Mε έναν νέο κανονισμό, που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στη συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου και καθορίζει αυστηρά πλαίσια για κάθε εργασία που απαιτεί τομές σε κοινόχρηστους χώρους, ο Δήμος Ηρακλείου επιδιώκει την προστασία των ασφαλτοστρωμένων οδών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, αλλά και των ριζικών συστημάτων των δένδρων της πόλης.

Ο Δήμος Ηρακλείου παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέας Κανονιστικής Πράξης τα οποία είναι: 

 

  • Σε περιπτώσεις που δημιουργούνται τομές σε δρόμους που έχουν ασφαλτοστρωθεί από τον Δήμο Ηρακλείου τα τελευταία 6½ χρόνια, θα αποκαθίσταται το οδόστρωμα σε όλο του το εύρος με φρεζάρισμα, ασφαλτόστρωση και διαγραμμίσεις.
  • Σε δρόμους παλαιότερης κατασκευής, απαιτείται να υπάρχει απόλυτη ισοϋψία, χωρίς προεξοχές και βαθουλώματα στην τελική στρώση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα γίνεται πλήρης ασφαλτόστρωση, με φρεζάρισμα, σε όλο το εύρος του δρόμου.
  • Έγινε επικαιροποίηση του κανονισμού και προσαρμογή του στα νέα δεδομένα των προτύπων ΕΛΟΤ
  • Προστέθηκαν ρυθμίσεις και προδιαγραφές για την χορήγηση αδειών τομείς και εκσκαφής σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Προστέθηκαν ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία των ριζικών συστημάτων των δένδρων, κατά τα Ισπανικά πρότυπα.
  • Έγινε εξορθολογισμός των προστίμων έτσι ώστε να λειτουργούν πιο αποτρεπτικά.

«Ένας πλήρης κανονισμός»

Αμέσως μετά την ομόφωνη ψήφιση του νέου κανονισμού, ο Δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολούσε τη Δημοτική Αρχή από την πρώτη μέρα και τόνισε: «Εργαστήκαμε ώστε να ετοιμάσουμε αυτό τον κανονισμό, ο οποίος έχει και μια πρωτοπορία σε επίπεδο χώρας. Είναι ένας κανονισμός πλήρης, θα έλεγε κανείς ότι είναι αυστηρός υπό την έννοια ότι προβλέπει με μεγάλη σαφήνεια τις περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να γίνεται πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος και από την άποψη αυτή είμαστε σε ένα επίπεδο παραπάνω και από τον Δήμο Αθηναίων που πέρασε πρόσφατα μια κανονιστική πράξη.».