλισκάρι και ο Κούνδουρος. Ένα μονοπάτι ελίσσεται μέσα από λόφους και χαράδρες γεμάτες βελανιδιές μέχρι την αρχαία Καρθαία, όπου επιβάλλεται μια βουτιά σε μία από τις δύο παραλίες, γνωστές ως Πόλοι. Πάνω από την πλαγιά του λόφου βρίσκονται τα απομεινάρια μιας ακρόπολης του 8ου αιώνα π.Χ. Στην ενδοχώρα σάς περιμένει η λιθόστρωτη, χωρίς αυτοκίνητα, πρωτεύουσα Ιουλίδα, με καφετέριες και ταβέρνες γύρω από την κεντρική πλατεία και ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο.

Κοντινό νησί: Κύθνος, η παλιομοδίτικη

Αποτελεί τον ορισμό της φυσικής κυκλαδίτικης ομορφιάς. Οι φιδίσιοι δρόμοι αγκαλιάζουν βουνοπλαγιές στο χρώμα του κεχριμπαριού με άρωμα θυμαριού και φασκόμηλου που οδηγούν σε προστατευμένες παραλίες. Ταπεινά ασβεστωμένα σπίτια κοσμούν το λιμάνι του Μέριχα και το χωριό Δρυοπίδα στην ενδοχώρα. Στα Λουτρά, οι υπαίθριες ιαματικές πηγές αναζωογονούν το σώμα και την ψυχή.

Σημείο αποβίβασης: Μήλος, το νησί της Αφροδίτης

Οι απεικονίσεις της θεάς του έρωτα είναι διάσπαρτες σε όλο το νησί, με πιο χαρακτηριστική αυτήν του περίφημου αγάλματός της που ανακαλύφθηκε εδώ το 1820 και εκτίθεται στο Λούβρο. Οι περισσότερες από τις εξήντα παραλίες της θα μπορούσαν να είναι εξωπραγματικά κινηματογραφικά σκηνικά ή απόκοσμα σεληνιακά τοπία, όπως το Σαρακήνικο και το Τσιγκράδο. Πραγματοποιήστε κατάδυση στα ημιδιάφανα νερά του Κλέφτικου, του πρώην κρησφύγετου των πειρατών, και του σπηλαίου Συκιά. Περιηγηθείτε στα πολύχρωμα σύρματα, που προστάτευαν τις βάρκες των ψαράδων από τις φουρτούνες του χειμώνα, στους οικισμούς Κλήμα, Μανδράκια και Φυροπόταμος. Τέλος, βουτήξτε στο ηλιοβασίλεμα από την πρωτεύουσα, Πλάκα, και το προαύλιο της Παναγίας Κορφιάτισσας.

Κοντινά νησιά: Κίμωλος, σαν διαμάντι

Η ρομαντική και διακριτική Κίμωλος φημίζεται για την παραλία Πρασσά, όπου τα νερά έχουν μια μεθυστικά όμορφη γαλαζοπράσινη απόχρωση. Στο μικροσκοπικό αλιευτικό οικισμό Γούπα, οι μπλε ξύλινες πόρτες μαρτυρούν τα χτισμένα μέσα στο βράχο σύρματα, από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα του νησιού.

Πολύαιγος, μαγνήτης για τους λάτρεις της θάλασσας

Ακατοίκητη, με εξαίρεση τις άγριες κατσίκες από τις οποίες πήρε το όνομά της, η Πολύαιγος χαρακτηρίζεται από τους κατακόρυφους λευκούς βράχους που αναδύονται επιβλητικοί μέσα από παραδεισένια γαλαζοπράσινα νερά. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να εντοπίσετε τις ντροπαλές μεσογειακές φώκιες που συχνάζουν σε αυτό τον προστατευόμενο βιότοπο Natura 2000.

