Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι γίνεται στην περίπτωση που ένας αθλητής αρνείται να λάβει το μετάλλιό του;

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι γίνεται στην περίπτωση που ένας αθλητής αρνείται να λάβει το μετάλλιό του;

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις αθλητών που αρνήθηκαν το μετάλλιό τους. Η μία έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και η άλλη σε αυτούς του Πεκίνου το 2008

Παρά το γεγονός ότι υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε εξαντλητικές προπονήσεις μόνο και μόνο για να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ορισμένοι αθλητές είναι γνωστό ότι απέρριψαν την επιτυχία μετά την κατάκτηση ενός μεταλλίου στη θρυλική αθλητική γιορτή.

Η κατάκτηση χρυσού, ασημένιου ή χάλκινου μεταλλίου θεωρείται ως το αποκορύφωμα της καριέρας κάθε αθλητή. Μάλλον όμως δεν έχουν όλοι το ίδιο σκεπτικό.

Πηγαίνοντας πίσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, ο ο αρσιβαρίστας Ibragim Samadov κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο εκπροσωπώντας την Ενωμένη Ομάδα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (EUN) στην κατηγορία των ελαφρών βαρέων βαρών.

Ο Samadov ήταν ένα από τα φαβορί ενόψει της διοργάνωσης, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε κερδίσει χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών το 1991.

Η απόφαση που τον εξόργισε

Αφού οι τρεις πρώτοι στην κατάταξη, εκ των οποίων και ο δικός μας ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ισοφάρισαν, οι κριτές έστειλαν τον Samadov στην τρίτη θέση του βάθρου επειδή ζύγιζε 0,05 κιλά περισσότερο από τους άλλους δύο.

Ο Samadov ήταν έξαλλος με την απόφαση και κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των μεταλλίων αρνήθηκε να σκύψει ώστε να του τοποθετηθεί το μετάλλιο στο λαιμό. Ενάντια στο πρωτόκολλο, ο αθλητής το πήρε στο χέρι του. Γρήγορα το πέταξε στο βάθρο και αποχώρησε υπό το άκουσμα αποδοκιμασιών του κοινού.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Samadov να αποκλειστεί ισόβια από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Προχωρώντας στο 2008 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, η ιστορία του Samadov επαναλήφθηκε από τον σουηδό παλαιστή  Ara Abrahamian, ο οποίος είχε χάσει από τον ιταλό Andrea Minguzzi στον ημιτελικό της κατηγορίας των 84 κιλών του αγωνίσματος της ελληνορωμαϊκής πάλης.

«Κραυγαλέα λάθη στην κριτική»

Ο Σουηδός υποστήριξε ότι υπήρξαν «κραυγαλέα λάθη στην κριτική». Ο ίδιος και ο προπονητής του έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τους αξιωματούχους για διαφθορά.

Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο Abrahamian εξασφάλισε το χάλκινο μετάλλιο το 2008, αλλά η νίκη δεν τον ενθουσίασε καθόλου.

Αν και έσφιξε το χέρι και δέχθηκε το μετάλλιο, το αφαίρεσε γρήγορα πριν κατέβει από το βάθρο και το άφησε στο έδαφος.

Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να τον αποκλείσει εφ’ όρου ζωής.

Εκείνη την εποχή, η ΔΟΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η τελετή απονομής είναι ένα τελετουργικό με υψηλό συμβολισμό, που αναγνωρίζεται ως τέτοιο από όλους τους αθλητές και τους άλλους συμμετέχοντες.

«Οποιαδήποτε διαταραχή από οποιονδήποτε αθλητή, ιδίως από έναν νικητή μεταλλίων, αποτελεί από μόνη της προσβολή για τους άλλους αθλητές και για το Ολυμπιακό Κίνημα. Είναι επίσης αντίθετη με το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας».

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024