Η Αίγυπτος έδωσε οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα 3 ωρών τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, μεσούσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Η NOTAM, που εξέδωσε η Αίγυπτος, ως προειδοποίηση ασφαλείας  προς τους κυβερνήτες των αεροσκαφών, αναφέρει πως η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ από τις 04.00 έως τις 07.00 ώρα Ελλάδας.

Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους έκδοσης της NOTAM.

«Όλες οι αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν να πετούν πάνω από το FIR της Τεχεράνης. Κανένα σχέδιο πτήσης δεν θα γίνει αποδεκτό για πτήσεις πάνω από αυτήν την περιοχή», επισημαίνεται στην προειδοποίηση, που αναφέρεται σε αυτό το διάστημα τριών ωρών.

Η Αίγυπτος έκανε μια «ασυνήθιστη κίνηση»

«Μια τέτοια NOTAM από την Αίγυπτο είναι πολύ ασυνήθιστη. Είναι πιθανό να πρόκειται για μια ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ και με τη σειρά της μιας ευρύτερης διαταραχής του εναέριου χώρου, την ίδια στιγμή ενδέχεται να υπάρχει άλλος λόγος», αναφέρει ο OPSGROUP, ένας οργανισμός που μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τους εναέριους κινδύνους.

Eίχει προηγηθεί προειδοποίηση και από την Ιορδανία

Την Κυριακή το βράδυ η Ιορδανία ζήτησε από όλες τις αεροπορικές εταιρείες που προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της να μεταφέρουν 45 λεπτά εφεδρικού καυσίμου, σε ένα μέτρο που οι ειδικοί θεωρούν προληπτικό σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν ήδη τον ιρανικό και λιβανέζικο εναέριο χώρο και ακυρώνουν πτήσεις προς το Ισραήλ και τον Λίβανο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια πιθανή σύγκρουση στην περιοχή μετά τη δολοφονία ανώτερων μελών των μαχητικών ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα.

Η NOTAM, μια ειδοποίηση ασφαλείας που παρέχεται στους πιλότους, εκδόθηκε την Κυριακή από τις αρχές της Ιορδανίας, ζητώντας από όλες τις αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν το εφεδρικό καύσιμο για «επιχειρησιακούς λόγους». Eκπνέει απόψε το βράδυ

Η ΟPS Group,  που μοιράζεται πληροφορίες για τον κίνδυνο πτήσεων, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε πριν από το αναμενόμενο κλείσιμο του ιορδανικού εναέριου χώρου, μια προληπτική κίνηση σε περίπτωση επίθεσης στο Ισραήλ από το Ιράν.

«Η ΝΟΤΑΜ της Ιορδανίας είναι σχετική (με μια αναμενόμενη επίθεση), διότι κατά την αεροπορική επίθεση του Απριλίου στο Ισραήλ, η Ιορδανία ήταν η πρώτη χώρα που έκλεισε τον εναέριο χώρο της με ΝΟΤΑΜ. Πολύ πριν ακόμη και από το Ισραήλ, το Ιράν ή το Ιράκ», δήλωσε στο Reuters ο Mark Zee, διευθύνων σύμβουλος της OPSGROUP.
«Τα 45 λεπτά θα είχαν ως στόχο να παρέχουν αρκετά πρόσθετα καύσιμα για ένα αεροσκάφος να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας και να προσγειωθεί αλλού», πρόσθεσε.