Σημείο αποβίβασης: Μύκονος, η κοσμοπολίτισσα

Με πολυάριθμα πολυτελή ξενοδοχεία να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε ασβεστωμένα σπίτια και παρεκκλήσια και μια εντυπωσιακή ακτογραμμή, ο αγαπημένος προορισμός διασημοτήτων δεν χρειάζεται συστάσεις. Από το σικάτο Super Paradise και το κέντρο θαλάσσιων σπορ Καλαφάτης, μέχρι την απομακρυσμένη Κάπαρη, οι παραλίες της Μυκόνου καλύπτουν όλα τα γούστα. Καθώς πέφτει η νύχτα, η Χώρα ζωντανεύει και τα λαβυρινθώδη Ματογιάννια σφύζουν από κόσμο. Μια βόλτα στη Μικρή Βενετία με θέα τους φημισμένους ανεμόμυλους είναι must, ενώ αξίζει να ανακαλύψετε τα μοδάτα μπαρ, τις μπουτίκ, τις γκαλερί και το γραφικό θερινό κινηματογράφο.

Κοντινά νησιά: Δήλος, η ιερή

Ήταν το πιο ιερό από όλα τα νησιά της αρχαίας Ελλάδας και μία από τις ισχυρότερες πόλεις-κράτη της Μεσογείου στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. Μια βραχώδης κηλίδα στο κέντρο του Αιγαίου που ο μύθος έχρισε γενέτειρα του θεού του ήλιου, Απόλλωνα.

Ρήνεια, ο έρημος παράδεισος

Είναι περιτριγυρισμένη από αμμώδεις ακτές, διάσπαρτες αγροικίες και ελκυστικά γαλάζια νερά. Στην αρχαιότητα, εδώ έστελναν τις γυναίκες της Δήλου για να γεννήσουν. Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη πραγματοποιούν μονοήμερες εκδρομές, ρίχνοντας άγκυρα σε έναν από τους πιο προστατευμένους κόλπους της.

Σημείο αποβίβασης: Νάξος, για καλοφαγάδες

Περιπλανηθείτε στο κάστρο της κεντρικής Χώρας που μοιάζει με λαβύρινθο και αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει στα διάσπαρτα ενετικά κάστρα. Βουτήξτε στα ήρεμα νερά παραλιών όπως ο Άγιος Προκόπιος και η Πλάκα. Περπατώντας στο πετρόκτιστο χωριό της Απειράνθου, που φιλοξενεί τέσσερα μουσεία, θα νιώσετε ότι βιώνετε ένα παραμύθι. Από την πλευρά της γαστρονομίας, η Νάξος τα έχει όλα. Οι γευστικές της πατάτες και η γραβιέρα αργής ωρίμανσης είναι γνωστές σε όλη την Ελλάδα.

Κοντινά νησιά: Μικρές Κυκλάδες, συνώνυμο της ήρεμης ζωής

Ένα σύμπλεγμα τεσσάρων μικροσκοπικών νησιών που γράφουν το βιβλίο της γαλήνιας ζωής. Το Άνω Κουφονήσι είναι τόσο μικρό που μπορείτε να περπατήσετε μεταξύ του μοναδικού του οικισμού και των θεϊκών παραλιών του. Οι οπαδοί του εναλλακτικού τουρισμού επισκέπτονται τη Δονούσα, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά για τις αμόλυντες παραλίες και τις ήσυχες παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες.

Σημείο αποβίβασης: Πάρος, αυθεντική κυκλαδίτικη φιλοξενία

Κομψή και φιλόξενη, η Πάρος προσελκύει  λάτρεις της θάλασσας, καλοφαγάδες και όσους αναζητούν τη διασκέδαση. Διαλέξτε ανάμεσα σε αμμώδεις και βοτσαλωτές παραλίες, από τα αστραφτερά νερά της Σάντα Μαρίας και του Πίσω Λιβαδιού μέχρι το στέκι των σέρφερ στη Χρυσή Ακτή. Οι εξωπραγματικοί γρανιτένιοι βραχώδεις σχηματισμοί των Κολυμπηθρών μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί από λάβα. Ορεινά χωριά, όπως οι Λεύκες και η Μάρπησσα, αποτελούν πρωτοπόρους του παραδοσιακού πολιτισμού. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα βυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα είναι ο Ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά. Στο λιμανάκι της Νάουσας, οι ψαράδες ξεμπλέκουν τα δίχτυα τους δίπλα στα εστιατόρια που σερβίρουν την τοπική λιχουδιά γούνα (λιαστό σκουμπρί).

