Στο τέλος του Αυγούστου αναμένεται να κριθεί το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και, ειδικότερα, αν θα προχωρήσει ενωμένο ενόψει του καταστατικού του συνεδρίου τον Οκτώβριο ή θα αντιμετωπίσει μία νέα διάσπαση με αποχώρηση στελεχών, ή ακόμη και μία ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Το βράδυ της Δευτέρας, η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, οι «87» όπως έγιναν γνωστοί από τον αριθμό των στελεχών που υπέγραψαν ένα αιχμηρό κείμενο για τον πρόεδρο και τις πολιτικές του τον Ιούνιο, συμμετείχε σε μία διαδικτυακή σύσκεψη, που είχε ωστόσο πανελλαδικό χαρακτήρα.

Και αυτό γιατί στη σύσκεψη δεν έλαβε μέρος μόνο η συντριπτική πλειονότητα των 87 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη από όλη την Ελλάδα, Νομαρχιακών Επιτροπών, καθώς και βουλευτές – πάνω από 200 άτομα συνολικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του in, τελικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν – κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου – ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

«Έκλεισε τον κύκλο του ο ΣΥΡΙΖΑ;»

Το πιο αξιοσημείωτο που ετέθη στη σύσκεψη είναι η θέση πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έκλεισε τον κύκλο του» ως κόμμα, εξαιτίας της στάσης και των πολιτικών που ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και η ομάδα στελεχών, «κυρίως των παλαιότερων», που τον στηρίζει.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της μαζικής αποχώρησης των «87» και πολλών ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να θέσουν ανοιχτά θέμα ηγεσίας στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή – η οποία προγραμματίζεται για τις 6 και 7 Σεπτεμβρίου – και να διεκδικήσουν την προεδρία στο συνέδριο αντικαθιστώντας τον Στέφανο Κασσελάκη.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι τα στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη άσκησαν σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι εφαρμόζει διαφορετική τακτική απέναντι στον Παύλο Πολάκη και τον Χρήστο Σπίρτζη.

Οι «87», που είχαν ζητήσει τη διαγραφή Πολάκη και από το κόμμα, συμφώνησαν πως δεν πρόκειται να δεχτούν τη διαγραφή Σπίρτζη από την Κεντρική Επιτροπή, επειδή εξέφρασε τις απόψεις του.

Χαρακτηριστικό ήταν, εξάλλου, το μήνυμα της Όλγας Γεροβασίλη, ηγετικού στελέχους των «87», που είχε υπογραμμίσει τον περασμένο μήνα πως «όποιος δεν αντέχει τη διαφορετική άποψη να πάει σε άλλο κόμμα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος δεν έδωσε το «παρών», με αποτέλεσμα να δεχτεί αιχμές περί έλλειψης χρόνου λόγω τηλεοπτικών υποχρεώσεων…