Θύμα της αμφισβητούμενης ποιότητας των νερών του Σηκουάνα και των fake news έπεσε η γαλλίδα βουλεύτρια της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Ερσίλια Σουντέ.

Η υπερδραστήρια στις επιθετικές δημοσιεύσεις στο X, γαλλίδα πολιτικός πιάστηκε στα δίχτυα ενός φιλορωσικού λογαριασμού στα social media ο οποίος χρησιμοποιώντας το λογότυπο της Liberation «έστησε» ψεύτικο πρωτοσέλιδο με τη σοκαριστική αποκάλυψη πως 25 αθλητές που κολύμπησαν στον Σηκουάνα αρρώστησαν και χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα. Μια φωτογραφία που δείχνει τον Καναδό αθλητή Τάιλερ Μίσλοτσουκ να κάνει εμετό μετά το τέλος του αγώνα, έκανε ακόμα πιο πιστευτό το δημοσίευμα.

Ο Μίσλοτσουκ είχε δηλώσει πως ήπιε πολύ νερό ενώ κολυμπούσε στον Σηκουάνα, αλλά η αντίδρασή του δεν είχε σχέση με την ποιότητα του νερού, αλλά με το στομάχι του που ήταν γεμάτο.

Η Σουντέ , χωρίς να διασταυρώσει το δημοσίευμα, έσπευσε να αποδοκιμάσει τις τακτικές της κυβέρνησης και των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων, γράφοντας στο Χ: «Ξοδεύτηκαν 1,4 δισ. ευρώ για να γελοιοποιηθούν στα μάτια όλου του κόσμου». Ευχήθηκε μάλιστα στους αθλητές γρήγορη ανάρρωση. Ουπς. Η «είδηση» προερχόταν από τον φιλορωσικό λογαριασμό που αποκαλείται «Russian Market» που είναι γνωστός για τη διασπορά παραπληροφόρησης.

Το post παρέμεινε για αρκετές ώρες στο λογαριασμό της, τόσες ώστε να το διαβάσουν οι 21.600 ακόλουθοί της Σουντέ και να φέρει σε δύσκολη θέση τη βουλεύτρια, όταν ανακάλυψε την τεράστια γκάφα της.

Όταν πια απολογήθηκε παραδεχόμενη ότι μετέδωσε μη επαληθευμένες πληροφορίες από έναν φιλορωσικό λογαριασμό ήταν πια αργά και είχε γίνει η ίδια είδηση.

Δείτε την ανάρτηση