Κοντινά νησιά: Αντίπαρος, για τους μποέμ

Κάποτε ήταν παράδεισος των χίπηδων. Κρυφτείτε σε μυστικούς κόλπους για να κολυμπήσετε σε πεντακάθαρες θάλασσες και να δειπνήσετε σε παραδοσιακές παραθαλάσσιες ταβέρνες. Κατεβείτε 411 σκαλοπάτια στο σπήλαιο στην κορυφή του λόφου Αϊ-Γιάννη, το οποίο είναι γεμάτο με σταλακτίτες που διεγείρουν τη φαντασία.

Δεσποτικό, Μικρό αλλά γεμάτο ιστορία

Σε μια σύντομη διαδρομή με το καραβάκι από την Αντίπαρο, θα προσεγγίσετε το Δεσποτικό, όπου μπορείτε να χαζέψετε τα ερείπια ενός ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Με ιστορία που ξεκινά από τη Γεωμετρική Εποχή, το ιερό γνώρισε μεγάλη ακμή κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ.

Σημείο αποβίβασης: Σαντορίνη, η εκρηκτική

Εντυπωσιακοί πολύχρωμοι βράχοι ξεπροβάλλουν από μια μισοβυθισμένη καλντέρα, που δημιουργήθηκε όταν το ηφαίστειο εξερράγη, πριν από περίπου 3.600 χρόνια, παίρνοντας μαζί του στο βυθό έναν από τους μεγαλύτερους μεσογειακούς οικισμούς της Εποχής του Χαλκού, ο προηγμένος τρόπος ζωής του οποίου διακρίνεται ακόμη στο αρχαίο Ακρωτήρι. Εξερευνήστε παραλίες με μαύρη και κόκκινη άμμο, το ενεργό ηφαίστειο της Νέας Καμένης και οικογενειακά οινοποιεία. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την κίτρινη φάβα, τα ντοματίνια και τις λευκές μελιτζάνες της Σαντορίνης.

Κοντινά νησιά: Ανάφη, η εναλλακτική

Οι φιλίες δημιουργούνται εύκολα σε αυτό το απομακρυσμένο ξερονήσι. Οι λάτρεις της πεζοπορίας επιδίδονται στην ανάβαση του όρους Κάλαμος για να φτάσουν στο μοναστήρι του 18ου αιώνα. Στη Χώρα, το μοναδικό χωριό, μια χούφτα ταβέρνες σερβίρουν σπιτικά μαγειρευτά, ψαρόσουπα και σαλάτες με κάπαρη.

Φολέγανδρος, άγρια ομορφιά

Λιθόστρωτα μονοπάτια διατρέχουν ένα ξηρό τοπίο, οδηγώντας σε εκκλησίες, ανεμόμυλους και κρυφές παραλίες. Η Χώρα της είναι, αναμφισβήτητα, μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Όλοι συναντιούνται σε πλατείες κάτω από τη σκιά δέντρων για ένα σπιτικό γεύμα ή σε κάποιο μπαρ που μπορεί να είναι χτισμένο μέσα στο βράχο για ένα ποτό.

Θηρασία, στη Σαντορίνη μιας άλλης εποχής

Το μικροσκοπικό νησάκι, προσβάσιμο με σκάφος από την Οία, ήταν ενωμένο με τη Σαντορίνη μέχρι την έκρηξη του ηφαιστείου κατά τη Μινωική Εποχή. Μονοπάτια πεζοπορίας συνδέουν χωριά κατοικημένα και εγκαταλελειμμένα, κόλπους και ξωκλήσια του 19ου αιώνα. Στο λιμάνι της Ρίβας, παλιές ταβέρνες σερβίρουν φρέσκο ψάρι στην παραλία, ενώ το χωριό Μανωλάς στην πλαγιά του λόφου προσφέρει μοναδική θέα.

