Μάρτζορι ΜακΚόλ: Ο θρύλος της γυναίκας που «έζησε μία φορά αλλά θάφτηκε δύο»
Πραγματικότητα ή μύθος;
- Τικ τοκ, τικ τοκ: «Ρολόι του θανάτου» υπολογίζει πότε θα πεθάνουμε
- Αποζημίωση ζητά η οικογένεια της Έμμας από τον 28χρονο οδηγό που την παρέσυρε
- Ανατροπή στην υπόθεση του νεκρού βρέφους που βρέθηκε σε κάδο - Ελεύθερος ο 25χρονος, δεν είναι ο πατέρας
- Μύλος στον «Μύλο των Ξωτικών» για το «Απαγορευμένο» - Ο Γιώργος Τσαλίκης απαντάει και «αδειάζει» τον δήμαρχο Τρικάλων
Η ιστορία της Μάρτζορι ΜακΚόλ είναι μια συναρπαστική και απόκοσμη ιστορία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά στη Βόρεια Ιρλανδία.
Είναι μια υπόθεση μυστηρίου, δεισιδαιμονίας και ληστείας τάφων που ήταν αρκετά διαδεδομένη τον 19ο αιώνα.
Η Marjorie βγήκε από τον τάφο της, ξεσκόνισε το φόρεμά της και πήγε στο σπίτι της
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ανθρώπων που θάφτηκαν ζωντανοί, και η ιστορία της Μάρτζορι ΜακΚόλ ίσως είναι μία από αυτές.
Ποια ήταν η Μάρτζορι Μακόλ
Η Μάρτζορι ΜακΚόλ γεννήθηκε στο Λάργκαν, της Βόρειας Ιρλανδίας, το 1705. Ήταν παντρεμένη με έναν άνδρα ονόματι John McCall, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός και το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά μαζί.
Σύμφωνα με τον θρύλο, η Marjorie ήταν μια όμορφη γυναίκα που την θαύμαζαν πολλοί στην κοινότητα.
Στις 4 Μαρτίου 1705, η Marjorie αρρώστησε από πυρετό. Ο σύζυγός της, Τζον, την περιέθαλψε, αλλά η κατάστασή της επιδεινώθηκε. Τελικά κηρύχθηκε νεκρή στις 5 Μαρτίου 1705. Η Marjorie θάφτηκε στο νεκροταφείο Shankill στο Λάργκαν την επόμενη ημέρα.
Ωστόσο, ο θρύλος λέει ότι ο John McCall είχε αμφιβολίες για το αν η Marjorie ήταν πραγματικά νεκρή ή όχι. Είχε ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που είχαν κατά λάθος κηρυχθεί νεκροί και στη συνέχεια ξυπνούσαν μέσα στα φέρετρά τους.
Σε μια προσπάθεια να απαλύνει τους δικούς του φόβους, ο John έδωσε εντολή στον νεκροθάφτη να τοποθετήσει ένα παράθυρο στο φέρετρο της Marjorie. Η ιδέα ήταν ότι θα μπορούσε να κοιτάξει μέσα και να δει αν υπήρχαν σημάδια ζωής.
Λίγες νύχτες μετά την ταφή της, δύο άνδρες εισέβαλαν στο νεκροταφείο με σκοπό να κλέψουν το πτώμα της. Οι άνδρες ήταν γνωστοί τυμβωρύχοι που πωλούσαν τα πολύτιμα κοσμήματα που έβρισκαν μέσα στους τάφους.
Η «ανάστασή» της
Σύμφωνα με το BBC, μη μπορώντας να αφαιρέσουν το δαχτυλίδι από το δάχτυλό της, οι ληστές αποφάσισαν να κόψουν το δάχτυλό της. Αλλά καθώς άρχισαν το φρικιαστικό έργο τους, η γυναίκα ξύπνησε και εκείνοι έφυγαν τρομοκρατημένοι.
Η Marjorie βγήκε από τον τάφο της, ξεσκόνισε το φόρεμά της και πήγε στο σπίτι της, αλλά όταν έφτασε εκεί ο σύζυγός της παραλίγο να πεθάνει από το σοκ.
Όταν άκουσε το χτύπημα της γυναίκας του στην πόρτα, σύμφωνα με τον ιστορικό Jim Conway, ο κ. McCall είπε στα παιδιά του: «Αν δεν είχα θάψει τη μητέρα σας, θα ορκιζόμουν ότι αυτό ήταν το δικό της χτύπημα».
Όταν άνοιξε την πόρτα λιποθύμησε και, τα μαλλιά του έγιναν άσπρα μέσα σε μια νύχτα.
Η Margorie έζησε για αρκετά χρόνια και μάλιστα απέκτησε άλλο ένα παιδί μετά τη δοκιμασία της, προτού θαφτεί για ακόμη μια φορά.
Στον τάφο της αναγράφεται: «Έζησε μία φορά αλλά θάφτηκε δύο».
Πραγματικότητα ή μύθος
Ενώ η ιστορία της «ανάστασης» της Marjorie McCall είναι συναρπαστική, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές της ιστορίας, και ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί να έχουν εξωραϊστεί ή υπερβάλει με την πάροδο του χρόνου.
Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι ο John McCall όντως εγκατέστησε παράθυρο στο φέρετρο της Marjorie. Είναι πιθανό ότι αυτή η λεπτομέρεια προστέθηκε στην ιστορία για να γίνει πιο δραματική.
Επίσης, έχει διαπιστωθεί πως στη πόλη Λάργκαν έχουν καταγραφεί οι θάνατοι 9 γυναικών με το όνομα Μάρτζορι ΜακΚόλ, 3 από τις οποίες ήταν παντρεμένες με κάποιον που ονομαζόταν Τζον.
Ωστόσο, στα αρχεία του νεκροταφείου δεν υπάρχει αυτό το όνομα, αν και πολλοί πιστεύουν πως χάθηκε κατά τον μεγάλο λιμό μαζί πολλά ακόμη αρχεία.
Η ιστορία της Marjorie McCall παραμένει ένας δημοφιλής θρύλος στη Βόρεια Ιρλανδία και συνεχίζει να μεταδίδεται έως σήμερα.
Πηγή φωτογραφιών: BBC, Irish Independent
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις