Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για μακελειό στη Βρετανία – Οι ακροδεξιοί βάζουν στο στόχαστρο περισσότερες από 100 περιοχές

Φόβοι για μακελειό στη Βρετανία – Οι ακροδεξιοί βάζουν στο στόχαστρο περισσότερες από 100 περιοχές

Σε όλη τη Βρετανία έχουν κινητοποιηθεί 6.000 αστυνομικοί, αφού 38 τοποθεσίες φέρεται να έχουν στοχοποιηθεί για ρατσιστικές διαμαρτυρίες με μηνύματα μέσω social media

Αστυνομικές πηγές φοβούνται ότι περισσότερες από 100 περιοχές στη Βρετανία θα γίνουν στόχος ακροδεξιών ομάδων απόψε (7/8), καθώς συνεχίζονται οι ταραχές σε όλη τη χώρα, με αφορμή την φρικτή δολοφονία τριών ανήλικων κοριτσιών στο Σάουθπορτ και τους ψευδείς ισχυρισμούς που διαδόθηκαν μέσω διαδικτύου ότι ο 17χρονος δράστης, με καταγωγή από την Ρουάντα, είναι μουσουλμάνος που ζήτησε άσυλο.

Από την Δευτέρα έχει υπάρξει εθνική κινητοποίηση της αστυνομίας, καθώς οι δυνάμεις προσπαθούν να στηρίξουν η μία την άλλη από πόλη σε πόλη σε όλη τη Βρετανία.

Αν και πιστεύεται πως ορισμένες από τις σημερινές συγκεντρώσεις αναμένεται να είναι μικρής κλίμακας, ωστόσο, η αστυνομία προετοιμάζεται για 41 περιοχές που θεωρούν ότι θα πληγούν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα έχουν κινητοποιήσει 6.000 αστυνομικούς των ΜΑΤμετά από 38 τοποθεσίες φέρεται να έχουν στοχοποιηθεί από ακροδεξιούς για ρατσιστικές διαμαρτυρίες την Τετάρτη το βράδυ, σε μηνύματα που μοιράστηκαν κακοποιοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει «ρολά» και οι δικηγόροι μετανάστευσης έχουν κλείσει τα παράθυρα των γραφείων τους από τότε που κυκλοφόρησε ένας ανατριχιαστικός κατάλογος 30 στόχων, όπως μεταδίδει η βρετανική Mirror.

Η αστυνομία πιστεύει ότι οι περισσότερες ταραχές πραγματοποιούνται από μικροκακοποιούς, που χρησιμοποιούν τις ακροδεξιές διαδηλώσεις ως δικαιολογία για να διαπράξουν εγκλήματα

Ρολά κατέβασε το Δίκτυο Στήριξης Μεταναστών του Μάντσεστερ, υπό τον φόβο επεισοδίων

Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησανμ στον απόηχο των βίαιων ταραχών σε όλη τη Βρετανία, ανέρχεται πλέον σε 428, ενώ σε περίπου 120 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δήλωσε το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC). Ο αριθμός αυτός «αναμένεται να αυξάνεται σημαντικά μέρα με τη μέρα», εκτιμάται.

Τα κέντρα των πόλεων και των κωμοπόλεων είναι γεμάτα με κατεστραμμένα καταστήματα και οχήματα να καίγονται, ενώ οι ακροδοξιοί σπάνε παράθυρα και απειλούν κέντρα που φιλοξενούν μετανάστες αιτούντες άσυλο.

Χιλιάδες αστυνομικοί επί ποδός απόψε

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Met Sir Mark Rowley δηλώνει ότι «χιλιάδες αστυνομικοί είναι σε επιφυλακή απόψε», για να προστατεύσουν τους νομικούς για τη μετανάστευση, που έχουν μπει στο στόχαστρο των ταραχοποιών.

Η αστυνομία δηλώνει έτοιμη και προετοιμάζεται για «δραστηριότητα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας απόψε, ενώ η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι η πιο ‘δραστήρια’ της εβδομάδας».

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο των ακροδεξιών μπαίνουν αδιακρίτως Βρετανοί πολίτες, αλλοδαπής καταγωγής, όπως ένας Νιγηριανός, ο Μπρένταν, ο οποίος φροντίζει ηλικιωμένους και ευάλωτους στο Μίντλεσμπρο.

Ο Μπρένταν γύρισε από τη δουλειά του και βρήκε το αυτοκίνητό του να έχει μετατραπεί σε στάχτες. Την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν στη μέση μιας 12ωρης βάρδιας, ακροδεξιοί έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητό του, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της βρετανικής αστυυνομίας προειδοποίησε ότι οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν την «πλήρη ισχύ του νόμου» και θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με αδικήματα τρομοκρατίας, εάν κριθεί σκόπιμο.