Σημείο αποβίβασης: Σίφνος, η ανέμελη

Οι ιστιοπλόοι αγκυροβολούν στους γαλήνιους κόλπους της για να προστατευτούν από τα ξαφνικά μελτέμια και για να γευτούν παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, όπως η ρεβιθάδα και το κρασάτο τυρί μανούρα. Ένα δίκτυο μονοπατιών 200 χιλιομέτρων συνδέει αρχαίους πύργους, ανεμόμυλους και περιστερώνες με αγριολούλουδα. Ο επιβλητικός οχυρωμένος οικισμός του Κάστρου μοιάζει με καρτ ποστάλ. Το βράδυ, η πνιγμένη στις βουκαμβίλιες πρωτεύουσα, Απολλωνία, σφύζει από ζωή. Επισκεφθείτε τις μπουτίκ με τα χειροποίητα κεραμικά και κοσμήματα.

Κοντινό νησί: Σέριφος, η μοδάτη

Το Λιβάδι με το λιμάνι αποτελεί αφετηρία για να εξερευνήσετε υπέροχες παραλίες όπως η Ψιλή Άμμος και ο Άγιος Σώστης. Το ηλιοβασίλεμα από τα ερείπια του κάστρου στην κορυφή του όμορφου λόφου της Χώρας είναι μαγευτικό. Ευτυχώς, ακόμη διασώζεται από το μαζικό τουρισμό.

Σημείο αποβίβασης: Σύρος, η αρχοντική

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων διατηρεί μακροχρόνια ναυπηγική παράδοση. Στην εκλεπτυσμένη Ερμούπολη ορθώνονται περήφανα νεοκλασικά κτίρια. Περιπλανηθείτε στα αριστοκρατικά Βαπόρια με τις ψηλοτάβανες, καλυμμένες με τοιχογραφίες βίλες. Επισκεφθείτε το κόσμημα της Ελλάδας, το θέατρο Απόλλων. Περπατήστε στα γραφικά στενά της Άνω Σύρου, με τον εντυπωσιακό καθολικό καθεδρικό ναό. Παλαιότερα, η συνοικία αποτελούσε ένα ασφαλές καταφύγιο εν μέσω πειρατικών επιδρομών. Σήμερα, ωστόσο, όταν νυχτώνει στα πλακόστρωτα δρομάκια της ηχούν τα συγκινητικά και ιστορικά ρεμπέτικα.

Κοντινά νησιά Τήνος, απρόσμενη γοητεία

Κάθε Αύγουστο, προσελκύει πιστούς προσκυνητές στο Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας. Πέρα από τη θρησκευτική του σημασία, όμως, αυτό το πανέμορφο νησί είναι το όνειρο κάθε πεζοπόρου. Τα μονοπάτια διατρέχουν λόφους με άρωμα βοτάνων, περνώντας από περιστερώνες και χωριά. Η Τήνος είναι, επίσης, ένας αναδυόμενος γαστρονομικός προορισμός, με χειροτέχνες παραγωγούς, πρωτοποριακά εστιατόρια και αντισυμβατικούς οινοποιούς.

Άνδρος, η κομψή

Με τους καταπράσινους λόφους, τα ρυάκια και τα πέτρινα γεφύρια της, η Άνδρος δεν είναι το τυπικό κυκλαδίτικο νησί. Ένα δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών διασχίζει χωριά γεμάτα πλατάνια, κυπαρίσσια και ελαιώνες. Στο νησί των εφοπλιστών, ο Βασίλης Π. Γουλανδρής εγκαινίασε ένα από τα πρώτα μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει 79 νησιά, 52 από τα οποία κατοικούνται, και είναι η μεγαλύτερη πολυνησιακή περιφέρεια της Μεσογείου.

Η Ελλάδα έχει 6.000 νησιά και νησίδες, όχι όλα κατοικημένα, διάσπαρτα στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος.

πηγή: vita.gr

Sports in

Στο MEGA ο φιλικός αγώνας Ολυμπιακός - Νότιγχαμ Φόρεστ την Πέμπτη

Το MEGA προθερμαίνεται για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν και φέρνει στις οθόνες μας την πιο δυνατή φιλική αναμέτρηση, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024