Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι όσοι αγαπάτε θα ήταν με κάποιον που τους εκτιμά και τους φέρεται σωστά. Και – επιπλέον πόντοι – αυτό το άτομο θα ήταν κάποιος με τον οποίο θα είχατε καλή επικοινωνία, ώστε να μπορείτε να περνάτε χρόνο όλοι μαζί ευτυχισμένοι μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

«Έχω παρατηρήσει ότι είσαι συγκρατημένη όταν είναι κοντά σου, κάτι που δεν σου ταιριάζει καθόλου» ή «Νομίζω ότι ο σύντροφός σου σε εμποδίζει να πετύχεις τους στόχους σου»

Ένα από τα πιο απογοητευτικά προβλήματα στις φιλίες είναι να βλέπεις έναν από τους φίλους σου να βγαίνει με κάποιον που δεν αντέχεις. Ως άτομο που θέλει το καλύτερο για τον φίλο σας, αυτή η ευαίσθητη συνθήκη μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπο με ένα δίλημμα: Να πείτε στον φίλο/η σας πώς πραγματικά αισθάνεστε για τον/την σύντροφο του, υπονοώντας ότι θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χωρίσει μαζί του; Ή κοιτάτε τη δουλειά σας και κρατάτε τις σκέψεις σας για τον εαυτό σας;

«Πραγματικά δεν μου αρέσει ο σύντροφός σου»

Εάν ο φίλος σας βρίσκεται σε μια κακοποιητική σχέση ή υφίσταται βία με οποιονδήποτε τρόπο, οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων λένε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση επειγόντως και να εκφράσετε ευθέως τις ανησυχίες σας. Αλλά στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, η απάντηση γίνεται πιο περίπλοκη.

«Είναι απολύτως εντάξει να πεις: «Πραγματικά δεν μου αρέσει ο σύντροφός σου», λέει ο Aaron Martin, ένας queer σύμβουλος γάμου με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. «Ταυτόχρονα, να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτό το επίπεδο διαφάνειας και ειλικρίνειας».

Το να πείτε σε ένα φίλο σας πώς αισθάνεστε για τον σύντροφό του μπορεί να είναι δύσκολο, επειδή υπάρχει περίπτωση να αναστατωθεί ή να σας αποφύγει. Ένα πράγμα που οι ειδικοί λένε ότι σίγουρα δεν πρέπει να κάνετε, όμως, είναι να απαιτήσετε να χωρίσουν με τον σύντροφό τους.

Έχετε βάσιμες ανησυχίες;

Πριν πείτε οτιδήποτε στον φίλο σας, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί έχετε πρόβλημα με τον σύντροφό του σε πρώτη φάση. Η Fabiola Wong, σύμβουλος σχέσεων με έδρα το Λος Άντζελες, συνιστά να κάνετε στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση: «Τι με εκνευρίζει σε αυτή την κατάσταση;» και στη συνέχεια να ψάξετε βαθύτερα από εκεί και πέρα.

Τα συναισθήματά μας μάς παρέχουν στοιχεία, αλλά δεν αποτυπώνουν απαραίτητα την πλήρη εικόνα. Κάποιες φορές απλώς δεν ταιριάζουμε με κάποιον – όλοι δεν είναι για όλους, λέει ο Martin. Η επίγνωση των βαθύτερων συναισθημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να οριοθετήσετε τη συζήτηση με τον φίλο σας.

Τι γίνεται αν ο φίλος μου μου παραπονιέται για τον σύντροφό του;

Αν ο φίλος σας σας εκφράζει τα παράπονά του για προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον σύντροφό του και δεν είστε σίγουροι αν είναι η κατάλληλη στιγμή να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, οι ειδικοί λένε ότι είναι εντάξει να τον ρωτήσετε αν θέλει να τον ακούσετε ή να του δώσετε ανατροφοδότηση.

Μπορείτε να πείτε: «Δεν ξέρω αν είναι σωστό να μοιραστώ κάποια πράγματα [που σκέφτομαι] ή αν απλά θέλεις να το βγάλεις από μέσα σου, κάτι που με βρίσκει εντελώς σύμφωνο», λέει ο Bayard Jackson, ο οποίος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Fighting for Our Friendships» και οικοδεσπότης του podcast Friend Forward.

Επικεντρωθείτε στο φίλο σας, όχι στο σύντροφο του

Αφού γνωστοποιήσετε τις προθέσεις σας, ο Bayard Jackson προτείνει να εστιάσετε στη δυναμική της σχέσης του φίλου σας και όχι στον σύντροφό του. Αντί να πείτε, για παράδειγμα, «Είναι αγενής», μπορείτε να πείτε κάτι σαν: «Έχω παρατηρήσει ότι είσαι συγκρατημένη όταν είναι κοντά σου, κάτι που δεν σου ταιριάζει καθόλου» ή «Νομίζω ότι ο σύντροφός σου σε εμποδίζει να πετύχεις τους στόχους σου».

Αυτό είναι πιο δύσκολο να το αμφισβητήσει κανείς παρά να αποκαλέσει τον σύντροφό του βλάκα, για παράδειγμα.

Τι θα συμβεί αν μείνουν μαζί;

Φυσικά υπάρχει περίπτωση ο φίλος σας να αγνοήσει τη συμβουλή σας και να επιλέξει να παραμείνει στη σχέση. Επίσης, μπορεί να συνεχίσει να φέρνει τον σύντροφό του κοντά σας ή να σας εκφράζει τα παράπονα του γι’ αυτόν, και τα δύο είναι άβολα. Οι ειδικοί προτείνουν να θέσετε όρια.

Αν δεν αντέχετε στην ιδέα να βρίσκεστε κοντά στον σύντροφο του φίλου σας, μπορείτε να είστε ειλικρινείς με τον φίλο σας σχετικά με τη δυσφορία σας, λέει ο Bayard Jackson. «Αλλά αν είστε πρόθυμοι να κάνετε βραχυπρόθεσμες παρέες, τότε μπορείτε να ζητήσετε ισορροπία … ελπίζω ότι ο φίλος σας μπορεί να το σεβαστεί αυτό».

*Με πληροφορίες από: Los Angeles Times