«Έχουμε χιλιάδες αστυνομικούς απόψε. Θα προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι εντελώς απαράδεκτο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές σας απόψεις, να εκφοβίζετε οποιονδήποτε τομέα νόμιμης δραστηριότητας και δεν θα αφήσουμε να εκφοβιστεί το σύστημα ασύλου και μετανάστευσης», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Αγόρι, 16 ετών, κατηγορείται για ξυλοδαρμό

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία του Staffordshire απήγγειλε κατηγορίες σε ένα 16χρονο αγόρι από το Tamworth, καθώς οι αξιωματικοί συνεχίζουν να ερευνούν την τρομακτική επίθεση της Κυριακής στο Holiday Inn Express στην πόλη, το οποίο ήταν γνωστό ότι φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο.

Το αγόρι, που δεν μπορεί να κατονομαστεί για νομικούς λόγους επειδή είναι ανήλικο, κατηγορείται για βίαιη διατάραξη της τάξης και επίθεση με ξυλοδαρμό εργαζόμενου σε υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και θα εμφανιστεί στο δικαστικό κέντρο του North Staffordshire την Τετάρτη.

Παράλληλα, άλλοι δύο άνδρες συνελήφθησαν σε σχέση με την ίδια υπόθεση, ένας 28χρονος και ένας 43χρονος και οι δύο από το Tamworth.

Οι περισσότερες ταραχές γίνονται από μικροκακοποιούς

Η αστυνομία πιστεύει ότι οι περισσότερες από τις ταραχές πραγματοποιούνται από μικροκακοποιούς, που χρησιμοποιούν τις ακροδεξιές διαδηλώσεις ως δικαιολογία για να διαπράξουν εγκλήματα, και παρόλο που δεν είναι εξελιγμένες, υπήρξε κάποια οργάνωση πίσω από τα γεγονότα σε τοπικό επίπεδο.

Αστυνομική πηγή δήλωσε πως «είναι μια διαφοροποιημένη εικόνα. Υπάρχει ένα επίπεδο συντονισμού, υπάρχει ένα επίπεδο σχεδιασμού. Δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, υπάρχει σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο. Δεν υπάρχει απαραίτητα σχεδιασμός από ομάδες σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Αλλά πολλά από αυτά που βλέπουμε είναι ότι οι ντόπιοι αντιδρούν σε αυτά που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτά που συμβαίνουν στους δρόμους τους και απλά συμμετέχουν».

Προσέθεσε, μάλιστα, πως «αρκετές δυνάμεις έχουν αναφέρει ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για δεξιούς ή αριστερούς, μερικές φορές, πολλοί εξ αυτών είναι απλά μικροκακοποιοί που συμμετέχουν στις ταραχές, χρησιμοποιώντας τις ως δικαιολογία για να διαπράξουν βία και λεηλασίες».

«Ω τι κόσμος… μητέρα»

Μία σοκαριστική σκηνή που ένα κορίτσι χοροπηδάει ανέμελα κατά μήκος του δρόμου, με τη μαμά του να φωνάζει ρατσιστικές βρισιές, κατέγραψε η κάμερα.

Στο βίντεο φαίνεται ένα νεαρό κορίτσι να χοροπηδάει σε έναν δρόμο του Μπέλφαστ, χέρι-χέρι
με τη μητέρα του, φωνάζοντας βρισιές καθώς διαδηλωτές κατέβηκαν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το δίδυμο μητέρας και κόρης καταγράφηκε από την κάμερα να χαμογελά καθώς περπατούσαν στο δρόμο και η μικρή επανέλαβε το ρατσιστικό επίθετο που χρησιμοποίησε η μητέρα της, χτυπώντας τη γροθιά της στον αέρα! Μάλιστα, ο κόσμος ακουγόταν να επευφημεί το παιδί στα πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Καταγράφεται επίσης η στιγμή που μία γυναίκα ακούγεται να φωνάζει πως είναι ντροπιαστικό να μαθαίνει στα παιδιά να είναι ρατσιστές και να φέρνει το παιδί της σε μια ρατσιστική διαδήλωση.

Ακούγεται να λέει: «Είναι πραγματικά ντροπιαστικό να φέρνετε το παιδί σας και να το αφήνετε να λέει κάτι τέτοιο, πραγματικά ντροπιαστικό. Διδάσκεις το παιδί σου ρατσισμό!».

Νέα αυστηρή προειδοποίηση Στάρμερ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε όποιον σκοπεύει να συμμετάσχει σε βίαιες ταραχές ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα, αναφερόμενος σε τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν, πρόσφατα, σε πολύχρονη κάθειρξη για τη συμμετοχή τους στις ταραχές στο Merseryside.

Sports in

Στο MEGA ο φιλικός αγώνας Ολυμπιακός - Νότιγχαμ Φόρεστ την Πέμπτη

Το MEGA προθερμαίνεται για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν και φέρνει στις οθόνες μας την πιο δυνατή φιλική αναμέτρηση, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024